Мінськ залишився без чемпіонату світу. Що далі?

Міжнародна федерація хокею з шайбою (IIHF) 18 січня прийняла рішення перенести світову першість в елітному дивізіоні з білоруського Мінська, про що повідомила пресслужба організації.

Турнір мав пройти в Мінську та в латвійській Ризі з 25 травня до 6 червня. Відтепер у IIHF розглядають три варіанти проведення чемпіонату світу-2021: лише в Латвії, у Латвії та Словаччині (у м.Братислава – прим.), а також у Латвії та Данії (у м.Хернінг – прим.).

Президент Федерації хокею Латвії Айгарс Калвітіс заявив, що Латвія готова провести змагання як одноосібно, так і в парі з іншою державою. Однак очільник міжнародної федерації Рене Фазель схиляється до того, що світова першість усе ж таки відбудеться у двох країнах, адже в Латвії немає відповідної спортивної інфраструктури:

«У Хернінгу в умовах пандемії був організований жіночий чемпіонат Європи з гандболу, там вже є вся необхідна інфраструктура. Братислава блискуче провела чемпіонат світу з хокею в 2019 році, там дуже хороша арена. У нас чемпіонат світу буде в травні-червні 2021-го, і якщо робити тимчасову арену, як хочуть в Латвії, то у нас можуть виникнути проблеми з погодними умовами та якістю льоду». 

Поки що організатори світової першості продовжують шукати аргументи для всіх трьох варіантів, аби реалізувати найліпший. До слова, у Хернінгу чемпіонат світу може прийняти KVIK Hockey Arena (загальна кількість глядачів – 4 120, домашній майданчик місцевої ХК Herning Blue Fox), а в Братиславі – Ondrej Nepela Winter Stadium (найстаріша льодова арена Словаччини; загальна кількість глядачів – 10 000). 

У Ризі ж турнір проходитиме в мультифункціональному спортивному комплексі «Арена Рига», місткість якого становить 10 300 глядачів. Наразі в Латвії немає інших стаціонарних спортивних споруд, які б відповідали нормам IIHF для проведення світової першості в елітному дивізіоні.

Щодо організаторів змагань у Мінську, то вони втратили левову частку спонсорів. Зокрема, від співпраці з білоруськими представниками відмовились Tissot, Skoda, Nivea. Президент IIHF Фазель уже заявив про повернення білоруські        й стороні витрачених на чемпіонат світу коштів: 

«Ми обговорювали фінансове питання і повинні знайти рішення цієї проблеми. Звичайно, ми не будемо ворогами і будемо вирішувати цю проблему, треба знайти підхід. Ми обговоримо ситуацію з організаторами. У нас є контракти, у яких чітко прописано, що в форс-мажорних ситуаціях ми повинні виплатити компенсацію. Ми не дурні люди, не хочемо влаштовувати скандал і лаятися з білорусами. Ми сядемо за стіл і обговоримо все, що стосується фінансової частини».

Попри те, що Білорусь залишилась без світової першості, у її національній федерації підкреслили, що білоруська збірна виступить на прийдешніх змаганнях. 

«Ми дуже поважаємо працю спортсменів, вміємо її цінувати. Тому, напевно, не маємо морального права діяти таксамо, як наші опоненти, забираючи в спортсменів мрію, а у вболівальників – улюблену команду. Ба більше, у насзараз молода збірна. Можливо, хтось у перший раз поїде на чемпіонат світу», – заявив очільник організації Дмитро Басков.  

Відтак світова першість серед найліпших команд планети відбудеться за участі Білорусі. Однак ключовим питанням залишається місце проведення найочікуванішого хокейного турніру року, із чим в IIHF мають визначитись уже найближчим часом.

Поки ж нагадаємо, що в змаганнях із 25 травня до 6 червня мають взяти участь 16 команд. Їх поділили на дві групи. В октеті «А» зустрінуться Росія, Швеція, Чехія, Швейцарія, Словаччина, Данія, Великобританія та Білорусь. А в октеті «В» між собою зіграють США, Німеччина, Казахстан, Італія, Норвегія, Латвія, Канада та Фінляндія.

Чинним чемпіоном світу з хокею з шайбою є збірна Фінляндії, що в 2019 році здолала у фіналі Канаду з рахунком 3:1. До слова, у 2020 світова першість не проводилась у зв’язку з пандемією COVID-19.


Вас може зацікавити