Олімпіада-2014: знайомі обличчя

Позавчора національні асоціації країн, команди яких братимуть участь у хокейному турнірі Олімпіади у Сочі, оприлюднили списки гравців, що боротимуться за олімпійські медалі.

Поки мас-медіа по всьому світу обговорюють вибір тренерів тієї чи іншої команди та оцінюють шанси збірних на нагороди, пропонуємо відшукати знайомі українським вболівальникам обличчя.

В першу чергу звернемо увагу на команду Латвії, захист якої цементуватиме захисник донецького «Донбасу» Оскарс Бартуліс. 26-річний оборонець проводить у складі донеччан свій другий сезон у КХЛ, відігравши у формі українського клубу вже понад 80 матчів.

Разом із ним Тед Нолан запросив до складу олімпійської збірної колишніх гравців «Компаньйон-Нафтогазу» Армандса Берзіньша та Юріса Шталса. 30-річний Армандс здобув у складі «нафтогазівців» срібло національного чемпіонату попереднього сезону. Берзіньш став одним із ключових гравців спецбригади більшості команди Олександра Сеуканда (37 матчів, 9 шайб, 11 результативних передач). Нині Берзіньш небезуспішно виступає у складі віце-чемпіона Казахстану «Бейбарису».

А от перебування Юріса Шталса у столиці України було нетривалим. 31-річний форвард провів 28 матчів (3 шайби, 9 результативних передач) у регулярному чемпіонаті ПХЛ, але тренерський штаб «Компаньйона» відмовився від послуг цього виконавця. Зараз Шталс є одним із лідерів словацького «Попрада».

Поїдуть до Сочі і двоє голкіперів з досвідом гри в Україні. Бек-ап Майкла Лейтона у «Донбасі» Ян Лацо (на фото) боротиметься за місце основного голкіпера у складі збірної команди Словаччини. Конкуренти у Лацо дуже серйозні – голкіпери з НХЛ Петер Будай та Ярослав Галак, який розглядається фахівцями як основний воротар. Лацо проводить свій другий сезон в Донецьку, але на відміну від попереднього чемпіонату КХЛ, цього сезону не має стабільного місця у складі команди.

Побореться за статус голкіпера №1 і екс-гравець «Сокола» Андрей Хочевар. 29-річний гравець французького «Епіналя» минулого сезону був стрижнем оборонних редутів бронзового призера чемпіонату ПХЛ. Саме завдяки грі Хочевара кияни неодноразово залишали лід у статусі переможця. Але в національній збірній стати основним Андрею буде важко – Роберт Крістан вже багато років має авторитет серед тренерів та партнерів по команді, а молодий Лука Грачнар вже починає демонструвати високий рівень гри.

Окрім гравців, що виступають або виступали в Україні, увага вітчизняних вболівальників та фахівців буде прикута до суперників нашої національної збірної на чемпіонаті світу у Кореї – Австрії та Словенії. Австрійська команда виступатиме у групі В разом з Фінляндією, Канадою та Норвегією, а словенська команда у групі А поміряється силами з Росією, Словаччиною та США.


Вас може зацікавити