Литва – Україна. Анонс товариського матчу

Сьогодні, 21 квітня, починаючи з 15:40 в Електренаї національна збірна України проведе третій матч у рамках балтійського збору напередодні чемпіонату світу в дивізіоні 1В. Суперниками стануть господарі, збірна Литви, команда, яка вочевидь буде нашим головним суперником у боротьбі за єдину перепустку в дивізіон 1А на майбутній світовій першості  Вільнюсі.

Литовці повернулися в третій за силами ешелон світового хокею після того, як три чемпіонати поспіль виступали в дивізіоні 1А. За підсумками 2019 року команда мала понижуватися в класі, але через пандемію коронавірусу світові першості два роки не проводилися. В 2022-му ж литовці посіли найвище в історії третє місце в дивізіоні 1А, а ще через рік вибули звідти. З чим пов’язаний такий різкий перепад, сказати складно, але всі п’ять матчів на тому турнірі команда програла (Кореї – 1:2, Італії – 4:6, Великій Британії – 0:3, Румунії – 2:3, Польщі – 0:7).

Зрештою, на позиції канадського фахівця Рона Паско, котрий уже чотири роки поєднує посаду наставника в збірній Литви з асистентством у клубі німецької DEL «Кьольнер Гайє», це не вплинуло. Литовці доволі самокритичні і чітко усвідомлюють, що з їх кадровим потенціалом вимагати від команди аж надто багато не варто. Водночас першість у дивізіоні 1В балтійцям цілком по силі.

Наразі в ході підготовки до чемпіонату світу, котрий стартує 27 квітня, Паско відчуває схожі труднощі, що й його український колега Дмитро Христич. Через задіяність у фінальній серії словацької Екстраліги в лавах «Спішскої» з Нови- Весі команди ризикують не дорахуватися капітанів. Цікаво, що Ігор Мережко і Неліюс Алішаускас більшу частину сезону відіграли в першій парі оборонців. У плей-оф вони грають з різними партнерами. Зауважимо, що перших два матчі фіналу «Нітрі» «Спішска» програла, причому вдома. А отже шанси на участь капітанів збірних Литви і України в чемпіонаті світу збільшуються.

В чемпіонаті світу, але не в сьогоднішньому матчі. Ще одна схожість із нашою збірною – так само нещодавно, як у нас Андрій Денискін, до литовців, ставши чемпіоном Польщі у складі «Унії», приєднався нападник Марк Калейніковас.

Взагалі ж на зборі, який триває від початку квітня, Рон Паско планував переглянути 39 хокеїстів. Ось цей список.

Воротарі: Мантас Армаліс («Лександ», Швеція), Артур Павлюков («Панкс»), Елвінас Карла («Ковланд», Швеція), Мартін Петюл («Каунас»), Фаустас Науседа («Гоккі», Фінляндія), Аркадіюс Ґріґаравічюс -Рейзін («Ліндефаллетс», Швеція)

Оборонці: Неріюс Алішаускас («Спішска», Словаччина), Домантас Ципрас («Адендорфер», Німеччина), Едґар Протценко («Ландсберґ», Німеччина), Яніус Ясіневічюс, Томаш Круковскі («Гронінґен», Нідерланди), Костас Ґусєвас («Каунас»), Паулюс Румшевічюс, Матас Мікалаускас (обидва – «Енергія»), Авґустінас Сілінас («Весерстарс», Німеччина), Домас Янушоніс («Панкс»), Бенас Беліченка («Дунайварош», Угорщина), Артур Сенют («Спорт» U20, Фінляндія), Піюс Жемайтіс (Френч Рівер Репідз» (NOJHL), Канада)

Нападники: Тадас Камеляускас, Повілас Вареніс, Кґідіюс Бінкуліс, Кароліс Красільніковас, Довидас Лаймутіс (усі – «Енергія»), Айварас Бенджюс, Лукас Жукаускас, Паулюс Ґрибаускас (усі – «Каунас»), Паулюс Ґінтаутас» («Спарта», Норвегія), Уґнюс Чіжас («Нарвік», Норвегія), Ілья Четвертак, Лайсвидас Кудревічюс (обидва – «Панкс»), Еміліюс Кракаускас («Сьєрре», Швейцарія), Домінік Боґдзюл («Ґрунер», Норвегія), Марк Калейніковас («Унія», Польща), Мартинас Ґрінюс («Заале Буллз», Німеччина), Еймантас Норейка («Земґале», Латвія), Маріус Думчюс («Спорт» U20, Фінляндія), Лінас Дедінас («Джуніор Айлендерс» (NCDC), США), Ілья Міхалевіч («Дунайварош», Угорщина)

Тренерський штаб збірної України скоротив обойму виконавців практично до того числа, яке зможе виступити на чемпіонаті світу. Напередодні лави збірної залишили нападники Володимир Чердак і Микита Сидоренко. Тренери все ще продовжують сподіватися, що команді допоможуть Ігор Мережко та Артур Чолач, однак мають на випадок їх відсутності альтернативні варіанти. Матч з литовцями буде для хокеїстів одним з останніх шансів гарно проявити себе в змагальних умовах.

Зауважимо, що попереднього разу на офіційному рівні збірні України і Литви зустрічалися шість років тому, під час чемпіонату світу в Каунасі. Та першість завершилася для литовців перемогою в турнірі, а українці під керівництвом Андрія Срюбка не вибули з дивізіону 1В лише дивом. У того дива є ім’я. Гол Дмитра Німенка за 37 секунд до завершення основного часу матчу проти Литви тоді перевів матч в овертайм (4:4), в якому Босас з передач Калейніковаса і Зубруса закинув переможну шайбу. Здобуте в цій зустрічі очко в купі з перемогою над нідерландцями виявилося рятівним. Цікаво, що в складі нашої команди шість років тому грало лише чотири хокеїсти, які можуть вийти на лід сьогодні в Електренаї – голкіпер Богдан Дьяченко, оборонець Всеволод Толстушко, нападники Віктор Захаров і Віталій Лялька. Захаров у тій зустрічі закинув першу шайбу українців, Толстушко ж взяв участь в атаці, яка завершилася рятівним голом Німенка.

Товариські поєдинки команди грали рік тому. Тоді в рамках підготовки до чемпіонату світу наша команда двічі перемогла – 5:1 і 4:3.

Трансляція сьогоднішнього матчу доступна за посиланням

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити