Олександр Бобкін: “Побачив тих, хто б’ється до кінця, а хто опускає руки”

Юнацька збірна України (U-18) завершила словацький етап підготовки, який проходив з 14 по 27 липня двома групами по 23 хокеїсти у кожній. Після завершення навчально-тренувального збору у Кошице прес-служба ФХУ поспілкувалася з головним тренером «синьо-жовтих» Олександром Бобкіним.

– Олександре Васильовичу, яку важливу інформацію почерпнув для себе тренерський штаб за підсумками липневих зборів?

– Висновки такі, що кандидати до збірної України 2006 р.н. у загальній своїй масі виявили себе краще, ніж хлопці титульного віку – 2005 р.н. На жаль, старші хлопці нічим не перевершують молодших партнерів, а багато в чому і поступаються. Це стосується багатьох компонентів, але особливо технічної бази.

– «Арена Шершнів» у Кошице – комфортне місце для гіпотетичних майбутніх зборів збірних команд України?

– Без сумніву. Для проведення навчально-тренувального збору не потрібно шукати 18-тисячну арену, як у НХЛ. Тренувальна ковзанка у Кошице включає всю необхідну інфраструктуру, але підкуповує не тільки це, а й добродушна та непримусова атмосфера на ковзанці з боку власника арени – Марека Мерґельскі. Забезпечена людина не соромиться все робити своїми руками і особисто наглядати за порядком, хоча для цього є спеціальний штат співробітників. Вже з 6.00 Марека часто можна побачити біля льодового палацу: стриже чи поливає газон біля Арени, миє столи у кафе чи прибирає сміття біля роздягальні… Дуже позитивна та доброзичлива людина, від якої ми не почули слова: «Ні». Завдяки його чуйності та доброті юнацька збірна України отримала суттєві знижки на оренду льоду у Кошице.

Мені здається, «Арена Шершнів» у майбутньому може стати базою для всіх збірних команд України: від жіночої до національної. Як на мене, тут ідеальне місце для зборів.

– Якщо у першій групі збірників лідером був Гаврило Сімчук, то хто взяв на себе цю роль у другій групі кандидатів?

– Я виділив би всю трійку Артема Шарця, яка в поєднанні з Назаром Бабушкіним та Іваном Сафроновим щодня добре себе проявляла. Також на компліменти заслуговує захисник Микита Боднар, який показав себе з найкращого боку.

– Що скажете про воротарську позицію? На зборах ви загалом переглянули шість голкіперів.

– Якщо коротко, то хлопці з першої групи збору у Кошице проявили себе краще, ніж із другої. І це стосується не лише воротарів…

– Хотілося б почути ваш коментар щодо матчу проти збірної клубів Словаччини, який завершився для наших юнаків поразкою – 8:11. Чим викликана така велика кількість шайб?

– Досвідом та майстерністю словацьких гравців, які у найкращих традиціях тамтешнього хокею комбінували, грали видовищно та робили гарні передачі на порожні ворота. Також противник реалізував майже кожне наше вилучення. А те, що ми закинули вісім шайб – цю обставину я пов’язую з недопрацюванням суперника в обороні, а також високим відсотком реалізації наших моментів у контратаках.

І ще! На основі цього матчу тренерський штаб звернув увагу на тих хлопців, хто б’ється до кінця, а хто опускає руки у третьому періоді та здається. Це ключовий і дуже важливий для тренера момент: бачити і відчувати, як поводиться і як переживає гру лава команди, коли ти відстаєш у рахунку.

– Найближчі плани юнацької збірної України?

– Участь нашої збірної (U-17) у престижному та дуже статусному Кубку Президента у чеському Тршинці, де зіграють клубні чемпіони та провідні команди Австрії, Чехії, Словаччини, Німеччини, Швейцарії, Латвії та Швеції у віці до 17 років. Старт турніру заплановано на 5 серпня.

– Який склад плануєте задіяти у Тршинці?

– Команда буде сформована з гравців 2006 р.н., які найкраще себе проявили в Кошице: 20 польових гравців та два воротарі. Лише двоє хлопців у «ростері» будуть на рік молодші – новачки Андрій Виставкін та Данило Скороход.

В’ячеслав Волков, прес-служба ФХУ

Вас може зацікавити