Офіційно: вивезти обладнання з арени «Альтаїр» ФХУ завадив саботаж місцевих чиновників

Вчора ввечері, 2 січня, російські варвари вчинили черговий акт вандалізму. Ракетним ударом вони зруйнували вщент арену «Альтаїр» у Дружківці на Донеччині. Причину такого кроку збагнути неможливо, адже спортивна споруда була абсолютно порожньою і військовою ціллю не могла стати апріорі.

Зрештою, ми намагаємося збагнути логіку терористів. Питання в іншому. Ще півроку тому керівництво Федерації хокею України планувало перевезти з арени «Альтаїр» в одне з безпечних українських міст обладнання. Щоб зберегти його і дати змогу займатися хокеєм там, де не ведуться активні бойові дії. Однак на цьому шляху ми зіткнулися з непередбачуваними перепонами.

Процедуру евакуації обладнання з «Альтаїра» Федерація хокею України розпочала ще влітку. На початку осені вдалося вивезти з арени льодовий комбайн та деякі дріб’язкові комплектуючі. Те, що тієї миті вдалося вмістити в автівку. Решту обладнання планувалося перевезти пізніше. Однак «пізніше» не настало, хоча всі необхідні документи були підписані на папері та обговорені в усній формі. Перевезти ФХУ збиралася кригогенеруючий агрегат, систему вентиляції, борти. Для перевезення Федерація вже встигла винайняти транспортну компанію і навіть наперед оплатила її послуги. Транспортники прибули за день до запланованої евакуації обладнання і встигли для зручнішого під’їзду розібрати паркан поруч з ареною.

Однак у цю мить дозволу на перевезення отримати так і не вдалося через саботаж окремих відповідальних осіб, найперше – начальника Дружківської військової адміністрації Сергія Боєвського та директорка комунального підприємства «Дружківська льодова арена» Юлії Фоміченко. Своє рішення вони мотивували вірою в Збройні сили України, з якими Дружківка мовляв почувається в безпеці. Про справжні причини цього саботажу можна лишень здогадуватися. Результат отримуємо зараз: зруйновану вщент арену «Альтаїр» і обладнання, яке вочевидь неможливо відновити навіть частково.

Арена «Альтаїр» була збудована в жовтні 2013 року за Державною цільовою соціальною програмою «Хокей України». З 2014 року, після початку війни на сході нашої держави, в Дружківку переїхав на той час провідний клуб нашої держави – донецький «Донбас». Домівкою «Альтаїр» залишався для «Донбаса» до лютого 2022-го, доки не розпочалася повномасштабна війна.

«Альтаїр» – вже п’ята зруйнована за час війни льодова арена. До того російські негідники спалили донецьку «Дружбу», розбомбили арену в Маріуполі, «Салтівський лід» у Харкові і Палац спорту в Сіверськодонецьку на Луганщині. Крім того, під окупацією знаходиться відкрита лише рік тому арена в Мелітополі Запорізької області.

Вас може зацікавити