Pee-Wee Tournament: перемога української збірної на честь загиблих воїнів

12-річні українські хокеїсти здобули другу перемогу в двох матчах у найпрестижнішому дитячому турнірі в світі Pee-Wee Hockey Tournament, який відбувається в Квебеку (Канада). Після звитяги 3:1 у першому матчі над «Бостон Джуніор Брюїнз» наші земляки здолали 2:0 румунських «Вулвз». Шайби закинули Максим Кухаренко та Іван Білозеров, а голкіпер Матвій Куліш записав до свого активу шатаут.

За підсумками цього поєдинку канадське видання «Le Journal de Quebec» опублікувало душевний матеріал авторства Кевіна Дюбе про нашу команду, переклад якого пропонуємо нижче.

«Цього вечора знову це було більше, ніж хокей». Євген Писаренко виступив перед журналістами у понеділок увечері після того, як українська команда здобула перемогу над румунськими «вовками» з рахунком 2:0 і продовжила свій шлях на Міжнародному турнірі з хокею в Квебеку.

Але усмішка далася Євгенові нелегко.

«Сьогодні ввечері у нас була дуже, дуже велика мотивація», — відповів Писаренко колезі, який запитав його, чи відчував він, що його гравці менше нервували в понеділок, ніж минулої суботи під час свого першого матчу, який відбувся у заповненому глядачами 18-тисячному Centre Vodeotron.

Ця мотивація: грати за одного з одноклубників, батько якого воює, а також за Єгора Косенка, батько якого кілька тижнів тому загинув на фронті.

Щоб створити імідж, українці вивісили за своєю лавкою прапор країни. На жовтій частині стяга були написані позивні батьків нападника Микити Стаскевича та воротаря Матвія Куліша, які на фронті захищають свободу своєї країни.

Чому на жовтому? Щоб показати, що вони все ще на землі, живі.

На синій частині були написані позивні тата Косенка, а також батька молодого хокеїста, товариша з групи, який також нещодавно загинув у бою.

«Синій означає, що вони зараз на небесах», — каже Писаренко.

Цей прапор був подарований гравцям перед грою.

«Коли він [Косенко] побачив ім’я свого батька, він почав плакати. Усі встали й обійняли його. Кілька хвилин було мовчання», – додав тренер.

Незважаючи на емоційну мить, молодим українцям вдалося продовжити пишатися своєю країною, здобувши перемогу над сильними румунами.

Максим Кухаренко та Іван Білозеров забили у складі переможців, які зіграють свій наступний матч у п’ятницю вранці о 8:00 за місцевим часом проти «Вермонт Флеймз».

Але ця наступна гра виглядає другорядною. Головне, що Стаскевичу, Кулішу, Косенку та українській команді загалом вкотре вдалося віддати честь своїй країні та тим, хто її захищає.

Куліш із цієї нагоди зробив шатаут, а Стаскевич був співавтором другого голу своєї команди.

«Україна виграє війну. Це закінчиться, а потім буде мир», – заявив Стаскевич після матчу, вкотре пригадавши, що їхня присутність на Pee-Wee Tournament виходить далеко за межі просто хокею.

З іншого боку молоді румуни зі сльозами на очах усвідомлювали, що їхня мрія закінчилася, а Писаренко співчував їм. Євген живе в Румунії 20 років, він знає більшість молодих «вовків» особисто.

«Я бачив, як вони плакали після гри, і мені було дуже шкода їх, адже я працюю з кількома з них у Румунії. Я знаю їхніх батьків і їхніх тренерів, але наразі ця перемога потрібна нам більше, ніж їм», – сказав Писаренко.

І під «ми» він, ймовірно, мав на увазі цілу країну.

Кевін Дюбе, Le Journal de Quebec

Вас може зацікавити