Олексій Ворона: «Збірна України в кожному виді спорту має бути кращою за суперника»

Вже в неділю, 23 квітня, національна збірна України стартує у турнірі року – чемпіонаті світу у дивізіоні 1B. Напередодні старту першості планети у Таллінні 25-річний нападник Олексій Ворона відповів на запитання прес-служби ФХУ.

– Олексію, які очікування від чемпіонату світу в Таллінні?

– Чекаємо від нашої команди лише перемоги! Приїхали до Естонії не просто так: у країні вже другий рік триває жахлива війна, не може бути жодних відмовок, ні кроку назад, усі разом йдемо до нашої мети! Сподіваюся, кожен член нашої збірної розуміє свою роль у колективі та готовий викладатися на всі 100, а може й 200 відсотків!

– На першості планети стартуємо проти збірної Китаю. Що думаєш про суперника?

– На чемпіонаті світу слабких суперників не передбачається, тому грати з кимось на одному ковзані не вийде – доведеться викладатись! А те, що ми бачили на тренуваннях і теорії, вважаю, Китай – наш прямий конкурент. Буде цікавий поєдинок, але в нас більше бажання і вища мотивація! Найближчий матч і повністю турнір – це не про гроші та не статус у хокейній ієрархії. Це битва за престиж та честь України! В ці дні на полі бою гинуть наші мужні воїни, а ми хіба на льоду не можемо довести: «Хто ми?! Нащадки якого роду?!» Мені здається, що збірна України в кожному виді спорту має бути кращою за суперника і як мінімум нікому не поступатися в характері, бо свобода – це ми! І воля – це ми!

– Як тобі атмосфера у Таллінні? Чи задоволена команда умовами підготовки до ЧС-2023?

– Дякую Федерації хокею України та всім тим, хто допомагав нашій збірній у проведенні та організації навчально-тренувального збору. Нам створили в Таллінні всі умови, щоб йти далі.

– З наближенням стартового поєдинку хвилювання накопичується?

– Так, на льодовій арені в Таллінні напруження поступово наростає, всі команди готуються, хочуть показати найкращий результат.

– Як розціниш для себе клубний сезон, котрий ти розпочинав у польському «Подгалє», а завершував у другому словацькому дивізіоні – у «Левіце»?

– Поїздка за кордон планувалася давно, я дуже хотів перевірити свої можливості в іноземному чемпіонаті, дізнатися про свій рівень, тому радий, що «Подгалє» з Нового Тарга повірив у мене і підписав контракт. Вважаю, що персонально у мене вийшов непоганий сезон, я заграв у команді на провідних позиціях і вже під завісу сезону разом із двома партнерами з польського клубу почимчикували до Словаччини. Гадаю, у «Левіце» ми підсилили команду, але нам не вистачило однієї перемоги, аби пробитися до плей-оф. За рівної кількості очок ми програли конкуренту путівку у фінальну частину сезону за результатами особистих зустрічей. Але навіть попри це, вважаю, сезон можна занести до скарбнички.

– Які плани на майбутнє?

– Є деякі варіанти, але поки не розкриватиму секретів, оскільки після чемпіонату світу чекає спілкування з агентом, керівництвом команд і невідомо куди понесе вітер… Скажу лише, що хочеться прогресувати, грати в сильних лігах і прославляти Україну!

– Ти сам уродженець Києва, але багато сезонів захищав кольори «Кременчука». Цікаво, на чиєму боці були твої симпатії у нещодавньому фіналі чемпіонату України?

– У «Кременчуці» був гарний час, ні про що не шкодую, але у фіналі вболівав за рідний мені «Сокіл», який виховав мене як людину та хокеїста! За роки своєї кар’єри я весь час хотів потрапити до київського клубу, але «Сокіл» на великий проміжок часу зник з хокейної мапи, а коли відродився, у мене діяв контракт з «Кременчуком».

Вважаю, «Сокіл» – це команда-чемпіон та візитна картка України! Команда з великою історією, загартована часом. Мені хотілося б, щоб саме «Сокіл» перемагав на внутрішній арені і представляв країну на міжнародних змаганнях.

В’ячеслав Волков, прес-служба ФХУ

Титульний партнер національної збірної України – INNOVECS

Вас може зацікавити