Наші в Білорусі: «Беркут» – чемпіон, «Донбас» робить потрійний крок нагору

Перемога мінської «Юності» у чемпіонаті білоруської Екстраліги має пряме відношення до українського хокею. Провідну роль у команді Михайла Захарова відіграють гравці національної збірної команди України Андрій Міхнов та Олег Шафаренко. Втім не лише досвідчені нападаючі залишили помітний український слід в білоруських змаганнях.

В сезоні, що завершився, відразу шість команд українських дитячо-юнацьких спортивних шкіл з хокею виступали у Відкритих чемпіонатах Республіки Білорусь. Якщо відштовхуватися від результату виступів наших юних хокеїстів, то сезон можна вважати цілком успішним. Тим більше, якщо згадати, що українські команди з ряду причин були змушені проводити усі матчі на майданчику команд-суперниць.

Найбільшу кількість команд – три – для участі в сусідньому чемпіонаті виставила ДЮСШ хокейного клубу «Донбас». Юнаки 2003, 2004 та 2005 років народження перемогли у змаганнях у своїх вікових категоріях у групі Б і наступний сезон проведуть у більш сильній групі А. Саме у групі А виступали вихованці столичної ДЮСШ «Крижинка» 2004 р.н. Вихованці Олександра Сухенка в останньому турі втратили очки у протистоянні з однолітками із Гродно і завершили сезон на п’ятій позиції, лише за додатковими показниками пропустивши вперед команду з Раубичів.

Проте найбільше вітчизняних вболівальників цікавив виступ вітчизняних повпредів у змаганні серед юнаків 2000 року народження. Вже наступного сезону значна кількість гравців цього віку буде представляти нашу державу на міжнародній арені у складі юніорської збірної команди України, що в свою чергу викликає інтерес до змагання з боку профільних органів Федерації хокею України. Тому участь столичних команд «Беркут» та «Коледж» у одному із провідних чемпіонатів для цієї вікової категорії в Європі стала хорошим лакмусовим папірцем готовності наших юних хокеїстів до майбутніх викликів.

Українські команди 40-матчевий білоруський марафон (а як іще можна назвати змагання, в якому київські колективи змушені були подолати майже 40 тисяч кілометрів кожна?) завершили з діаметрально протилежними показниками. Команда Вадима Кір’яна, хоч і показала змістовну гру у ряді матчів, очки змогла взяти лише у протистояннях із жлобинським «Металургом» та новополоцьким «Хіміком».

А ось «Беркут» приємно здивував вітчизняних хокейних фахівців, пройшовши всю турнірну дистанцію на одному диханні та завершивши змагання на першому місці! Команда Олега Ігнатьєва стала єдиною серед учасників чемпіонату, якій вдалося перетнути 100-очковий рубіж. Нагадаємо, що кияни стали тріумфаторами і в українському чемпіонаті, достроково здобувши золоті медалі за кілька турів до завершення змагання.

Від самого старту білоруської першості кияни трималися у групі лідерів. А наприкінці чемпіонату стало зрозуміло, що основна боротьба за золоті нагороди триватиме саме між «Беркутом» та ХК «Гомель». Враховуючи, що усі чотири очні поєдинки між командами вже були зіграні (команди двічі обмінялися перемогами), киянам та гомельчанам залишалося лише чекати на очкові втрати конкурентів у інших матчах.

В заключній фазі чемпіонату «Гомель» поступився солігорському «Шахтарю» та жлобинському «Металургу». «Беркут» же зазнав очкових втрат лише у матчі проти мінської «Юності». Перед заключним туром «Гомель» випереджав киян на три пункти, зігравши при цьому усі свої матчі. У «Беркута» ж залишалися два матчі проти бронзового призера чемпіонату – мінського «Динамо». До честі наших хокеїстів, вони витримали тиск з боку трибун та арбітрів і відсвяткували дві перемоги (3:0 та 3:1), завоювавши золоті нагороди чемпіонату! Віце-президент Федерації хокею України Георгій Зубко, який з цього року взяв «шефство» над юніорською збірною командою України та системою дитячо-юнацького хокею, особисто підтримав хлопців у вирішальних матчах сезону. Георгій Юрійович залився задоволений якістю гри, про що розповів у своєму персональному блозі, не забувши нагадати, що попереду у хокеїстів дуже багато роботи.

Слід відзначити ще одне вагоме досягнення команди. У воротах киян побувало лише 64 шайби, що на 14 менше ніж у другої найкращої оборони чемпіонату – «Динамо» (при тому, що «динамівці» два матчі не зіграли через неявку суперника). В цьому контексті варто відзначити роботу відомого у нещодавньому минулому голкіпера національної збірної команди України, а нині тренера воротарів «Беркуту» Олександра Федорова.

Одним із героїв сезону став нападаючий Олександр Пересунько. Кандидат до складу юніорської збірної України не лише регулярно вражав ворота суперників та допомагав це робити партнерам, а й зробив справжній подвиг під матчу проти «Металурга», врятувавши життя своєму партнерові по команді Богдану Грицуку.

Історія успіху колективу налічує вже п’ять років. Саме стільки часу пройшло від моменту створення ДЮСШ «Беркут». При цьому кожного року колектив не припиняв процес самовдосконалення.

Нинішнього сезону «Беркут» отримав серйозну підтримку від Броварського вищого училища фізичної культури. Після початку співпраці із цим навчальним закладом у «Беркута» відпала більшість питань побутового характеру – проживання, харчування, навчання в школі. Саме в БВУФК було створено соціальний фундамент успіху колективу.

Спортивну ж складову успіху забезпечили тренери: Олег Ігнатьєв, Віталій Семенченко, Вадим Сибірко та згаданий вище Олександр Федоров. Цей колектив фахівців намагався вибороти перемогу не лише за рахунок успішних командних дій, а покласти в основу гри високу індивідуальну майстерність кожного окремого хокеїста.

Попереду у хокеїстів новий сезон – сезон з міжнародним присмаком. Для частини гравців він матиме ширшу географію, ніж Україна та Білорусь. Сподіваємось, що наступного сезону юні хокеїсти з «Беркута» доведуть невипадковість сьогоднішнього успіху. А більш молодим спортсменам із «Донбасу», «Крижинки» (а можливо й інших шкіл, які захочуть брати участь в змаганнях сусідньої країни) хочеться побажати наступного сезону як мінімум повторення успіху старших колег.


Вас може зацікавити