«Переконаний, що моя Україна витримає цю несправедливу війну з Росією». Історія юного Микити Мойсеєва – у чеських ЗМІ

Найпопулярніший чеськи хокейний ресурс Hokej.cz присвятив великий матеріал 17-річному українському хокеїстові Микиті Мойсеєву, який представляє клуб «Млада Болеслав». Вашій увазі – переклад статті.

Можливо, навіть для нас, чехів, сьогодні хокей є одним із найкращих способів витіснити жахливі картини реалій з сусідньої України. Про українця Микиту Мойсеєва годі й говорити. 17-річний форвард молодіжної команди «Млада Болеслав» повернувся до Чехії на самому початку війни на його Батьківщині…

Хоча Мойсеєв від початку сезону грає в Екстралізі за «Млада Болеслав» і вже кілька років виступає в Чехії, йому одначе доводиться повертатися в Україну частіше, аніж на літні канікули чи Різдво. Він ще не встиг отримати постійної візи, тому їздить у безвізовому режимі.

Через це з 15 січня Микита тривалий час не грав у хокей і перебував із родиною у місті Вінниця в центральній Україні. Він був вдома, коли наприкінці лютого Україну атакували російські танки. Менш, ніж через тиждень Микита вирушив у болісну подорож до Центральної Європи, як і тисячі, а тепер і мільйони його співвітчизників. Йому довелося залишити і батьків, і старшого брата, і сім’ю.

«Наразі я нічого не можу зробити, але дякую. Дякую Чехії та її громадянам за те, що вони надали руку допомоги моїй країні. Війна змінила плани багатьох українських сімей, багато моїх співвітчизників втратили близьких, домівки, свій звичний мирний спосіб життя», – каже Микита в інтерв’ю bkboleslav.cz.

«Після довгої 50-годинної подорожі Польщею я потрапив у безпечне місце – місто Млада Болеслав, де сьогодні є все для мене, простого українця: навчання, улюблений хокей, друзі та безпека», — продовжує він.

На залізничному вокзалі у Вроцлаві (Польща) Мойсеєва зустрів тренер Вацлав Плетка.

Ще більше історія Микити Мойсеєва вражає, коли розумієш, що на початку лютого він відзначив сімнадцятий день народження. Будь він старшим на рік, шансів виїхати з України не було б, оскільки Микита підпадав би під обов’язкову мобілізацію.

Микита тепер спробує хоча б частково всі хвилювання замінити спортивними турботами. Хлопець з п’яти років займається хокеєм, і, як каже, одразу полюбив його і побачив у ньому своє майбутнє. Батько, який привів його в хокей, незабаром став вивозити маленького Микиту в тренувальні табори за кордон.

«З раннього дитинства я їздив по різних кемпах по Європі. Тож я звик до чужого середовища, іншої мови. Це вже звично для мене», – пояснює Мойсеєв. – На мою думку, кожен сучасний спортовець повинен бути освіченим і мати логічний склад розуму, який отримуєш, лише навчаючись».

Вперше Мойсеєв познайомився з Чехією завдяки табору «Luďek Bukač» у Єнджихуві Градці. Тоді місцевий клуб «Стрельці» запропонував Микиті залишитися в клубі. Таким чином 11-річний талант обрав Чехію для свого подальшого життя.

У п’ятнадцять років Мойсеєв перевівся до Млада-Болеславської академії, яка, звісно, забезпечила йому проживання та навчання. Зараз він навчається в бізнес-академії. «Мені це дуже подобається, у мене чудовий клас і вчитель», – каже Микита.

Таке розуміння не зовсім характерне для 17-річного хлопця, але це змушує симпатизувати йому ще більше. Крім того, серйозний підхід також допоміг Микиті швидко вивчити чеську мову, про що він навіть має європейський сертифікат.

Крізь інтерв’ю на сайті «Болеслава» Мойсеєв передає слова подяки людям, які допомагали йому на життєвому шляху.

«Увесь час мене неймовірно підтримував клуб «Стрільці», мій перший чеський тренер Петр Шахль і моя початкова школа, яку очолює пані Ленка Груберова», — подумки хлопець повертається у студентські роки.

Нинішній клуб теж дуже піклується про Мойсеєва. «Хочу подякувати клубу «Млада Болеслав», бізнес-академії, всім своїм друзям та їхнім сім’ям від свого імені та від імені всієї моєї родини – ви всі мені неймовірно допомагаєте і я це безмежно ціную», – сказав Микита і назвав кілька імен: Дякую моєму тренеру Вацлаву Плетці, його дружині Петрі Плетковій та моїм вчителям Єві Пражаковій та пані Їтці Кендіковій».

«Младоболеславський Дорост» пробився у плей-оф Екстраліги в статусі одного з фаворитів. В серії 1/8 фіналу команда зустрінеться з «Литвиновим». Втім, усі зрозуміють, що навіть пік сезону та найзахопливіші матчі навряд чи витіснять з думок 17-річного Мойсеєва хвилювання про близьких та рідну землю.

«Глибоко переконаний, що моя Україна витримає цю несправедливу війну з Росією, що найближчим часом у нас запанує мир, щоб зустріти мою сім’ю, яка залишилася в Україні», – з великою певністю говорить він на bkboleslav.cz. – А весь український народ ніколи не забуде, як Чехія допомогла Україні. Нехай завжди буде мир у ваших домівках, у вашій країні».


Вас може зацікавити