Меморіал Шаркозі. Угорщина – Україна. Анонс матчу

Сьогодні, 9 листопада, починаючи з 19:30 на льоду спорткомплексу «Тюскечарнок» у Будапешті вперше в публічний простір вийде оновлена національна збірна України, під керівництвом нового тренерського штабу на чолі з найрезультативнішим в історії нашого хокею енхаелівцем Дмитром Христичем.

До Будапешта наша команда прибула у понеділок і встигла впродовж трьох попередніх днів провести п’ять тренувань на льоду, а також теоретичне заняття. В складі нашої команди абсолютних дебютантів немає. То якщо не вважати таким 17-річного воротаря Іллю Семеху, звісно, котрого тренери вирішили долучити до табору команди, щоб довкомплектувати воротарську бригаду, скориставшись тим, що хлопець у ці дні знаходиться в Угорщині.

З угорцями наша збірна в останні роки зустрічається регулярно, зокрема на Меморіалі на честь багаторічного президента Федерації хокеї сусідньої країни Тамаша Шаркозі. При цьому з 1994-го, коли команди вперше зіграли товариський матч у Секешфегерварі (він завершився 10:0) і по 2002-й українці виграли в усі сім матчів з загальним рахунком 45:4. Вперше перемогти нашу команду угорцям вдалося лише в грудні 2007-го під час турніру в Мішкольці (2:1). Відтоді власне й намітився злам у протистоянні. Аж до того, що угорці переграли нашу збірну під час чемпіонату світу в першому дивізіоні в японському Саппоро (2:4). Поразка виявилася болісною подвійно, адже Україна втратила реальну нагоду повернутися в топ-дивізіон, а Угорщина навпаки вперше з 1939-го туди повернулася. За що тодішнього очільника національної Федерації Шаркозі угорці й так славлять.

В період з серпня 2015-го і по листопад 2022-го Україна програла угорцям дев’ять матчів поспіль. Перервати цю серію очолюваній Вадимом Шахрайчуком збірній України вдалося лише торік, якраз на Меморіалі Шаркозі. Тоді наші хокеїсти завдяки шайбам Данила Трахта і Гліба Кривошапкіна перемогли 2:1. Більше того, цьогоріч навесні в рамках підготовки до чемпіонату світу українці перемогли угорців ще двічі. Матч 5 квітня став бенефісом Едуарда Захарченка, який не пропустив ні з гри, ні в буллітній серії. Єдиний влучний кидок Олександра Пересунька приніс Україні перемогу 1:0. Наступного дня наші хокеїсти повторили успіх вже в основний час – 4:1. Тоді дублем відзначився Олексій Ворона, по голу записали до активу Євген Ратушний і Данило Трахт.

Найцікавіше, що на той момент між командами була прірва в два дивізіони: Угорщина готувалася до чемпіонату світу в топ-дивізіоні, а ми вкотре розраховували підкорити вершину 1В. Звісно, склад суперників у тих поєдинках був експериментальним, та все ж.

Загалом збірні України і Угорщини провели між собою вже 29 матчів: 15 виграла Україна, 14 – Угорщина. Різниця шайб – 98 – 62. А отже сьогодні українці цілком можуть замахнутися на соту шайбу в ворота сусідів.

Угорці за підсумками чемпіонату світу-2023 вибули з топ-дивізіону, хоча й змогли там виграти один матч (3:2 в овертаймі над французами). За підсумками того турніру канадський тренер Кевін Константін пішов у відставку. Його замінив земляк, 73-річний Дон МакАдам, за плечима якого три роки роботи в статусі асистента в клубі НХЛ «Детройт Ред Вінґз», тривала праця на чолі університетських команд, команд різних ліг Північної Америки, діяльність у ролі скаута збірної Канади. З 2014-го Дон МакАдам перебрався в Європу, працював з клубами Італії, Румунії, а з 2019-го в Угорщині. Два роки Дон був директором з розвитку гравців у клубі «Ференцварош», з 2021-го обійняв ту ж посаду в Федерації хокею Угорщини. Отже, своїх нинішніх підопічних він знає досконало.

Треба сказати, що в складі збірної Угорщини – відразу 14 учасників чемпіонату світу-2023 в топ-дивізіоні. У попередньому списку було 15, але нападник Іштван Шофрон з румунської «Чіксереди» напередодні заявив про завершення міжнародної кар’єри через те, що має проблеми зі здоров’ям. Він сказав, що завжди з гордістю вдягав светр національної збірної, дякує за ці роки, але тепер рештку кар’єри хоче присвятити виступам на клубному рівні.

У викликаному Доном МакАдамом списку – чотири дебютанти національної збірної. То – Давід Льовеї, 18-річний Мартон Немеш, Донат Петер і 20-річний Балаш Варґа.

Склад збірної Угорщини на Меморіал Тамаша Шаркозі

Воротарі: Бенче Баліш («Спарта» Сарпсборґ, Норвегія), Домінік Горват («Фегервар AV19»), Адам Вай («Попрад», Словаччина)

Оборонці: Адам Фалуш (Feha19), Нандор Феєш («Дьєрдьї»), Зетені Гадобаш («Вестерас», Швеція), Мілан Горват («Бріансон», Франція), Генрік Нільссон («Фегервар AV19»), Тамаш Пожсдаї (BJAHC), Бенче Стіпшіч («Фегервар AV19»), Бенче Сабо («Уйбуда»), Даніель Сабо («Уйпешт»), Роланд Вокла («Фегервар AV19»)

Нападники: Чанад Ердеї («Есб’єрґ», Данія), Вільмош Ґалло («Лінчепінґ», Швеція), Балінт Горват («Бріансон», Франція), Давід Льовеї («Дебрецен»), Акош Міхай («Фегервар AV19»), Дьордь Надь («Ференцварош»), Кріштіан Надь («Уйбуда»), Мартон Немеш («Мора», Швеція), Крістоф Немет (Кріштіан), Бенче Патерка («Дебрецен»), Донат Петер («Зельб», Німеччина), Тамаш Сарпаткі («Дьєрдьї»), Марк Шлекманн («Уйбуда») , Іштван Тербоч («Фегервар AV19»), Балаш Варґа (JYP, Фінляндія)

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

INNOVECS – титульний партнер національної збірної

Вас може зацікавити