Момент істини. Анонс матчу Литва – Україна на ЧС

Цей матч стане квінтесенцією всього сезону і або дасть хокею в нашій державі в час війни поштовх, або зафіксує продовження процесу стагнації. В друге не хочеться вірити категорично. Сьогодні, 19:30, Twinsbet Arena у Вільнюсі, фінальний матч чемпіонату світу в дивізіоні 1В. Обидві команди підійшли до цієї зустрічі з рівним очковим доробком, з чотирма перемогами в активі. Інша річ, що наша команда виграла свої чотири поєдинки впевнено, загальним рахунком 27:1, а господарі в окремих матчах мали проблеми: Іспанію вони перемогли 3:0, Естонію – 6:1, Нідерланди – 3:2, Китай – 3:0. Фактично, свій істиний потенціал збірна Литви продемонструвала лише в матчі проти естонців. Власне, з огляду на попередні поєдинки, а також на проведений незадовго до чемпіонату світу товариський матч в Електренаї, який завершився перемогою нашої команди 5:2, навіть у Литві беззаперечним фаворитом фіналу вважається збірна України. Тепер залишилося підтвердити цей статус на льоду.

Нині це виглядає майже неймовірним, але навесні 2018-го, шість років тому в Каунасі саме здобуте в матчі з литовцями очко врятувало збірну України від вильоту в дивізіон 2А. На тому турнірі наші хокеїсти виграли лише один матч (3:0 у румунів), а інші програли. Зокрема збірній Хорватії – 2:4. Для балканців та перемога теж була єдиною і в разі, якби українці мали лише три очки за перемогу над румунами, за результатом очної зустрічі п’ятими ставали б хорвати. Рятівним для збірної України став гол Дмитра Німенка за 37 секунд до завершення основного часу. Збірна України зрівняла рахунок (4:4), здобула одне очко, а потім пропустила в овертаймі. Для литовців, за яких тоді грали легендарні Дарюс Каспарайтіс та Дайнюс Зубрус, те очко стало єдиною втратою на турнірі і вони вийшли в дивізіон 1А.

2018-й. Литва – Україна – 5:4 ОТ. Всеволод Толстушко в тому матчі записав до активу гол + пас

В тому матчі шестирічної давнини виступало відразу 11 представників нинішнього складу збірної Литви. За нашу команду, яку тоді очолював Олександр Савицький, виступали тільки оборонець Всеволод Толстушко (в його активі був гол і рятівна результативна передача на Німенка), нападники Віктор Захаров (він теж закинув одну шайбу) і Віталій Лялька.

Ще торік, коли литовці двічі грали з нами товариські матчі в статусі представника дивізіону 1А, збірна України в товариських матчах в Електренаї двічі перемогла – 4:3 і 5:1. Повторилася історія й цьогоріч. 21 квітня в тому ж Електренаї команди знову грали товариський поєдинок і цього разу збірна України виграла 5:2. Правда, легкою ту перемогу не назвеш: наші хокеїсти, граючи без провідних нападників Андрія Денискіна і Віталія Ляльки, після дублю Олексія Дахновського вели 2:0, але ще в першому періоді дозволили суперникові відігратися. Вирішальним став третій період. Вперед українців у більшості вивів Віктор Захаров, а ще дві шайби Ілля Коренчук та Олексій Ворона провели в порожні ворота.

Склад збірної Литви на чемпіонаті світу

Воротарі: Мантас Армаліс («Лександ», Швеція), Фаустас Науседа («Гоокі Каяні», Фінляндія)

Оборонці: Паулюс Румчевічюс («Енергія»), Неріюс Алішаускас («Спішска», Словаччина), Костас Ґусєвас («Каунас»), Артур Сенют («Ваасан Спорт» U20, Фінляндія), Томас Круковскі («Ґійс Ґронінґен», Нідерланди), Едґар Проценко («Ландсберґ», Німеччина, Д4), Домантас Ципас («Адендорфер», Німеччина)

Нападники: Ілья Четвертак, Лайсвидас Кудревічюс (обидва – «Панкс»), Паулюс Ґінтаутас («Спарта», Норвегія), Айварас Бенджюс («Каунас»), Уґнюс Чіжас («Нарвік», Норвегія), Тадас Камеляускас, Довидас Лаймутіс, Повілас Вареніс (обидва – «Енергія»), Маріус Думчюс («Ваасан Спорт» U20, Фінляндія), Еймантас Норейка («Земґале», Латвія), Марк Калейніковас («Унія», Польща), Мартинас Ґрінюс («Заале Буллз», Німеччина), Еміліюс Кракаускас («Сьєрре», Швейцарія)

Найкращі бомбардири збірної Литви на ЧС-2024

6 (3+3) – Ґінтаутас Паулюс
6 (1+5) – Уґнюс Чізас
5 (4+1) – Марк Калейніковас
4 (1+3) – Неріюс Алішаускас
3 (1+2) – Тадас Камеляускас
2 (2+0) – Повілас Вареніс
2 (1+1) – Ілья Четвертак
2 (1+1) – Мартинас Ґрінюс

Поєднання збірної Литви в попередньому матчі ЧС-2024: Армаліс; Алішаускас – Проценко, Калейніковас – Чізас – Ґінтаутас; Ґусєвас – Румсевічюс, Четвертак – Камеляускас – Кракаускас; Круковскі – Ципас, Бенджюс – Ґрінюс – Думчюс; Кудревічюс – Лаймутіс – Норейка; Сенют

Треба сказати, що литовська збірна в ході цього чемпіонату зазнала болісної втрати. У третьому матчі проти команди Нідерландів зламав руку нападник Повілас Вареніс. Травма виглядала жахливо: рука викрутилася на 360 градусів.

У збірної України, на щастя, всі гравці здорові і сповнені жаги вивести команду вперше за сім років у другий за силами дивізіон світового хокею. Зауважимо, що досі з 12-ти матчів проти збірної Литви українці програли лише три, закинувши при цьому 58 шайб, тобто по 4,8 у середньому за гру. Зрештою, зараз не важливо, скільки голів ми проведемо. Головне, щоб на один більше від суперників. Вперед, Україно!

Дивіться матч збірних України та Литви на діджитал-платформі Суспільне.Спорт, регіональних телеканалах Суспільного та YouTube-каналі SetantaSport.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

 

Вас може зацікавити