Олександр Бобкін: «Усі 13 нападників, які потраплять до остаточної заявки на ЧС, будуть лідерами команди»

Молодіжна збірна України (U20) продовжує підготовку до ЧС-2022 (11-17 грудня), що відбудеться у польському Битомі. Про те, які завдання стоять перед хокеїстами, хто буде лідерами команди і хто основними конкурентами на турнірі, прес-служба ФХУ поцікавилася у головного тренера «синьо-жовтих» Олександра Бобкіна.

– Олександре Васильовичу, яка атмосфера панує в колективі на заключному етапі підготовки перед чемпіонатом світу?

– З настроєм все гаразд, хлопці та тренерський штаб скучили один за одним і після прибуття до табору збірної України отримали певний заряд позитивних емоцій, з якими й розпочали роботу на зборах у польському Ополе.

– Завдання вже сформульоване для гравців на ЧС-2022?

– Після того, як молодіжні збірні Франції та Словенії за підсумками ЧС-2021 піднялися до групи 1A та відбулися перестановки у нашому дивізіоні 1B, керівництво ФХУ чітко дало зрозуміти, що чекає від нашої команди підвищення у класі. Хокеїсти в курсі цього завдання ще з першого збору, який місяць тому проходив у Кошице.

– На цей збір запрошено 26 хокеїстів. Чи достатня обойма для вибору 22-х найсильніших?

– Обойма могла бути і більше, але, на жаль, через різні нюанси, зокрема з документами, ми не дорахувалися п’ятьох ключових захисників (Чолача, Євтухова, Палійчука, Кородюка та Коневича) з Північної Америки. На Артура Чолача ми розраховували як на одного з провідних гравців у спецбригаді більшості – це величезна втрата для команди. Досвід чемпіона світу у складі юніорської збірної України (U18) Андрія Євтухова, для якого майбутній форум у 19 років міг би стати вже п’ятим (!), нам би дуже став у нагоді. А перспективний Микита Коневич (2006 р.н.) цілком міг би претендувати на статус наймолодшого учасника чемпіонату світу. При цьому він не за роками міцний фізично, підкований тактично і досить технічний! Однозначно допомогли б нам габаритний Ваня Кородюк та Арсен Палійчук, який справив враження на минулому чемпіонаті світу.

– Серед форвардів також є втрати?

– З-за океану ми б хотіли бачити Михайла Данилова, а з Фінляндії – Олександра Шаповалова, який вже має за плечима досвід виступу на молодіжному форумі. Але навіть за всіх цих кадрових втрат ніхто в колективі рук не опускає. Як то кажуть, немає лиха без добра! Навпаки, для інших кандидатів у збірну відкриваються великі можливості показати себе на високому рівні. Тож для когось відсутність наших «північноамериканців» – це втрата, а для когось – знахідка. У нас багато чудових захисників, які здатні замінити старших хлопців та стати новими лідерами команди!

– Кого вважаєте нашими головним конкурентом на ЧС-2022?

– Назву Італію, хоча усі суперники плюс/мінус мають добре підготуватися до турніру. З італійцями граємо перший матч на турнірі і він буде ключовим для нас. У їхньому складі є сильний габаритний воротар, нападник зі швейцарського чемпіонату U-20-Elit Нікколо Мансуето з гарною статистикою за «Лугано» (19 очок у 22-х іграх), а також місцева зірка Томмі Пурделлер із канадської ліги OHL, якого ми пам’ятаємо з виступу навесні за збірну U-18.

Азіатські збірні Японії та Кореї традиційно добре підковані тактично і дотримуватимуться суворої дисципліни. Підкреслю, що з азіатами нам завжди важко грати на будь-якому рівні та легкої прогулянки точно чекати не варто.

Думаю, в повному порядку буде і збірна Естонії, у якої сильний 2004 р.н. У прибалтів, до речі, багато хлопців результативно виступають в елітному молодіжному чемпіонаті Фінляндії, зокрема брати-близнюки Ерік та Марек Потсінок із клубу «Спорт» U-20.

Ну а Польща – це традиційно непоступлива та «колюча» команда, яка гратиме вдома і тому однозначно представлятиме грізну силу. У матчі з кожним із цих суперників необхідно буде тримати концентрацію усі 60 хвилин ігрового часу та виконувати тренерські завдання.

– Хто вам бачиться лідерами нинішньої «молодіжки»? Хто має повести збірну України за собою?

– Нападник Данило Коржелецький – лідер за натурою. Він буде капітаном команди та від його роботи на льоду та в роздягальні залежатиме атмосфера в колективі. Також зобов’язаний вести за собою інший Данило – Трахт, котрий вже викликався до національної збірної України. Розраховую я і на трійку Царковський – Панасенко – Грабовецький, для якої це буде другий молодіжний форум. Форварди Микита Сидоренко та Ілля Дубський чудово проявили себе на юнацькому чемпіонаті світу у квітні, Стас Садовіков також має великий досвід ігор на міжнародному рівні… Вважаю, всі 13 нападників, які потраплять до остаточної заявки, будуть лідерами. Думаю, у цьому відмінність і особливість нашої молодіжної збірної України.

– Як прокоментуєте виклик 17-річного Микити Зозулі – єдиного польового гравця 2005 р.н.?

– У Микити нинішній сезон у Північній Америці складається не найкращим чином, але на це є об’єктивні причини. Я знаю його з дитинства, давно стежу за ним і мені добре знайомий бомбардирський талант Зозулі. Думаю, незважаючи на молодість, він створить серйозну конкуренцію за місце у складі на ЧС-2022 у Польщі.

В’ячеслав Волков, прес-служба ФХУ

Розширений склад збірної України (U20)

Воротарі: Олексій Аріпов («Легіон»), Гліб Арцатбанов («Спарта» U20, Чехія), Савва Сердюк («Сокіл»).

Захисники: Павло Атаманчук («Штеірмарк» U20, Австрія), Федір Бабенко («Берані Злін» U20, Чехія), Володимир Волков («Слован» U20, Словакія), Олексій Дахновський (Corpus Christi IceRays, NAHL, США), Арсеній Кісельов («Хернінг» U20, Данія), Артем Портной («Дніпро»), Владислав Сушков («Ейсадлер Дортмунд», Німеччина), Володимир Трошкін («Серветт-Женева» U20, Швейцарія), Іван Шамардін (Німеччина).

 Нападники: Микита Белік (Cushing Academy, USHS-Prep, США), Артем Грабовецький («Спарта» U20, Чехія), Ілля Дубський («Мангейм», U20, Німеччина), Микита Зозуля (Corpus Christi IceRays, NAHL, США), Михайло Ковальчук («Унія» U20, Польща), Данило Коржилецький (Danbury Jr. Hat Tricks, NAHL, США), Михайло Красножон («Кошице» U20, Словаччина), Богдан Панасенко (Danbury Jr. Hat Tricks, NAHL, США), Тимофій Савицький, Давід Сібілевич (обидва – «Кременчук»), Станіслав Садовіков («Берані Злін» U20, Чехія), Микита Сидоренко («Динамо-Пардубіце» U20, Чехія), Данило Трахт («Лукко» U20, Фінляндія), Данило Царковський («Енергія», Литва).

Календар матчів збірної України (U20) на чемпіонаті світу в дивізіоні 1В

11 грудня, неділя. 21:00 Італія – Україна

12 грудня, понеділок. 17:30 Польща – Україна

14 грудня, середа. 21:00 Україна – Естонія

16 грудня, п’ятниця. 21:00 Україна – Корея

17 грудня, субота. 21:00 Японія – Україна

Вас може зацікавити