Максим Урда: «Вилучень багато, бо судді мають вказівку: не прощати помилок»

Керівник Суддівського комітету Федерації хокею України підвів підсумок стартовій частині сезону. Загалом відгуки про роботу підопічних у Максима Миколайовича позитивні.

– Українські судді відмінно підготувалися до сезону, – бере слово пан Урда. – На початку жовтня ми провели на базі льодової арени ВДНГ та готелю «Голосіївський» щорічні збори за участю 30-ти арбітрів. Вони склали нормативи, здали теоретичні іспити  і послухали лекції з теорії. Мене дуже порадувало, що всі судді прибули на збір у прекрасній фізичній формі. І це відобразилося на результатах нормативів: маємо лише одну «трійку» за одним із нормативів на всіх арбітрів. Інші отримали «четвірки» та «п’ятірки». Відчувалося, що рефері скучили за хокеєм не менше, ніж тренери і гравці. Вони просто рвалися до роботи.

– Наразі від старту чемпіонату минуло вже більше місяця. Суддівських скандалів, на щастя, за цей час не було. Найзнаковішою ж подією стало те, що на одному з матчів вперше працювала дівчина-суддя.

– Ангеліна Майфельд – чинна хокеїстка збірної України, яка має хист до суддівства. Саме тому ми її й почали залучати до арбітражу. Ангеліна почала судити, ще коли тренувалася в рідному Кривому Розі. За попередній рік, уже перебуваючи в Києві, дівчина дуже додала, найперше в бажанні, а також у теоретичній та тактичній підготовці. Саме тому Федерація хокею України подала кандидатуру Майфельд на отримання ліцензії IIHF. Міжнародна федерація нашу ініціативу підтримала і надала Ангеліні ліцензію В. Тепер , коли Майфельд отримала перше призначення на чемпіонат світу U18 в першому дивізіоні, який відбудеться у січні в польському Катовіце. Зрозуміло, що ми на правильному шляху і в нас є перша дівчина, котра не тільки отримала ліцензію, але й призначення.

Варто відзначити, що дебют Ангеліни в чемпіонаті України серед чоловіків вийшов вдалим і своєю роботою в матчі «Київ» – «Кременчук» вона справила хороше враження. І це не дивлячись на той факт, що Ангеліна здійснила стрімкий стрибок з рівня дитячо-юнацького хокею відразу в професійний. Майфельд не розгубилася і провела гру кваліфіковано, за що отримала від інспектора заслужену «четвірку». Для дебюту це прекрасний результат. Наразі Ангеліна поїхала виступати в Румунію. Проте за домовленістю з місцевою Федерацією, у вільний від гри час Майфельд теж зможе судити в матчах місцевої молодіжної ліги. Знаючи цю дівчину, не сумніваюся, що вона додаватиме і як гравець, і як суддя. Головне, щоб не зникало бажання.

– Призначаючи Ангеліну на поєдинок команд, які очолюють такі суворі тренери як Дмитро Підгурський та Олександр Савицький, з якими буває нелегко навіть суддям-чоловікам, не мали побоювання, що дебютантка може не витримати тиску?

– Інспектор попередив Ангеліну перед грою: «Прикривай вушка, якщо будуть непристойно висловлюватися». Проте я помітив, що коли починалися суперечки, гравці ставилися з розумінням, що поруч дівчина і поводилися вельми толерантно. Звісно, треба враховувати, що сам матч вийшов не дуже напруженим і це трохи полегшило роботу. Але там, де виникали дрібні помилки, ніхто агресії не проявляв.

– В тих матчах, де напруга присутня, непросто навіть досвідченим арбітрам. Таких поєдинків у новому чемпіонаті теж уже не бракувало…

– Це так. Ми налаштовуємо арбітрів, щоб вони тримали гру в тих рамках, яких зараз притримується Міжнародна федерація хокею. А це – чиста гра, без грубощів і бруду. При цьому скидки на те, що ціла група хокеїстів кілька сезонів не виступала у професійних командах, ніхто робити не буде. Зрозуміло, що людям, які прийшли з аматорів чи з юнацького хокею, ще бракує фахового рівня. Але нехай вчаться вже на льоду. А поведінка тренерів – то, звісно, наш головний біль. Ми розмовляємо з ними і приватних бесідах, і перед матчами. Наразі ми будуємо процес таким чином, щоб інспектори під час матчу були помічниками арбітрів на льоду. Щоб помітивши несприйняття суддівських рішень, інспектор спочатку спілкувався з тренерами під час перерви, аби погасити градус напруги та пояснити, чому рефері вчинив так, а не інакше.

Ми всі маємо ставитися до праці одне одного з повагою і розумінням. Окрім того, тренери мають пам’ятати, що зараз, коли ми змушені проводити матчі за порожніх трибун, під час трансляції чути кожен їхній вигук. Треба себе трохи стримувати, щоб не виглядати некультурно.

– Впродовж стартової частини чемпіонату України до когось із суддів у вас були серйозні зауваження?

– Почнемо з того, що я для арбітрів ставлюся як тренер до гравців. Тобто їхні помилки сприймаю як свої і дуже прискіпливо до них ставлюся. Якщо помиляються судді, то помиляюся й я. З кількома арбітрами в нас справді були серйозні розмови. В основному це стосувалося непростих ситуацій, в яких арбітри неправильно розібралися з накладенням штрафів. З нашого боку ці штрафи були накладені невірно насамперед під час конфліктів, тому вже в перервах матчів ці арбітри отримали словесного прочухана. Зрештою, мене тішить, що помилок, які б вплинули на хід та результат гри, за цей час допущено не було. Хоча за напругою ігри рівних команд судити дуже непросто. Так, можливо, у порівнянні з минулими чемпіонатами гравці поступаються за рівнем індивідуальної майстерності, але за бажанням і напругою нинішня першість ще може дати фору.

– Власне, недостатня технічна майстерність і фізична готовність призводять до помилок, які іноді виглядають як грубість. Таких моментів у нинішньому чемпіонаті можна помітити немало.

– Якщо ви про те, що в цій першості багато вилучень, то пов’язана вона найперше зі вказівкою для суддів: не прощати помилок. Є порушення, яке заслуговує на штраф – треба його накладати. З відверто брудних моментів згадується хіба епізод із вилученням до кінця матчу оборонця «Легіона» Павла Тарана в матчі проти «Дніпра». Павло вдарив суперника ключкою. Ми з Тараном спілкувалися після того матчу. Я пояснив, що так робити не можна. Павло – норовистий хокеїст. Він повинен розуміти, що з такою специфікою гри арбітри завжди приділятимуть йому більше уваги, ніж решті гравців. Хокеїст з досвідом Тарана має це розуміти і трохи себе стримувати.

– Окрім Ангеліни Майфельд, хтось з арбітрів отримав  призначення на змагання під егідою IIHF?

– Так. У цьому сезоні Міжнародна федерація дає призначення на два місяці наперед і ми отримали призначення на чемпіонат світу U20 у другому дивізіоні для рефері Антона Перетятька та лінійного арбітра Сергія Хараберюша. Також на півфіналі Континентального кубка в столиці Вельсу Кардіфі працював рефері Андрій Кіча. Дуже сподіваємося, що наші судді гідно представлять ФХУ і ми отримаємо нові призначення.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити