Не матч, а катастрофа. Збірна України поступилася японцям

Національна збірна України втратила шанси на боротьбу за перше місце на чемпіонаті світу в дивізіоні 1В. Щойно в польському Тихи наша команда поступилася суперникам з Японії, які здобули третю перемогу в трьох матчах.

Японія – Україна – 8:2 (3:0, 3:2, 2:0)

Шайби: 1:0 – Фуругаші (Міура, Галлідей), 04:19. 2:0 – Міношіма, 04:52. 3:0 – Фуругаші, 09:08. 4:0 – К. Судзукі (Фуругаші, Міношіма, – більш.), 20:24. 4:1 – Лялька (Мережко, Коренчук), 25:06. 5:1 – Накаяшікі, 31:42. 5:2 – Ворона (Андрейків, Литвинов), 34:40. 6:2 – Гітосато (Гірано), 39:56. 7:2 – Гітосато (Гірано), 44:09. 8:2 – Гірано (Накаджіма, Гітосато), 59:59

Японія: Нарісава; Міношіма – Ішіда, Ю. Оцу – Деніс, Кімура – Галлідей, Токо – Кон; Накаяшікі – Осава – К. Оцу, Гітосато – Накаджіма – Гірано, К. Судзукі – Фуругаші – Міура, Сато – Ірікурі – М. Судзукі. Тренер – Рішар Карр’єр

Україна: Писаренко (Кубрицький, 09:09; Писаренко, 11:02); Толстушко – Мережко, Пангелов-Юлдашев – Матусевич, Литвинов – Андрейків, Гребеник; Пересунько – Мазур – Міхнов, Лялька – Фадєєв – Коренчук, Благий – Німенко – Чіканцев, Морозов – М. Сімчук – Бородай, Ворона. Тренер – Вадим Шахрайчук; асистенти – Костянтин Сімчук і Дмитро Христич

Кидки: 29 (15 + 4 +10) – 30 (13 + 11 + 6)
Штраф: 10 (2 + 6 + 2) – 10/10 (4/10 + 2 + 4)

30 квітня. Тихи (Польща). Зимовий стадіон. 350 глядачів

У цьому матчі для нас усе складалося не так, як хотілося б. З самого початку. А почалося все з грубої помилки Дениса Матусевича, який в елементарній ситуації не зміг влучити по шайбі в центрі майданчика, дозволив суперникам вийти два в два і розіграти першу гольову атаку. Не встигла наша команда оговтатися, як після накидання оборонця Кейґо Міношіми від лівого борту шайба, зрикошетивши від ноги Івана Литвинова, влетіла у верхній кут воріт Сергія Писаренка. А ще через чотири хвилини не врятував команду після не найскладнішого кидка Макуру Фуругаші уже сам Сергій.

Логічно, що тренери вирішили в такій ситуації змінити воротарів. Проте Дмитро Кубрицький, ледь вийшовши на лід, отримав ключкою по руці. Чемпіонат для Дмитра вочевидь вже завершений. Надодачу до всіх лих, які трапилися з командою в першому періоді, додався ляп від Фелікса Морозова. Наш нападник зумів перехопити шайбу і викочувався на ворота опонентів один в нуль, коли українці грали в меншості. Але атаку зірвала сирена, яка сповістила про завершення першої третини гри. Морозов однак на емоціях продовжив рух на ворота і здійснив кидок. За що був покараний десятьма хвилинами штрафу за неспортивну поведінку.

У меншості, ще за вилучення Віталія Ляльки, наша команда пропустила вже на 24-й секунді другого періоду. Після того саме Лялька своєю активністю взявся завести команду в критичний момент. Спершу наш нападник потряс одного з суперників силовим прийомом, а невдовзі вдало підставив ключку під шайбу, запущену від синьої лінії Ігорем Мережком і скоротив розрив у рахунку.

На емоціях Лялька почав брати гру на себе і, здійснюючи один з індивідуальних проривів, від великого бажання вдарив суперника, котрий знаходився за спиною, ключкою по обличчю, за що отримав дві хвилини штрафу. Невдовзі ж після повернення на лід Віталій потрапив під потужний силовий прийом у виконанні Тайґи Ірікури. Треба віддати належне мужності нашого капітана, що після такого приголомшливого удару по щелепі він оговтався і продовжив своїм натхненням запалювати інших партнерів за командою.

Так само на час випадали Роман Благий і Євген Фадєєв. Перший змушений був взяти паузу через розсічення брови, а другий покидав лід після зіткнення з партнером за командою Іллею Коренчуком. Тренерам нашвидкоруч довелося перебудовувати склади майже всіх ланок і стрункості ігровим діям це не додавало.

Пропустивши вп’яте, наші хокеїсти зробили ще одну спробу повернутися в гру, коли Олексій Ворона, підкоригувавши шайбу у ворота після дальнього кидка Віталія Андрейківа, провів свій перший гол за збірну. Проте чергова груба помилка в обороні фактично зняла питання про переможця ще до заключної перерви.

2:8. Японія з трьома перемогами в трьох матчах лідирує і завтра побореться за вихід у дивізіон 1А з поляками. А наша збірна у перший день травня о 21:00 гратиме заключний поєдинок чемпіонату світу проти естонців.

Вас може зацікавити