Литовський слід українського чемпіонства

Національна збірна України виграла чемпіонат світу в дивізіоні 1В, здолавши у вирішальному матчі на льоду вільнюської Twinsbet Arena господарів, збірну Литви. Але парадокс полягає в тому, що саме литовці доклалися до нашого чемпіонства найвагоміше. І мова не лише про моральну підтримку, яку наша команда як і кожен окремо взятий українець відчувають на литовській землі в ці дні просто на кожному кроці. Завдяки місцевим науковцям і медикам українська збірна отримала якісну натуральну фармакологію, а в потрібні моменти постійно могла розраховувати на сприяння медичних закладів Каунаса і Вільнюса. На щастя, багато підстав звертатися за допомогою не було, але у найпотрібніші миті господарі реагували миттєво.

Для початку варто відзначити, що лікар української збірної Володимир Секретний і масажист Артем Ромашов у той місячний період, в яких вклалился збори і чемпіонат світу, були завантажені надзвичайно сильно. Свою роботу наші фахівці робили якісно. Однак коли ти не вдома, є моменти, коли своєчасна підтримка друзів відіграє найважливішу роль.

Скажімо, в ході зборів у Каунасі на тлі втоми почувався недобре центрфорвард Вадим Мазур. Ще під час київського етапу зборів, який відбувався на ковзанці Виставкового центру, Вадим був одним з багатьох гравців, кого підкосили гострі респіраторні інфекції. Відновлення після ГРВІ в умовах насиченого тренувального графіку професійного спорту є особливою проблемою. За словами Володимира Секретного, за всі роки спільної роботи він не міг пригадати, щоб Мазур жалівся на здоров’я.

«Коли Вадим почав нарікати, що дуже втомлюється, я злякався, що це може бути серйозно. Такі бійці просто так скаржитися не будуть», – каже лікар. Виникла потреба в поглибленому медобстеженні. Пан Секретний звернувся за допомогою до свого давнього литовського друга Томаса Любертаса і той оперативно посприяв, щоб Вадим пройшов кардіопульмональний тест у Kardiolitos Klinikos в одного з провідних кардіологів Литви Аста Ґріґалюнієне, котра не лише провела детальний огляд, а й дала нашому хокеїстові чимало важливих порад. При цьому всі послуги були надані безкоштовно.

«Раді вам допомогти, – каже директор Kardiolitos Klinikos Лаура Пенікієне. – З пацієнтами з України ми працюємо вже 18 років. Робили операції на серці, з заміни тазостегнового суглоба тощо. В нас є постійні клієнти з України. Ще до війни їздила на виставки до Києва, на семінар до Дніпра. В нас було представництво в Рівному. Зараз війна, всі спільні проекти призупинені. Підтримуємо Україну, як можемо. Зокрема в цій історії з вашим хокеїстом».

Люди, які підписані на наші соцмережі, а також ті вболівальники, які стежили за сюжетами телеканалу «Суспільне. Спорт» з Литви, могли помітити в руках українських хокеїстів маленькі баночки з червоною рідиною. То – поверхово кажучи, буряковий сік, який спортовці вживали за півгодини до початку кожного тренування. Самі хокеїсти жартували, називаючи цей продукт буряковим шотом чи борщем для космонавта. Досвідченіші гравці згадували, що таємницею успіху «Сокола» 80-х був вівсяний відвар. В нашому випадку його замінив буряк.

Зрештою, про фармакологічні особливості – трохи нижче. Спершу – трохи передісторії.

Натуральну фармакологію для української збірної надав успішний литовський бізнесмен і науковець Томас Любертас, котрого тривалий час поєднує професійна і звичайна людська дружба з лікарем збірної України Володимиром Секретним. Томас став дотичним до українського хокейного середовища долею випадку, напередодні чемпіонату світу-2018 у дивізіоні 1В, який відбувався у Каунасі. Науковець, який активно цікавився темою спортивного харчування, повертався додому з виставки у Києві на одному літаку з українськими хокеїстами. Панові Любертасу випало сидіти в салоні літака по сусідству з тодішнім наставником нашої команди Олександром Савицьким. В дорозі вчений і тренер розговорилися, зачепивши тему спортивних домішок. Олександр Валерійович долучив до розмови Володимира Секретного, котрого напрацювання литовського фахівця вельми зацікавили. Спілкування продовжилося вже після прильоту в Литву.

Володимир Секретний і Томас Любертас на чемпіонаті світу-2018

«У нас було багато спільних тем, – згадує Володимир. – Томас тоді так само як і я готувався захищати дисертацію і проводив усі свої дослідження на базі Литовського університету спорту в Каунасі. Тоді ще не було мови про співпрацю. Томас – цікава, досвідчена людина, він глибоко цікавиться археологією, вивчає тематику зміни погодних явищ і їх впливу на організм людини. В аспекті ж оптимізації роботи спортовців, покращення їх спортивних досягнень з допомогою правильного харчування наші інтереси взагалі збігалися повністю. Томас орієнтований на східну культуру використання натуральних продуктів. На цю тему ми багато дискутували, проводили дослідження. Томаса цікавила моя як практикуючого лікаря думка щодо його напрацювань. Мені імпонувало те, що пан Любертас, будучи успішним бізнесменом, є простою, відкритою людиною. Пізніше, під час другого візиту в Литву на веслувальну регату «Янтарні весла» в Тракаї я запросив Томаса в Словенію на Європейський конгрес зі спортивної медицини. Там він мав змогу презентувати свою продукцію, а я мав усну доповідь у рамках підготовки наукової дисертації».

За словами пана Секретного, перед чемпіонатом світу-2024 Томас, який ставиться до української команди з великою симпатією, сам запитав: «Чим я можу вам допомогти?» В нашого лікаря план підготовки команди до турніру вже був складений. До нього в підсумку додалася збалансована добавка на основі бурякового соку.

Українські хокеїсти з “буряковим шотом”

«Звісно, то не чистий буряковий сік, – каже Томас. – Не буду видавати всіх наших таємниць. Скажу лишень, що в добавку входить підібраний під особливості хокею вітамінний склад, природні адаптогени для покращення розумової активності і фізичного стану. А щодо сублімованого бурякового соку у вигляді порошку, який хокеїсти приймали з першого дня зборів, то він є джерелом природних харчових нітратів, які економізовують м’язову роботу, зменшують втому, за рахунок розширення судин, покращення кровотоку і регуляції вживання кисню впливають на кардіореспіраторну продуктивність».

«Основною метою цієї фармакологічної підтримки було досягнення ліпшої витривалості в заключних третинах матчу, коли втома стає найпомітнішою, – каже Володимир Секретний. – Судячи з того, як наша команда виглядала в третіх періодах кожного з матчів чемпіонату світу, спрацювали ми ефективно». Взагалі, розробляючи програму фармакологічного супроводу перед стартом турніру, ми акцентували увагу на трьох складових: синтезі м’язового білка; боротьбі з дегідрадацією, тобто із втратою рідини; надання гравцям енергії».

Насправді те, що зробив Томас Любертас для нашої хокейної збірної – лише маленька частина його великої допомоги нашій країні загалом. Коли розпочалася повномасштабна війна, Томас як і багато його співвітчизників почав всіляко підтримувати Україну і українців. Спершу морально, зв’язуючись із тим же Володимиром Секретним та іншими українськими знайомими. Він відразу запропонував відправити весь склад спортивних домішок для тих людей, які боронить українську землю від московської орди з перших днів вторгнення.

Через кілька тижнів два мікроавтобуси з цими продуктами попри важку логістику таки дійшли в Україну. Всі витрати на дорогу Томас взяв на себе. В допомогу входили домішки, які можна використовувати замість звичної їжі – білкові суміші, вітаміни, природні адаптогени. Володимир Секретний презент прийняв і посприяв, аби продукцію отримали захисники України. Воїни, які в той час боролися з ворогом на підступах до Києва, були безмежно вдячні за увагу і допомогу.

Томас Любертас і Володимир Секретний з чемпіонським кубком

То була далеко не разова акція від пана Любертаса. Вантажі з розмаїтою допомогою для українських військових надходили від нього вже неодноразово. Від нього і від іншого литовського бізнесмена Шарунаса Ясюкявічюса, повного тезки легендарного баскетболіста, котрий не обмежується лише гуманітарною поміччю, а й маючи певний військовий досвід, допомагає українському війську в статусі інструктора і безпосередньо на фронті.

Нещодавно через пана Ясікявічюса Томас отримав спеціальне замовлення від Шарунасових побратимів: посприяти з домішками, які допомагають з відновленням пацієнтам після ампутацій, а також з домішками, які сприяють поповненню енергетичних потреб для тих людей, які можуть вживати виключно рідку їжу. Над розробкою цих добавок Томас Любертас працював спільно з Володимиром Секретним. Певний досвід у цьому напрямі в литовського науковця вже був: отримавши ґрантове замовлення від держави, він розробив продукт, який допомагає боротися з саркопенією (втратою м’язів, пов’язаною зі старістю чи/або відсутністю рухової активності).

Адаптувавши продукцію під спеціальні потреби військових, пан Любертас у співпраці з паном Ясікявічюсом відправляли цю допомогу в медичні заклади Дніпра. Нещодавно наші литовські друзі підготували партію з восьми палет по 300 кг кожна. Одна з цих партій вирушила автобусом, яким поверталася з чемпіонату світу наша національна збірна з хокею. Розподіляти продукцію Томас довірив Володимирові Секретному.

Діана Реклайтієне

Після цього чемпіонату світу співпраця з литовськими фахівцями в галузі спортивної науки, безперечно, поглибилася. Окрім вже згадуваних подій, Володимир Секретний зустрівся в Литовському університеті спорту в Каунасі з ректоркою вузу Діаною Реклайтієне, а також провідними викладачами університету. Тоді пані Реклайтієне розповіла про програму з підготовки магістрів з фізичної терапії, в яку в перспективі можна залучати молодих українських спеціалістів, а також за умови отримання європейських ґрантів проводити спільні дослідження в спортивній науці і медицині. Невдовзі має відбутися предметна розмова на цю та інші теми в напрямі поглиблення співпраці в галузі спортивної медицини в форматі відео-конференції.

Федерація хокею України висловлює щиру вдячність Томасові Любертасу, керівництву і медперсоналу Kardiolitos Klinikos, Литовському університету спорту за допомогу, надану нашій команді і нашій країні.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити