П’єр-Ів Жербо: “Хокей – це ланцюг життя для жертв гуманітарної трагедії”

Як українські діти обживаються у Франції

Кровопролитна війна в Україні – це кошмар, біль та трагедія ХХІ століття. Неможливо передати словами весь той жах, який переживають українські громадяни щодня з 24 лютого, коли росія віроломно вторглася на нашу землю та влаштувала справжній геноцид проти людства. Дуже втішно, що світ об’єднався навколо України та допомагає нашій державі як може, зокрема й у хокеї. В умовах воєнного часу дуже оперативно відзначився президент FFHG (федерації хокею Франції) – П’єр-Ів Жербо. Він запустив новаторський проект, який допоможе юним українським хокеїстам та їхнім сім’ям продовжити займатися улюбленим видом спорту далеко від зон бойових дій у безпечній Франції.

Першими ластівками в інтеграції та доступу до французького хокею стали українські біженці у регіоні Сержі-Понтуаз, що за 30 кілометрів від Парижа. Глава ФХФ П’єр-Ів Жербо матеріалізував ідею прийому цих сімей, що складаються виключно з жінок та неповнолітніх юних гравців із київських хокейних шкіл «Сокола», «Крижинка», а також «Ягуара» (Дніпро), «Союзу» (Харків) та єдиної дівчинки-хокеїстки з Одеси. Додамо, що в містечку Сержі зупинилися хокеїсти різного віку, починаючи від дітей 2006 року народження і закінчуючи найменшим гравцем 2017 р.н.

«Федерація хокею Франції спільно з Федерацією хокею України спрацювали дуже швидко та душевно, щоб з комфортом здійснити переїзд трьох десятків біженців до передмістя Парижа – містечка Сержі. Так, через Польщу дорога зайняла дві доби, але головне, що батьки та наші дітки тепер у безпеці, – розповідає Наталія Дедюх – мама 11-річного вихованця школи «Крижинка» Гліба Дедюха. – Приймаюча сторона розмістила нас в окремих двох-трьохмісних номерах, тричі на день годує, швидко організувала гуманітарну допомогу, медикаменти, представили тренера для тренувань.

Крім того, ми оточені величезною увагою з боку українських волонтерів, які дуже допомагають нашій групі з комунікацією. На жаль, не обійшлося без сліз, страждань та переживань вже на місці, де ми дізналися 12 березня про загибель дівчинки зі своєю мамою в Ірпені, коли ті намагалися евакуюватись та потрапили під снаряд. Загибла дитина була однокласником мого сина. Саме тому французи організували нам психолога, який працює з дітьми та батьками. До речі, всі діти пройшли повну медкомісію у Франції і вже рвуться на лід у сусідньому Сержі-Понтуазі».

Тим часом стало відомо, що після консультацій з головою ІІХФ Люком Тардіффом, українським гравцям надано імпульс солідарності, який дозволить нашим хокеїстам тренуватися з молодими людьми свого віку та надасть можливість грати офіційні матчі зі своїми новими товаришами по команді. Прем’єрна спортивна інтеграція українських гравців у Франції проходитиме в клубі «Сержі-Понтуаз Джокерс» у командах до 17 років за проектом Жербо.

«Давайте разом пишатися тим, що хокей – це ланцюг життя жертв цієї гуманітарної трагедії. Давайте надихнемо надію в цю молодь, яка тільки й просить, щоб мати можливість жити. Давайте об’єднаємо нашу мотивацію та мобілізуємо нашу енергію та наші відносини, щоб відтворити цю модель, розроблену в Сержі, скрізь, де це можливо. Я хотів би від імені нашої федерації та великої французької хокейної сім’ї щиро подякувати за надзвичайну підтримку агломерації Сержі-Понтуаз, департаментській раді Валь-д’Уаз та регіону Іль-де-Франс, які забезпечили всю організацію житла та підтримку сімей», – сказав президент федерації хокею Франції П’єр-Ів Жербо.

Зазначаємо, що федерація хокею Франції пропонує залучатися до моделі всім клубам країни, зацікавленим у тиражуванні проекту та виробленні рішень для прийому українських сімей (у яких є хоча б один хокеїст) на французьку територію.

Дякуємо за людяність дружній французький народ! Щира подяка пану Жербо за ініціативу на підтримку українських біженців!

За матеріалами www.hockeyfrance.com


Вас може зацікавити