«Хочу показати, що Україна сильна». Артур Чолач здійснив стартове вкидання перед матчем НХЛ «Торонто» – «Баффало»

18-річний український оборонець Артур Чолач, який минулого літа був задрафтований клубом Національної хокейної ліги «Веґас Ґолден Найтс», а зараз виступає за «Баррі Колтс» у Хокейній лізі Онтаріо (ОХЛ) здійснив стартове вкидання перед Tim Hortons Heritage Classic, матчем регулярного чемпіонату НХЛ між «Торонто Мейпл Ліфс» і «Баффало Сейбрз», який відбувався на футбольному стадіоні «Тім Гортонс Філд» в Гамільтоні (штат Онтаріо). Це право Артурові на знак підтримки народові України надав найвеличніший хокеїст в історії, канадець з українським корінням Вейн Ґрецкі.  

Чолач дізнався про свою символічну участь у шостій в історії «Класиці спадщини НХЛ» за дві години до її початку. Артурове обличчя засіяло від щастя, коли він дізнався, що церемоніал здійснить поряд із великим Ґрецкі.

«Він легенда, — сказав Чолач через кілька хвилин після того, як отримав звістку. – Для мене велика честь стояти з ним і скинути шайбу. Дійсно велика. Думаю, буду нервувати, але намагатимусь не трястися. Я стоятиму поруч із Великим».

Ґрецкі, найкращий бомбардир в історії НХЛ, народився в Брантфорді, Онтаріо, приблизно в 25 милях від Гамільтона. Він працював на грі між «Торонто» й «Баффало» як аналітик TNT.

Вкидання шайби перед грою на «Тім Гортонс Філд» набуло додаткового значення, коли 18-річний Чолач зняв джерсі свого клубу «Баррі», щоб показати форму національної збірної України, презентовану Залою слави у Канаді.

Чолач, обраний «Веґас Ґолден Найтс» у шостому раунді драфту НХЛ 2021 року під № 190, родом із Новояворівська на Львівщині. Ґрецкі також має українське коріння.

Україна вже майже три тижні стугонить після вторгнення російських окупантів на світанку 24 лютого.

«Просто хочу подякувати НХЛ, що вони не залишаються осторонь, допомагають розповідати, що насправді відбувається в моїй країні», – сказав Чолач перед грою. – Просто хочу показати, що Україна сильна».

Представляючи Чолача, диктор сказав: «В особі Артура ми відзначаємо стійких і непохитних людей України, які сьогодні в наших думках».

Ґрецкі взяв мікрофон, щоб згадати свого батька Волтера, який помер 82-річним 4 березня 2021 року, і всі хокейні родини.

«Привіт, Гамільтоне, — сказав Грецкі. – Дуже дякую вам за цю чудову подію. Рік тому я втратив свого батька, який був одним із найкращих хокейних тат усіх часів. Сьогодні ми вшановуємо його разом із цими дітьми. Впевнений, що якщо ви не зустрічали мого тата на грі «Сейбрз» чи «Ліфс», він завжди був на ковзанах, заохочуючи хлопців і дівчат насолоджуватися грою в хокей. Тож вітаємо та бажаємо успіхів обом командам сьогодні, оскільки ми вшановуємо батьків та дідусів і бабусь усіх цих дітей».

Чолач сказав, що майже щодня спілкується зі своєю родиною та друзями в Україні. Події, які там розгортаються, спричинили у нього стрес.

«Страшно щодня дивитися новини, — сказав він. – Страшно за моїх друзів, мою родину. Моя сім’я знаходиться на заході України, приблизно за 30 кілометрів від кордону з Польщею. Там не було бомбардувань, але вчора там був найбільший військовий полігон у Європі приблизно за п’ять кілометрів від нашого дому, і вчора там літали бомби. земля. Вчора було страшно. З родичами все гаразд. Вони просто дуже налякані».


Вас може зацікавити