Олександру Сеуканду – 70 років! Головні досягнення досвідченого наставника

Олександр Юрійович Сеуканд сьогодні святкує ювілей – 70 років.

В інтерв’ю з Федерацією хокею України підопічний Олександра Володимир Чердак зазначив, що працювати під керівництвом такого тренера – справжня честь, адже нинішній наставник «Маріуполя», за словами Володимира, у хокеї довше, аніж деякі з його учнів-хокеїстів прожили на цьому світі. І з цим важко не погодитись і можна лише позаздрити такому досвіду.

У 1970-му році Олександр виступав за московський хокейний клуб «Крила Рад», але вже в 1972-м перебрався до київського «Сокола» – головного клубу свого життя. Зокрема, за столичну команду Сеуканд провів 318 матчів і оформив 24 голи. Після «соколят» був ще «Машинобудівник» (ШВСМ), де в 1988-му році після завершення кар’єри гравця Олександр кинув собі новий виклик – реалізуватись на тренерському містку.

Після завершення співпраці з командою ШВСМ тренер повернувся в 1994-му році до київського «Сокола». Спочатку він був асистентом, але потім одноосібно очолив команду. Під керівництвом київського спеціаліста «соколи» виступали в Міжнародній хокейній лізі, Вищій лізі першості Росії та в Східноєвропейській хокейній лізі. 

Паралельно з роботою в «Соколі» з 1999-го Олександр став працювати з національною командою України. На старті Сеуканд асистував Анатолія Богданова, зокрема, і на чемпіонатах світу та Олімпійських іграх-2002. Через рік після Олімпіади київський фахівець став головним тренером, під чиїм керівництвом наша збірна протягом чотирьох сезонів грала в елітному дивізіоні. 

Також у тренерській біографії досвідченого спеціаліста були такі клуби, як ступінський «Капітан», київські «Компаньон-Нафтогаз» і «Дженераз», харківське «Динамо». 

Зараз Олександр очолює «Маріуполь» – дебютанта сезону-2020/2021 чемпіонату України з великими амбіціями. Тож побажаємо в цей день очільнику команди сил, терпіння і наснаги на шляху до реалізації найвищої мети, талановитих учнів і нового досвіду та знань попри такий тривалий час у хокеї. З днем народження, Тренере! 


Вас може зацікавити