Олександр Бобкін: «Україні не вистачає захисників високої кваліфікації»

Сьогодні, 24 серпня, у День Незалежності, юнацька збірна України зіграє свій перший матч в рамках міжнародного турніру U18 Olympic Hopes в угорському Дьєрі. Перед від’їздом до Угорщини головний тренер «сино-жовтих» Олександр Бобкін прокоментував свій вибір гравців.

– Ми працюємо з прицілом на ЧС-2024, тому титульний вік цієї команди – хокеїсти 2006 р.н., – каже керманич Олександр Бобкін. – П’ять гравців із цього складу вже мають досвід виступів на світовому форумі (Боднар, Трущенко, Береза, Сімчук, Шульга), інші хлопці матимуть шанс себе зарекомендувати, зокрема велика група гравців 2007 р.н. Дехто отримав другий шанс пробитися на весняний збір команди перед ЧС.

– Із ударною ланкою нападу вже визначилися?

– Роль лідерів буде відведена лінії: Г.Сімчук – Шульга – Береза. Подивимося, як на їхньому тлі виглядатимуть інші хлопці.

– Кадрова проблема юнацької збірної України – лінія оборони?

– Саме так. Можливо, кількісно по 2006-2007 р.н. великого дефіциту гравців оборони в країні не спостерігається, а ось виконавців високої кваліфікації, які відповідають вимогам збірної України, не вистачає. Тож у обороні ми маємо достатньо вакантних місць на потрапляння до складу на ЧС.

Дуже шкода, що під великим питанням залишається приїзд на ЧС нашого провідного захисника Микити Коневича, який виступає у Північній Америці. Ми щороку його запрошуємо, сподіваємось, що він приїде, але різні обставини йому заважають зіграти за збірну в офіційних матчах.

– Натомість шанс отримують гравці з чемпіонату України. В Угорщину вирушили захисник «Київ Кепіталз» Тимур Лапко і два представники «Кременчука» – Данило Дука та Тимофій Материкін.

– Для Тимура Лапка – це не перший виклик до табору збірної України. Наразі хлопець почав працювати у своєму клубі під керівництвом наставника національної збірної країни Вадима Шахрайчука та колишнього захисника збірної України Юрія Гунька. Сподіваюся, за сезон виступів у національній першості він матиме можливість дотягнутися до основного складу збірної U18. Це ж стосується і Тимофія Материкіна, який отримав хороші відгуки від тренерського штабу свого клубу, а також Данила Дука. Він – перспективний хлопець. Головне, щоб ці гравці потрапляли до складу своїх клубів та мали постійну ігрову практику! Якщо хлопці сядуть у запас, то їм непросто буде потрапити навіть на підсумковий збір перед чемпіонатом світу. Нехай думають, як їм проявляти себе в ході сезону і чіплятися за шанс.

– Загалом які очікування від угорського турніру та суперників?

– Минулого року турнір проводився у Будапешті, зараз – у Дьєрі, На мою думку, дуже корисний та цікавий турнір для збірної України. Угорці – це наш суперник на ЧС-2024, але я не очікую від них оптимального складу цього разу. Втім, грати з ними останніми роками дуже цікаво, команда сповідує силову манеру ведення гри. Польщу очолює добре мені знайомий Андрій Гусов, якого я вважаю за сильного фахівця. Румунія для мене – команда-загадка, оскільки останніми роками ми не перетиналися на рівні юніорських та молодіжних збірних, але я знаю, що румунський клубний хокей зараз на підйомі і тріумф клубу «Георгені» у міжнародній Erste Liga цього року тому підтвердження.

В’ячеслав Волков, прес-служба ФХУ

Календар матчів збірної України (U18

24 серпня, четвер. 16:00 Україна – Румунія

25 серпня, п’ятниця. 19:30 Угорщина – Україна

26 серпня, субота. 12:00 Україна – Польща

Склад збірної України U18

Воротарі: Єгор Калініченко, Ілля Семеха (обидва – 2006 р.н.).

Оборонці: Назар Бабушкін, Микита Боднар, Гліб Дзюбенко, Тимур Лапко, Тимофій Материкін, Богдан Трущенко (усі – 2006 р.н.), Олександр Нечипорук, Єгор Печорін (обидва – 2007 р.н.).

Нападники: Данило Береза, Володимир Захаревич, Гаврило Сімчук, Артем Шарець, Данило Шульга (усі – 2006 р.н.), Максим Висотенко, Андрій Виставкін, Данііл Дука, Матвій Маловичко, Віктор Мельниченко, Данило Павленко, Савелій Сухицький (усі – 2007 р.н.).

Вас може зацікавити