Новий Дисциплінарний комітет ФХУ прийняв рішення щодо інцидентів у матчах в Кременчуку

В останній день зими роботу розпочав новий склад Дисциплінарного комітету Федерації хокею України.

На початку зібрання були припинені повноваження попередніх голови та членів Дисциплінарного комітету ФХУ і затверджений новий склад Дисциплінарного комітету строком на два роки в такому складі:

Голова – Сергій Дронговський

Заступниця голови – Дарина Самсонова

Володимир Бабинець (член комітету)

Євген Аліпов (член комітету)

Ігор Юрченко (член комітету)

Першими рішеннями нового ДК ФХУ стали санкції щодо учасників матчів «Кременчук» – «Легіон», який відбувся 25 лютого, а також «Берсерки» – «Легіон» 26 лютого.

У матчі «Кременчук» – «Легіон» відбулося відразу три інциденти, наслідком яких стало вилучення учасників до кінця гри. Спершу на 17-й хвилині трапилася бійка між хокеїстом «Легіона» Данилом Бабчуком і капітаном «Кременчука» Віталієм Лялькою. Рефері матчу визначили, що Бабчук порушив правила 56 і 46 Офіційної книги правил з хокею з шайбою з формулюванням «блокування» і «бійка» і був покараний за це малим і великим штрафом до кінця гри. Лялька порушив правило 46 («бійка») і отримав великий штраф до кінця гри. Дисциплінарний комітет визнав ці покарання справедливими і достатніми. Додаткових санкцій до хокеїстів не застосовано.

Інша резонансна ситуація відбулася на 23-й хвилині матчу. Лінійний судді Тимур Чермашенцев повідомив головного суддю матчу Андрія Кічу, що тренер «Кременчука» Олександр Савицький нецензурно висловився на адресу головного арбітра. За що отримав офіційне попередження. Коли тренер продовжив таку лінію поведінки, його дії були кваліфіковані як порушення правила 39 («Втручання у дії суддів») і покарання – малий лавковий штраф. Та на тому інцидент не вичерпався. Продовживши в нелітературній формі оскаржувати суддівські рішення, Савицький був покараний дисциплінарним штрафом до кінця гри відповідно до підпунку 2 пункту 39.5 правила 39 Офіційної книги правил.

Після інциденту з тренером нецензурні, образливі вислови на адресу лінійного судді Чермашенцева використовував уже оборонець «Кременчука» Денис Ісаєнко. Він теж спершу отримав попередження, а коли продовжив неспортивну поведінку щодо головного судді Кічі і суддівської бригади в цілому, отримав покарання за порушення правила 39 – малий лавковий штраф, дисциплінарний штраф і дисциплінарний штраф до кінця гри.

Розглянувши епізод, ДК ФХУ прийняв рішення застосувати до Олександра Савицького дисциплінарну санкцію, передбачену пунктом 43 додатку 1 Дисциплінарного кодексу – обов’язкову дискваліфікацію на один матч та додаткову дискваліфікацію на один матч з правом внесення грошової компенсації.

Денис Ісаєнко отримав дисциплінарну санкцію згідно з пунктом 34 додатку 1 Дисциплінарного кодексу обов’язкову дискваліфікацію на два матчі, а також відповідно до пункту 26 додатку 1 Дисциплінарного кодексу обов’язкову дискваліфікацію на один матч та додаткову дискваліфікацію на один матч з правом внесення грошової компенсації.

У своєму висновку ДК ФХУ пригадала, що схожі інциденти з тренером Савицьким траплялися й раніше, закликала Олександра Валерійовича до шанобливішого ставлення до роботи арбітрів та до розуміння, що тренерська діяльність передбачає зокрема виховання підопічних. Директор клубу «Кременчук» Тарас Захарченко отримав попередження про недопустимість схожих порушень представниками команди в майбутньому. В разі, якщо це станеться, покарання будуть суворішими.

Предметом розгляду матчу «Берсерки» – «Кременчук» стала бійка між оборонцем харків’ян Володимиром Горбуновим і нападником «Легіона» Данилом Дуюном на 59-й хвилині матчу. Рефері поєдинку визначили, що спровокував бійку Горбунов і покарали його за порушення правила 46 дисциплінарним штрафом до кінця гри. ДК ФХУ застосував до Володимира як ініціатора бійки санкцію, передбачену пунктом 53 додатку 1 Дисциплінарного кодексу – обов’язкову дискваліфікацію на один поєдинок без додаткової дискваліфікації.

Усі ці дисциплінарні санкції вступили в силу з дня їх прийняття, тобто з 28 лютого 2023 року.

Вас може зацікавити