Олександр Бобкін: «У Чехії хлопці гратимуть у стресових ситуаціях»

Завтра, 5 серпня, юнацька збірна України, складена з хлопців, не старших 17-ти років, розпочне виступ у міжнародному турнірі в чеському Тршинці. Своїх суперників «синьо-жовті» дізнаються вже сьогодні під час жеребкування. Напередодні від’їзду українських хокеїстів на Кубок Президента на питання офіційного сайту ФХУ відповів керманич головної команди Олександр Бобкін.

– Олександре Васильовичу, які ваші очікування від чеського бліц-турніру – Кубок Президента?

– Насамперед, цей турнір слід розглядати як продовження підготовки юнацької збірної до чемпіонату світу-2023 до 18-ти років. У Тршинці ми переглянемо кандидатів у головну команду в умовах, близьких до світового форуму. Тобто, гравцям доведеться вийти зі звичної «зони комфорту» та діяти у стресових ситуаціях: грати не на звичних швидкостях, а «переступити через себе» та перейти на новий рівень.

Крім того, наші хокеїсти матимуть безцінний міжнародний досвід, якого гравцям сильно не дістає. Ну і, зрозуміло, турнір у Чехії відкриє перед гравцями гарні можливості проявити себе індивідуально та отримати пропозиції продовження кар’єри, що є класним стимулом та бонусом.

– Як той самий українець Артур Чолач, який вигравав Кубок Президента у Тршинці кілька років тому, а згодом був обраний на драфті НХЛ!

– Чим не приклад для наслідування сьогоднішнього покоління! До речі, цього року у зв’язку з розширенням складу учасників на турнірі також очікуються скаути з НХЛ, що працюють в підрозділах на території Європи. Чим не мотивація для 16-річних талантів?

– Турнір у Чехії за участю 10 команд пройде у стислий термін – за три дні. Які сюрпризи на вас чекають у регламенті турніру?

– Команди будуть розбиті на дві групи по п’ять колективів і кожен з них зіграє щонайменше чотири матчі на першому етапі. Це означає, що командам доведеться грати по два матчі на день! Потім, залежно від зайнятого місця у групі, чекає ще одна гра за перше, третє, п’яте, сьоме чи дев’яте місце. Це дуже класний турнір, і я радий, що ми у ньому зіграємо!

– Пригадайте, коли юнацька збірна України востаннє брала участь у таких представницьких міжнародних турнірах?

– Такого не було дуже давно… Так, збірна (U-18) перед Новим роком частенько брала участь на турнірі «Чотирьох націй» в Угорщині, але в Чехії зібрався зовсім інший за силою підбір учасників. Тут потрібно висловити слова подяки нашому менеджеру Сергію Бабинцю, який завдяки своїм зв’язкам домовився та домігся включення збірної України до складу вперше за 8 років існування Кубка Президента.

– Після командних зборів у Кошице українські юнаки роз’їхалися по домівках. Немає побоювань за фізичний стан підопічних, адже грати доведеться, що називається: «з корабля – на бал»?

– Звісно, є! Але я вірю, що хлопці усвідомлено підійшли у своїй підготовці і намагалися індивідуально тримати себе в тонусі: хто в Україні, хто в Європі. Знаю, що група хокеїстів централізовано тренувалася разом із «Крижинкою» на київській ковзанці по вулиці Шалетт. Намагатимемося зробити все можливе, щоб правильно розподілити сили на усі ігри.

– Серед 20-ти гравців у заявці на турнір привертають увагу два юні хокеїсти 2007 р.н. – нападники Андрій Виставкін та Данило Скороход.

– Вони – лідери своїх клубів! Даня Скороход грав у «Соколі» у першій п’ятірці, а Андрій Виставкін довгий час був на перших ролях у «Донбасі», а потім і в «Крижинці». Вважаю, вони можуть скласти конкуренцію хлопцям 2005 та 2006 р.н. Всі ми пам’ятаємо, як Олексій Дахновський поїхав на чемпіонат світу з 2002 р.н., хоча сам був на два роки молодшим за титульний вік. Така ж історія у нас повторилася по 2004 р.н., де ми довірили місце у складі Гавриїлу Сімчуку та Гнату Пазію. Можемо згадати і 17-річного Артура Чолача, який поїхав на чемпіонат світу серед 20-річних. Це до того, якщо надається можливість, то важливо дивитися та залучати до складу перспективних молодших хокеїстів. Зізнатися, я розраховував подивитися в Чехії ще на двох хлопців 2007 р.н., але вони не змогли приїхати цього разу.

– Який результат у Тршинці приймете за успіх, а який – за невдачу?

– Звичайно, ми намагатимемося виграти кожен свій поєдинок, але при цьому не ставитимемо завдання перемогти за будь-яку ціну. Плануємо відпрацьовувати нашу тактику і працювати за планом, якого дотримуємося від самого початку зборів. Тобто, виходити зі своїх сил та можливостей, а не підлаштовуватися під суперника.

– Напередодні жеребкування Кубка Президента кого б хотіли побажати у суперники збірної України?

– Хотів би побажати нам найсильніші команди на турнірі!

В’ячеслав Волков, прес-служба ФХУ

Вас може зацікавити