Кого виглядають скаути НХЛ на трибунах Палацу спорту?

Скаут клубу НХЛ “Лас-Вегас” Сергій Гапшенко побував на матчах київського чемпіонату світу.

Коли скаути приїжджають на змагання такого рівня, вони знають на кого треба дивитись, чи дивляться на всіх, можливо хтось вистрелить?

– Другий варіант. За великим рахунком, є список гравців central scouting NHL для відслідковування, яких ти зобов’язаний переглядати. Топ-проспекти, чи ті, хто теоретично може потрапити на драфт, вони вже давно відомі. На турнірах такого рівня, як тут в Україні, більше технічний момент, ти маєш приїхати, глянути, чи не прогледів когось. Можливо, хтось добре зіграє, не факт, що на рівні драфту, але можливо в хлопця є талант, і слідкувати за ним треба буде наступні два-три роки. Драфт – це дуже специфічна річ, і далеко не кожен навіть найкращий гравець туди потрапить.

Ти побачив усі шість команд-учасниць, кого можеш виділити?

– В принципі, рівень більш-менш однаковий. Сюди я прилетів з Мінська, де проходить молодіжний чемпіонат світу в дивізіоні 1А. Там рівень команд дещо вище, матчі більш напружені, але не такі видовищні.  Адже рівень гравців в командах більш рівний. Тут в команді можуть бути дві-три зірки, інші нижче рівнем. Тому може бути більше помилок у грі, більше моментів, і тому матчі більш видовищні. Вболівальнику таке веселіше дивитись. Щодо гравців, є кілька, які теоретично в майбутньому зможуть вийти на хороший рівень, я не кажу про НХЛ, бо це космос. Має зійтись багато факторів, аби людина потрапила, і закріпилась там. Проте є гравці хорошого рівня, які  можуть зіграти важливу роль у своїх національних збірних.

В Україні такі є?

– Є, але не хочу називати прізвищ. Бо ще спіймають зірку, або подумають,  що все, на драфт зараз потраплять. Але є кілька людей, які теоретично, в майбутньому, якщо продовжуватимуть працювати над собою, зможуть вийти на непоганий рівень. Не НХЛ, скоріш за все, але на досить хороший європейський рівень, можливо АХЛ.

На цьому турнірі працюють три скаути, це багато?

– Це непогано. Часто на такі чемпіонати не їздять, але так як це моя Батьківщина, я приїхав. Інші тут, тому що після Мінська заїхали, адже це поруч.

Чи можна тут когось знайти?

– Теоретично все можливо. Але якщо подивитись, торік у нас («Лас-Вегас», НХЛ) було вісім гравців вибрано на драфті. З них один росіянин і один фін. Всі інші американці та канадці. Схожа картина в інших командах. З країн такого рівня як Польща, Україна, Угорщина, Австрія, якщо раз на кілька років потрапить гравець на драфт – це дуже круто. І такі гравці, як правило, вже грають у Північній Америці, або в топових європейських чемпіонатах, і їх вже знають скаути.

Ти давно слідкуєш за хокеєм, що можеш сказати про цю збірну України?

– За останні кілька років це найкраща молодіжна збірна. Вони разом багато років, це  логічне продовження U18. На мій погляд дуже добре,  що багато з них грають за океаном. Це величезний досвід і плюс, це видно по підготовці, по фізичній формі. Вони постійно в тонусі та й загалом це величезний життєвий досвід.  Перемога у цьому чемпіонаті? Це не настільки важливо на цьому рівні і в цьому віці. Головне, аби вони отримували задоволення від гри, і розвивались. Для молодих гравців саме розвиток, на мій погляд, має бути метою номер один.


Вас може зацікавити