«Київ» – шостий учасник чемпіонату України

Головна інтрига хокейного міжсезоння в Україні розкрита. Шостим учасником чемпіонату України став хокейний клуб «Київ». Команду очолив досвідчений 49-річний фахівець Дмитро Підгурський, який колись був сильним нападником. Аж настільки, що здобував бронзу чемпіонату світу-1991 серед юнаків у складі збірної СССР, а згодом представляв Україну на трьох уже дорослих чемпіонатах світу. Тренерська кар’єра Підгурського розпочалася в 2004-му. Він два роки очолював броварський «Беркут», а після чотирирічної паузи очолив клуб з тією ж назвою, тільки з Києва. Також Дмитро у статусі головного тренера працював у «Кременчуку» (2014-2017) та херсонському «Дніпрі» (2018-2021), був асистентом у київських «Беркуті» та «Подолі», молодіжній та національній збірних України.

Ідею створення хокейного клубу «Київ» від керівництва Федерації хокею України підхопили організатор першої ліги Сергій Нужин, а також наставник національної збірної України, гравець першолігового «Арсенала» Вадим Шахрайчук. Вадим Валерійович, знаючи гравців, які виступають у першій лізі з середини, погодився стати куратором ХК «Київ» і запропонував спробувати свої сили в новоствореній команді поруч із групою досвідчених хокеїстів усім найталановитішим виконавцям другого за силами дивізіону.

Перша проба сил вийшла вельми успішною. Зібрана «з коліс» команда дала гідний бій у товариському матчі чинним чемпіонам України, київському «Соколові». Зламати опір дебютантів підопічні Костянтина Сімчука змогли лише в овертаймі (4:3). Звісно, не можна не враховувати, що в складі «Києва» грало п’ять талановитих хокеїстів команди-суперниці, та все ж вигляд команда Підгурського мала вельми привабливий.

«Перед зустріччю з «Соколом» ми не встигли провести жодного тренування, – коментує тренер. – Можна сказати, що то був перегляд кандидатів у команду. Більшість гравців у суботу і неділю грали за свої команди в першій лізі. Оскільки доїхати на понеділковий матч змогли не всі хокеїсти, попросили допомогти гравцями тренера «Сокола». Гадаю, відсотків 50 тих хокеїстів, які грали проти чемпіонів, будуть виступати за «Київ» і в чемпіонаті. Нас очікує велика робота. В процесі підготовки зміцніємо і станемо сильнішими. Починаємо «з листа», але головне, що в хлопців є велике бажання. Думаю, «Київ» у новому чемпіонаті дасть бій усім суперникам. Амбіцій у нас багато».

За словами Дмитра Підгурського, на першому етапі гравці поєднуватимуть тренування з іншою роботою. «Але з часом зробимо усе, щоб «Київ» став повноцінно професійним клубом», – каже тренер.

Очікується, що в ході чемпіонату лави «Києва» поповнить найтитулованіший український хокеїст, олімпійський чемпіон Альбервілля-1992, дворазовий фіналіст Кубка Стенлі Олексій Житник. 49-річний оборонець нині виступає за першоліговий «Арсенал». Швидкості Олексієві, можливо, бракує, але цю ваду він компенсує видатним розумінням гри і вишуканими катанням і вмінням працювати з шайбою.

«Для молодих хокеїстів змога зіграти в одній команді з олімпійським чемпіоном має бути додатковою мотивацією», – підсумовує Дмитро Підгурський.

Дебют «Києва» у чемпіонаті України-2022/2023 запланований на четвер, 6 жовтня. Починаючи з 14:00 кияни на льоду столичного Палацу спорту прийматимуть харківських «Берсерків».

Вас може зацікавити