«Крижинка-2004»: два фінали та півфінал у трьох міжнародних топ-турнірах.

Вітчизняні дитячі хокейні команди продовжують готуватися до нового сезону, виступаючи на представницьких міжнародних змаганнях. Серед них і команда «Крижинка-2004», яка наприкінці березня розпочала ґрунтовну підготовку, взявши участь у кількох міжнародних турнірах.

З 27 по 31 березня у Мінську відбувся фінал відкритої першості Білорусі серед команд 2004 року народження. У фіналі змагалися 6 найкращих команд з підсумками регулярного чемпіонату , у якому приймали участь 15 команд , розбитих на 2 групи. Перші 3 команди з кожної групи і увійшли до фіналу. Приємно відзначити , що до топ-6 пробилися вихованці ДЮСШ «Крижинка» – команда 2004 р.н. під керівництвом тренерів Олександра Сухенка та Андрія Кузьмінського. Саме завдяки участі «Крижинки» цей фінал став міжнародним.

Старший тренер «Крижинки-2004» Олександр Сухенко: «У нашій підгрупі було 8 команд. Головними фаворитами були «Металург» (Жлобін) та СДЮШОР №5 (Гомель). Ми дуже обережно ставили за мету потрапляння до трійки, хоча ретельно готувалися до сезону — провели передсезонні збори у Пінську, зіграли кілька спарингів. Так і сталося, боротьба за 3-є місце була до останнього туру. Лише в очних іграх з ДЮСШ ХК «Вітебськом», які ми усі виграли, з’ясувався останній фіналіст з нашої групи».

Нажаль в фіналі не вдалося юним киянам зайняти місце вище 6-го. Хлопці билися в кожній грі і лише в останній зіграли внічию з ЦОР (Гродно).

Тренер Андрій Кузьмінський: «Фінал проходив у новій «Чижовка-Арені» на малій ковзанці. Це було велике свято для батьків та дітей. Рівень команд був дуже високим. Це на собі відчули наші хлопці. Звичайно хотілося б зайняти місце вище, але вже саме потрапляння до фіналу для нас є успіхом. Та й команда не була легким постачальником очок. Першими відкривали рахунок з командами зі Жлобіну , Гомеля, мінської «Юності». З Гомелем взагалі вигравали 3:1 та програли за 20 секунд до кінця гри. З Гродно, програючи 1:3 за 5 хвилин закинули 2 шайби, поміняли воротаря на шостого польового гравця – та не забили. Зате набули досвід на таких змаганнях. Адже наступного сезону у нашій віковій категорії утворюється група «А», до якої потрапили всі фіналісти».

— Які висновки можна зробити після закінчення чемпіонату?

О.С. – Тільки позитивні. Ми мали регулярний календар протягом року. Діти грали у якісних льодових палацах. Ви б бачили очі дітей, коли вони грали у Новополоцьку та Бобруйску, де знімався фільм «Легенда № 17»…

А.К. – Хочу подякувати ФХРБ та ФХУ за надану можливість українським дитячим командам приймати участь у відкритому чемпіонаті Білорусі, бути його повноцінними учасниками. Федерація хокею Білорусі з розумінням поставилася до ситуації в Україні і зробила все можливе, щоб українські команди змогли дограти чемпіонат. Взагалі ми вважаємо, що участь українських команд у чемпіонатах та турнірах у Білорусі тільки підвищує рівень дитячих чемпіонатів України, де ці команди теж виступатимуть.

— Чи була у вас якась культурна програма?

О.С. – Нам зробили екскурсію на велику «Чижовка- Арену». Дивилися майже усі ігри фіналу національного чемпіонату.

А.К. – Шкода, що перші ігри фіналу білоруської Екстраліги «Неман» – «Юність», де грають наші Шафаренко, Тимченко, Андрющенко були в цей час у Гродно. Якщо б ігри були на «Чижовці» – обов’язково подивилися б.

 

Далі команда приймала участь у двох турнірах: у RIGA CUP (U-10) та Кубку Перемоги у м. Могильові. І знову вдало. 4-е місце в Ризі та 2-ге у Могильові.

У ризькому турнірі приймали участь 20 команд із 6 країн. «Крижинка-2004» спочатку зайняла перше місце у своїй підгрупі, здолавши фінську «Таппару» 4:1 , ризьку «Пардаугаву» 4:1 та зігравши внічию з московським «Центром» 1:1. Далі у півфінальній групі кияни перемогли естонську «Нарву» 3:0, ризьке «Динамо» 3:1 , та «Таппару-2» 2:1, поступившись лише команді з міста Єлгава 0:3.

Таким чином наші хлопці потрапили до першої четвірки. Драматичним виявився півфінал з ризькою командою «Сага». Ведучи у рахунку за 40 секунд 2:1, хлопці не втримали переможний рахунок, в основний час зігравши внічию. Буллітна лотерея виявилася вдалою для суперників, які, до речі, стали переможцями турніру. За 3-е місце переможець знову виявився за допомогою буллітів. Лише на восьмому булліті бронзу виграла «Єлгава»

О.С. – Дуже корисний турнір. Так би мовити «швидкі шахи». Матчі відбувалися за системою 2 періоди по 15 хвилин без зупинок. Треба було зосереджуватися з початку ігор. Але дуже корисно грати хлопцям в різних умовах. Багато чого для нашої команди було вперше: вперше ми грали по 3 гри в день, вперше ми грали з фінськими та прибалтійськими командами.

А.К. – Перша четвірка виявилася рівною. Дивіться самі – чотирьох ігор півфіналів та ігор за призові місця три закінчилися внічию, переможець виявився у серії буллітів та один матч закінчився з різницею у одну шайбу. Також розклад змагань виявився для нас вдалим. Ми всі свої ігри грали на центральній арені турніру «VOLVO-ARENA», зіграли з першими чотирма командами чемпіонату Латвії ,тобто ми маємо уяву про рівень чемпіонату цієї країни.

 

За тиждень «Крижинка-2004» вже виступала у Могильові. В турнірі брали участь 12 команд переважно з Росії. Юні кияни перемогли «Ямал» (Салехард), московські «Крила Рад» та «Сєвєрную звєзду» , пітерский клуб імені Дроздецького та господарів.

Фінал виявився складним для хлопців з Києва. Вони поступилися російським «Твєричам» 2:5.

О.С. – З кожним таким змаганням набуваємо безцінного досвіду та розвиваємося як команда. Хлопці ростуть в майстерності та згуртовуються за спільною справою.

А.К. – За цей сезон ми провели понад 70 ігор. Весна виявилася дуже насиченою. Усі команди завершують свої чемпіонати та шукають турніри, бажано міжнародні. Шкода витрачати час. Виявили активність і ми… Набули багато контактів, вже маємо декілька запрошень на наступний сезон.


Вас може зацікавити