Нова генерація юних арбітрів

Звідки з’являються спортивні судді?

Цікаве запитання у контексті українського хокейного сьогодення. Гіпотетично можна перевдягати у суддівську форму тренерів ДЮСШ чи батьків юних хокеїстів, можна реанімувати ветеранів суддівського цеху, та досить дивно дивитися, коли суддя у віці 60-ти років працює на змаганнях 13-ти річних юнаків. Усі ці варіанти складно назвати роботою на перспективу – скоріше просто аварійні засоби.

Саме тому, якщо з’являються позитивні новини у підготовці суддів з хокею завжди хочеться якнайшвидше ними поділитися. У Білій Церкві дуже активно впроваджується програма підготовки юних арбітрів: практично на кожному матчі працює як мінімум один юний лінійний суддя із команди Білий Барс – 2005 (тренер Степанов Є. В.). На початку січня хлопці, навіть, допомагали обслуговувати матчі юніорської команди «Білого Барсу» проти херсонського «Дніпра». Під час таких ігор хлопці відпрацьовують навички у бойових умовах, на практиці опановуючи основні аспекти роботи лінійного судді. Вкидання шайби, правильний рух між лініями, комунікація з партнером, розуміння позиції та перебігу гри – усі ці якості вкрай необхідні вмілому хокейному арбітру, тому робота над ними під керівництвом досвідчених суддів допоможе юним хокеїстам як найкраще розуміти гру та дивитися на неї не тільки очами гравця, а й судді. Якщо гравець добре знає правила, він має багато переваг перед суперником. Чи усвідомлює кожен хокеїст, що існує гібридне прокидання і як його можна використовувати на свою користь. Чи як без порушень процедури вигравати вкидання? Застосовувати силові прийоми і не опинятися на лаві оштрафованих? Навряд чи.

Поки відібрати пальму першості у Кривого Рогу за кількістю юних арбітрів та продуктивності їх роботи Білій Церкві не вдається, але незважаючи на це, вона займає стабільне друге місце серед усіх регіонів України з якості впровадження програми підготовки юних арбітрів. Щиро дякуємо тренеру, адміністрації школи та батькам юних хокеїстів за те, що підтримують хлопців на шляху до прогресу та розуміють необхідність розвитку суддівства – напрямку, без якого неможливо проводити змагання жодні змагання.

Учасники програми – Андрій Чижов, Андрій Трохимук, Владислав Бебешко, Юрій Смертенюк, Максим Ковтун.

Фото: Марія Тихоненко


Вас може зацікавити