Олександр Бобкін: «Хокейну форму з Броварів та Дружківки вивозили під кулями»

Керманич юнацької збірної України (U-18) розповів про класне місце збору в Чехії, 200-відсоткову віддачу збірників та потрапляння снаряда в квартиру хокеїста в центрі Харкова…

Юнацька збірна України поринула у підготовчий процес до майбутнього чемпіонату світу в Італії у дивізіоні IB, який стартує для «синьо-жовтих» 25 квітня на Апеннінах. У ході першого мікроциклу на зборах у чеському Брумов-Билнице головний тренер юнацької команди Олександр Бобкін поспілкувався з прес-службою Федерації хокею України, якій розповів про стан справ у збірній-U18, а також повідомив про свіжі новини з українського «кемпу».

– Наша мета – якнайкраще підготувати команду до чемпіонату світу, тому виїхали за кордон і стартували у навчально-тренувальному зборі з 21 березня, – розповідає керманич Олександр Бобкін. – У Чехії працюємо згідно з планом: у першій половині дня у нас проводиться спільне льодове тренування, після чого (групами) триває окреме заняття-«сілз» з тренером Олегом Циркуновим (на землі та на льоду), а ввечері знову спільне тренування ЗФП. Поки що працюємо в такому режимі, але вже з 30 березня розпочнеться другий мікроцикл підготовки, де у нас розпочнуться дворазові льодові заняття.

– Олександре Васильовичу, які завдання ставить перед собою тренерський штаб на даному етапі збору?

– Привести гравців до спільного знаменника функціональної та фізичної готовності. Так би мовити, збалансувати склад, адже всі розуміють, що підготовка наших північноамериканців та європейців, хто мав нагоду проводити у Старому Світі льодові тренування, суттєво відрізняються від тих хлопців, що залишалися останній місяць в Україні та змушені були ховатися у бомбосховищах.

– Проблем із хокейною формою вдалося уникнути? Чув, що із Броварів баули гравців непросто було вивезти.

– Непросто – це м’яко сказано! Дуже важко! Також і з Дружківки. Буквально під кулями. Це стосується баулів не лише для юнацької, а й національної збірної України. Чудово спрацювала Федерація хокею України, інакше половина команди поїхала б до Чехії без форми… На жаль, не дочекався з Дружківки своїх ковзанів Платон Мельниченко, однак ФХУ на чолі з Георгієм Зубком придбали в Чехії нашому збірнику з «Альтаїру» нові ковзани, чому він дуже зрадів.

— З головою ФХУ Георгієм Зубком, який нині захищає Київ у лавах Тероборони, часто контактуєте?

– Майже щодня, інформуємо Георгія Юрійовича про стан справ у команді, сповіщаємо про новини та доповідаємо обстановку в колективі. Ситуація контрольована (усміхається).

– Отже, скільки загалом гравців готуються до світового форуму в Італії?

– На даний момент у нашій обоймі – 24 хокеїсти (21 польовий гравець і 3 воротарі), при цьому нинішній список кандидатів у збірну – не остаточний. На збір у Брумов-Билнице ми ще чекаємо групу легіонерів, які виступають у Європі та Північній Америці. Буквально завтра, 26 березня, до нас приєднаються два нових гравці – Ігнат Пазій та Савва Сердюк, яких зустріне в Австрії наш генеральний менеджер збірної Сергій Бабинець. Отже, комплектація складу триває, а відбір кадрів ми проводитимемо вже після серії контрольних матчів безпосередньо перед ЧС-2022. До речі, кожен із воротарів отримає свій ігровий час у контрольних іграх, а до Італії поїдуть ті, хто виграє конкуренцію.

– Чи вже відомі спаринг-партнери збірної України в період підготовки?

— У ході першого збору у нас заплановано три контрольні поєдинки: 29 березня, 8 та 13 квітня. Наразі можу сказати, що першим нашим суперником буде юніорська команда міста Злін (Чехія). Усі товариські матчі відбудуться у місті нашого базування – у чеському Брумов-Билнице. Користуючись нагодою, хочу подякувати нашим партнерам та Федерації хокею України, які організували нам це класне місце для тренувань. Тут створені всі умови для роботи та відновлення спортсменів, адже місцевий спорткомплекс включає до себе льодову арену, тренажерний зал, басейн, сауну, футбольне поле та готель. Нікуди їздити не треба – все знаходиться на одній ділянці.

– Військові дії в Україні не вплинуть на якісну підготовку до чемпіонату світу в Італії?

– Атмосфера в команді відмінна, бажання і самовіддача в колективі на всі 200 відсотків, у хлопців горять очі, вони розуміють всю відповідальність того, що їм буде довірено честь представляти країну на чемпіонаті світу в період жахливої війни! Всі ми дуже хочемо виступити у ці темні часи якнайкраще, адже за нами український народ, який воює за нашу свободу!

— В Україні від бомбардувань страждає дуже багато цивільної інфраструктури. З хокейних центрів найбільше дістається Харкову, де зруйновано повністю або частково близько 600 житлових будинків. Як реагують на те, що відбувається хлопці, де в них залишилися сім’ї в Україні?

– Звичайно, всі спілкуються з рідними, переживають за своїх батьків, які залишилися захищати Україну, але хлопці нормально сприймають дійсність, розуміють, що таке війна! Вже не хлопчики. Щодо руйнувань, то у нас квартира нападника Дем’яна Тиченка сильно постраждала в центрі Харкова. Після попадання снаряда до сусідньої будівлі в його оселі не залишилося ні вікон, ні дверей… Слава Богу, всі живі – вдома нікого не було!

В’ячеслав Волков, прес-служба ФХУ


Вас може зацікавити