Міжнародна федерація хокею представила оновлену Книгу правил із хокею з шайбою

У рамках Щорічного конгресу Міжнародної федерації хокею (IIHF) була затверджена нова версія Книги правил із хокею з шайбою в сезоні 2021/2022 з метою уніфікувати правила гри у всьому світі.

Оновлену редакцію Книги розробляла спеціальна група з експертів IIHF та представників європейських професійних ліг, що також консультувались із фахівцями з Національної хокейної ліги (НХЛ) та Континентальної хокейної ліги (КХЛ).

Цілі нової редакції Книги правил IIHF є наступними:

1. Гармонізувати правила гри в хокей для забезпечення їх послідовного застосування в усіх топ-лігах і клубах, на всіх турнірах, які проводяться під егідою Національних асоціацій-членів IIHF, а також у жіночому та юніорському хокеї.

2. Забезпечити однакові правила гри для всіх команд, які братимуть участь в Олімпійських іграх у Пекіні у 2022 році та в інших змаганнях, що проходитимуть під егідою IIHF.

3. Забезпечити своєчасні зміни в Книзі правил, які можуть відбуватися щорічно, щоб не відставати від правил гри в хокей із шайбою.

4. Поставити головним пріоритетом турботу про здоров’я та безпеку гравців за одночасного збереженнярозважальної цінності виду спорту.

Правила сезону 2021/2022 об’єднають уже існуючі правила IIHF, НХЛ, КХЛ та низки інших європейських ліг. Вони міститимуть єдину нумерацію пунктів правил та розділів, що використовуються в кожній лізі та турнірі.

Нові правила повинні гарантувати найвищий можливий рівень безпеки гравців та чесної гри. І саме в цьому дусі IIHF буде дотримуватися інтерпретацій правил щодо оцінки серйозності фолів за їхніми наслідками, а не за результатами гри.

Також буде запроваджено оновлений розділ щодо порушень та штрафних санкцій за них, аби допомогти арбітрам дотримуватися єдиного правильного стандарту суддівства при переході між лігами та змаганнями.

Деякі з основних правил, які будуть інтегровані:

1. Створення обмеженої зони для голкіперів за воротами (трапецевидна зона за воротами, як в НХЛ і КХЛ).

2. Відеоперегляди та тренерські запити для більшої кількості ситуацій у тих випадках, коли технології дозволяють це.

3. Хокеїсти будуть покарані великою штрафом за деякі силові прийоми, не отримуючи при цьому автоматичного видалення до кінця гри.

4. При вході в зону атаки синя лінія вважається тривимірної. Ковзан атакуючого гравця, який перебуває в повітрі над синьою лінією, буде вважатися таким, що знаходиться в положенні «в грі» (приклад – правило «поза грою» в НХЛ, яке також застосовується у Швеції і КХЛ).

5. Спеціальні розділи для жіночого та юнацького хокею також будуть включені в оновлену добірку правил. 

Однією з головних відмінностей у правилах, які зараз існують між IIHF та НХЛ, є визначення бійки. IIHF адаптує термінологію, що використовується в правилах НХЛ, що стосується бійки, щоб краще підготувати своїх суддів до вирішення різних ситуацій, які можуть виникнути, коли відбуваються дії, які можуть бути кваліфіковані згідно з правилом про бійку. Однак підхід «нульової толерантності» до боротьби з грубістю у заходах IIHF залишатиметься чинним. Те саме буде стосуватися правил IIHF щодо ситуацій, які можуть бути кваліфіковані як атака в голову чи шию.

Також до нової редакції Книги правил будуть інтегровані спеціальні розділи, які стосуються жіночого та юніорського хокею, щоб уникнути різниці у нормах, що застосовуються на кожному відповідному рівні.

Надалі IIHF обговорюватиме з представниками різних ліг та клубів питання щодо створення дорожньої карти розробки Книги правил для їх застосування у змаганнях всіх топ-ліг у найближчих сезонах.

Джерело: Міжнародна федерація хокею (IIHF)


Вас може зацікавити