Костянтин Сімчук: «Маємо змогу приділити прискіпливу увагу як теоретичним, так і тактичним аспектам підготовки воротарів»

На другому етапі відновлювального збору національної збірної України команда отримала додаткове тренування. Тепер хокеїсти на ковзанці ВДНГ у Києві працюють не три, а чотири дні на тиждень. Доплюсоване до решти понеділкове заняття – суто воротарське. Про специфіку додаткового тренувального дня і поточну готовність воротарів говоримо з колишнім голкіпером, а нині асистентом головного тренера збірної Костянтином Сімчуком.

– Воротарі мали отримати свій час для суто воротарської роботи і вони його отримали, – бере слово пан Сімчук. – Протягом 75-ти хвилин тренувань в загальній групі приділити увагу окремо голкіперам змоги немає. Тепер є можливість сконцентруватися як теоретичних, так і тактичних аспектах підготовки.

На першому тренуванні працювало чотири воротарі. Поділили їх на дві станції, по два голкіпери у кожній. Їм допомагають шість польових гравців, тобто кидають по троє на кожні ворота. Особливу увагу приділяли прищепленню позиційної впевненості для голкіперів.

– Наскільки вас задовольняє стан готовності голкіперів на нинішньому етапі роботи?

– Протягом понад місяця тренувань хлопці вже встигли набрати форму. Заняття в нас доволі інтенсивні. Жоден з воротарів без поважних причин їх не пропускав.

– Під поважними причинами, мабуть, приховуються перелом пальця і вірусне захворювання Писаренка, через що Сергій випадав із обойми уже двічі?

– Перелом – то нещасний випадок на першому тренуванні. Шайба влучила Сергієві в руку. А в тому, що він зліг зараз, взагалі нічого особливого немає. Сергій підхопив вірус і залишився вдома, бо мав підвищену температуру.

– Наймолодший у воротарській бригаді – 18-річний Савва Сердюк. Для нього це перший досвід роботи з першою збірною. Як йому працюється серед дорослих чоловіків?

– Савва працює на рівні з досвідченішими хлопцями. Я знаю цього воротаря з дитинства. Він завжди був голкіпером №1 у своїй команді. Для воротаря дуже важливо, щоб ігрова практика була постійно. В Сердюка є всі шанси заграти в дорослому хокеї і допомагати збірній не один рік. Добре, що в Савви з’явилася свого часу змога виїхати в Америку. І ще ліпше, що він нею скористався. Не так давно Сердюк на дуже хорошому рівні відіграв на юнацькому чемпіонаті світу. Видно, що хлопець прогресує. Ми за ним будемо слідкувати дуже прискіпливо.

– Знаю, що до цього тренування ви планували залучати не лише тих воротарів, які перебувають у лавах збірної постійно, тобто Дмитра Кубрицького, Сергія Писаренка, Савву Сердюка і Сергія Люльчука, який їх страхує, але й молодих голкіперів…

– Це справді так. Хотілося приділити увагу хлопцям з команд U16 та U18. Але минулого тижня вони вирушили з юнацькою збірною на збір у Словаччину. Планував задіяти Єгора Жукова та Іллю Семеху. Але зачекаємо завершення зборів команди Олександра Бобкіна і, сподіваюся, в процесі роботи ще долучимо й цих хлопців.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити