По сусідству з мадридським «Реалом». Збірна України в Каунасі продовжує підготовку до ЧС

Сьогодні, 11 квітня, національна збірна України з хокею розпочала другий день роботи в рамках збору в Каунасі (Литва), готуючись до чемпіонату світу в дивізіоні 1В. Попередньо планувалося, що перше тренування команда проведе ще ввечері, 9 квітня. Однак переїзд українців з Києва в Каунас затягнувся у зв’язку з тим, що наші хокеїсти дев’ять годин провели на українсько-польському кордоні, на пункті пропуску «Устилуг». Тож ввечері вівторка 12 хокеїстів, які прибули у Каунас із Києва разом з тренерами і обслуговуючим персоналом, навіть не встигли розкласти речі в роздягальні, а відразу вселилися в готелі, повечеряли і розбрелися по номерах, щоб набиратися сил після виснажливого, 29-годинного переїзду.

Трохи раніше в каунаському готелі Redisson поселилися головний тренер нашої збірної Дмитро Христич, а також хокеїсти Іван Сисак, Володимир Волков, Олексій Дахновський, Пилип Пангелов-Юлдашев, Данило Трахт і Олександр Пересунько. Опів на третю ночі до команди долучилися Гліб Арцатбанов, Фелікс Морозов і Євген Фадєєв. Цікаво, що з аеропорту хлопців підвозив Денис Гончаренко, екс-нападник «Сокола», який зараз виступає за «Каунас». Нападник Михайло Сімчук прибув у Литву у середу, в другій половині дня.

Решта викликаних для участі в заключному перед ЧС збором гравців ще не завершили клубних сезонів чи відновлюються після них.

Цікаво, що в одному готелі з українськими хокеїстами живуть гравці баскетбольного мадридського «Реалу», котрі сьогодні проводитимуть у Каунасі матч Євроліги проти місцевого «Жальґіріса». Окремі наші гравці мають бажання відвідати гру. Ось лишень квитки на матч були продані ще тиждень тому.

У роботу команда вступила без особливої розкачки. Протягом перших двох днів хокеїсти проведуть чотири тренування на льоду і два заняття в залі під керівництвом тренера з фізпідготовки Олега Задоєнка. Ці тренування спрямовані на силову підготовку і для окремих хлопців виявилися дуже виснажливими. Правда, не для всіх. «Класне тренування, дякую, Олеже Олеговичу. Я отримав задоволення», – каже Олександр Пересунько, один з тих, кого навантаження не лякають.

«Чую від хлопців, що їм важко, Кажуть, таке враження, немов зібралися в серпні, після відпусток, – коментує наставник команди Дмитро Христич. – Я віджартовуюся, мовляв, не хвилюйтеся, зберемося і в серпні, перед олімпійською кваліфікацією. Втім, розуміємо, що нинішній стан справ цілком прогнозований. Частина гравців раніше завершила клубні сезони і певний час не тренувалася. Наразі гравці перебувають у різному фізичному стані і наше завдання – повернути їм оптимальні кондиції. Складнощі трохи іншого характеру можуть бути з хокеїстами, які ще продовжують плей-оф. Вони навпаки можуть виснажитися і їх треба грамотно відновити. Мусимо підвести команду до плей-оф у найліпшому стані».

У складі збірної зараз перебуває три дебютанти – голкіпер Гліб Арцатбанов, оборонці Володимир Волков і Олексій Дахновський. Вони, так само як і нападник Микита Сидоренко, котрий викликався ще на лютневі збори, ще в грудні представляли Україну на молодіжному чемпіонаті світу. Не дивно, що зараз цей квартет намагається триматися разом. А Волков і Дахновський на перших тренуваннях навіть працювали в одній парі.

«На жаль, – жартує Володимир. – Насправді ж я дуже Олексія люблю і радий, що нас запросили разом. Гуртом адаптуватися в новому колективі простіше. Перші враження ід роботи – найпозитивніші. Тренування на дуже високому рівні. Маю сказати, що хоч сезон у Словаччині «Слован В», за який провів попередній чемпіонат, завершив раніше, протягом двох тижнів я продовжував готуватися самостійно, щойно почув, що мене можуть викликати в національну збірну. Перший тиждень ще мав змогу працювати разом з командою, а потім перейшов на індивідуальний графік. Додаткових складнощів завдавав той факт, що доводилося самостійно шукати лід. Зараз зрозуміло, що ми ще всі не до кінця відновилися після дороги. Але з кожним наступним тренуванням ставатимемо кращими. Перше тренування назвав би ввідним, друге – більше ігровим. Рівень конкуренції дуже високий. Всі хлопці приїхали дуже вмотивованими. Для мене знаходитися в цьому колективі – велика честь. З цих хлопців я брав приклад, зараз бачу, скільки в них можна перейняти. Я зроблю все від мене залежне, щоб пробитися до заявки команди на чемпіонат світу».

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити