Олександр Бобкін: «Мусимо в зжаті терміни донести до хлопців те бачення хокею, яке сповідує наш тренерський штаб»

Наставник юнацької збірної України (U18) розповів прес-службі Федерації хокею України про стан справ у команді на початку зборів, які вчора, 7 лютого стартували у київському Палаці спорту і завершаться участю команди в турнірі у литовському Електренаї.

– На цих зборах ми задіяли всіх тих хлопців, які зараз доступні, – бере слово Олександр Бобкін. – Вдалося зібрати доволі непоганий склад. Працюємо з тими хлопцями, які здорові і змогли приїхати. Разом із ними будемо виконувати поставлені завдання. Звісно, список кандидатів міг бути значно ширшим, але з огляду на ситуацію, яка склалася в нашому хокеї, маємо змиритися з існуючим станом справ. Також не можуть відлучитися на цей збір хлопці, які виступають у США. Всі, за винятком Микити Коневича. Дуже радий, що він приїхав і візьме участь в учбово-тренувальному процесі. Не вдалося задіяти й усіх представників європейських клубів. Приміром, Сашко Шаповалов захворів коронавірусом. Не вдалося відлучитися зі словацького клубу «Ліптовскі Мікулаш» братам Всеволоду і Владиславу Куровським. То – дуже сильні гравці, на яких ми розраховуємо в майбутньому.

На жаль, в останню мить перед зборами випало з обойми через позитивні тести на коронавірус кілька хлопців з українського чемпіонату. Їх замінили гравці, яких розглядали як резервістів – Станіслав Боярчук та Ілія Бойко з БСФК. Ми передбачили їх участь у литовському турнірі заздалегідь, ще коли подавали документи в посольство цієї країни. Хоча й не були впевнені, що Стас та Ілія будуть в остаточній заявці.

– Які основні завдання ставите перед командою на цих зборах?

– Ми прекрасно усвідомлюємо, яка група на нас очікує на чемпіонаті світу, наскільки серйозними будуть всі без винятку суперники. Виходячи з цього, мусимо в зжаті терміни донести до хлопців те бачення хокею, яке сповідує наш тренерський штаб. Прищеплюємо хокеїстам ту ігрову модель, а завдяки ній будемо виконувати завдання на чемпіонаті світу.

– З ігровими характеристиками найближчих суперників встигли ознайомитися?

– Це зараз не так важливо, адже ми концентруємося на виконанні тих завдань, які поставлені перед нашою командою. І товариські матчі – лише частина підготовки до чемпіонату світу, який відбудеться у квітні. Проте суперників ми знаємо. Особливо відзначу збірну Естонії. Вона знаходиться на дивізіон нижче за нас, але хлопці 2004 року народження там дуже сильні. Певен, естонці задіють у цих матчах Максима Буркова, надзвичайно обдарованого нападника 2006 року народження, який вже виступає в дорослій лізі чемпіонату Естонії, за клуб «Нарва», у 10-ти матчах закинув 5 шайб і віддав7 передач, а найближчим часом має перебратися у фінський ТПС. Зрештою, наш Микита Коневич не менш талановитий.

Взагалі, дуже добре, що в умовах нинішньої епідеміологічної ситуації в Європі керівництву ФХУ вдалося домовитися про нашу участь у турнірі в Литві. Розуміємо, що нині це не так просто. Добре, що хлопці отримають ігрову практику.

– Наступного разу юнацька збірна збереться вже перед чемпіонатом світу?

– Так. 12 квітня зберемося, розпочнемо підготовку вдома, а потім проведемо кілька товариських матчів на виїзді. 25 квітня розпочинаємо в італійському Асьяґо чемпіонат світу.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ


Вас може зацікавити