Хлопці Ялонена і нестримний Юрай. Олімпійські ігри в Пекіні фінішували чемпіонством Фінляндії

У столиці Китаю Пекіні сьогодні, 20 лютого, фінішує 24 зимова Олімпіада. Перемогу в медальному заліку здобула збірна Норвегії, яка виграла загалом 37 медалей – 16 золотих, 8 срібних і 13 бронзових. На другій позиції спортовці Німеччини – 12 золотих, 10 срібних і 5 бронзових нагород. Замкнули трійку  господарі, команда Китаю, які здобули загалом 15 медалей – 9 золотих, 4 срібних 2 бронзових.

У четвер золото жіночого хокейного турніру вчетверте в історії виграла збірна Канади, яка перемогла у фіналі 3:2 американок. А вінцем Олімпіади-2022 став фінал чоловічого хокейного турніру. Турніром, який виявився історичним в усіх аспектах і потішив уболівальників змістовною грою попри відсутність на Іграх представників Національної хокейної ліги.  

Фінал

Фінляндія – ОКР – 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)

Шайби: 0:1 – Григоренко (Нестеров, Гусєв, – більш.), 07:17. 1:1 – Покка (Бйорнінен, Огтамяя), 23:28. 2:1 – Бйорнінен (Анттіла, Огтамяя), 40:31

Фінляндія: Сятері; М. Легтонен – Г’єтанен, Ліндбом – Ватанен, Фріман – Кемілайнен, Покка – Огтамяя; Ґранлунд – Маннінен – Гартікайнен, Філпула – Пакарінен – Песонен, Аалтонен – Наттінен – Комаров, Анттіла – Бйорнінен – Мянеланен. Тренер – Юкка Ялонен

ОКР: Федотов; Нікішин – Нестеров, Єлесін – Яковлєв, Тєлєґін – Войнов, Шаріпзянов; Чібісов – Щепачов – Семьонов, Ткачов – Грицюк – Гусєв, Воронков – Карнаухов – Слєпишев, Андронов –Плотников – Каюмов, Григоренко. Тренер – Алєксєй Жамнов

Кидки: 31 (15+6+6) – 17 (7+7+7)
Штраф: 2 (2+0+0) – 6 (2+2+2)

20 лютого. Пекін. National Indoor Stadium

То був класичний фінал, з великою кількістю силової боротьби і мінімумом гольових ситуацій. Суомі загалом домінували протягом усього поєдинку. Але першими пропустили. Збірна ОКР на восьмій хвилині реалізувала єдину в цій зустрічі більшість, коли олімпійський чемпіон Пхьончхана Міхаїл Григоренко влучно кинув з району правого кола для вкидання в дальній кут воріт Гаррі Сятері.

Обидві шайби фінів на початках другого і третього періодів були схожими одна на одну. І обидві організували представники четвертої ланки на чолі з героєм чемпіонату світу-2019 Марко Анттілою. Цього разу Марко, на відміну від фіналу світової першості трирічної давнини, коли він відзначився дублем, сам не забивав. Але допоміг це зробити партнерам. Обидва взяття воріт відбулися після кидків від синьої лінії. Нападники перекривали Івану Федотову видимість і той не зміг врятувати свою команду. Тільки в першому випадку Вілле Покка закинув прямим кидком від синьої, а в другому центрфорвард Ганнес Бйорнінен трохи підкоригував напрям польоту шайби після удару Анттіли.

Чемпіони

Тренер Юкка Ялонен приголомшив хокейний світ у 2019-му. Тоді він привіз на чемпіонат світу надекспериментальний склад збірної Фінляндії, в якому були зібрані навіть не всі найзірковіші хокеїсти з внутрішнього чемпіонату. Суомі тоді пророкували невихід з групи, а вони стали чемпіонами, перемігши в фіналі 3:1 Канаду. Тепер Ялонен став творцем першого в історії своєї країни олімпійського золота в хокеї. Досі Фінляндія грала в фіналах Олімпіад у Калґарі-1988 і Турина-2006, але поступалася там відповідно збірним СССР і Швеції. В Ліллегаммері-1994, Наґано-1998, Ванкувері-2010 і Сочі-2014 Суомі були бронзовими призерами. Й ось – історичне золото.

Першими в історії фінського хокею олімпійськими чемпіонами стали воротарі Гаррі Сятері, Юссі Олькінуора, Франс Туогімяя, оборонці Мікко Легтанен, Юссо Г’єтанен, Петтері Ліндбом, Самі Ватанен, Ніклас Фріман, Вальттері Кемілайнен, Вілле Покка, Атте Огтамяя, нападники Маркус Ґранлунд, Сакарі Маннінен, Теему Гартікайнен, Ііро Пакарінен, Гаррі Песонен, Міро Аалтонен, Йоонас Наттінен, Лео Комаров, Марко Анттіла, Ганнес Бйорнінен, Саку Мяналанен, Ніко Оямякі, Тоні Раяла і капітан Вальттері Філпула.

Зауважимо, що серед нинішніх тріумфаторів є дев’ять чемпіонів світу-2019: Олькінуора, Легтонен, Огтамяя, Ліндбом, Оямякі, Раяла, Маннінен, Песонен й Анттіла.

Словацька казка

А днем раніше вперше в своїй історії олімпійську медаль виграла хокейна збірна Словаччини. Команда, яку очолює канадський спеціаліст Крейґ Ремзі, створила на стадії плей-оф три сенсації. Спершу словаки перемогли з рахунком 4:0 фіналістів попередніх Ігор німців. У чвертьфіналі, врятувавшись на останній хвилині основного часу, словаки в серії буллітів перемогли американців. Героєм обох зустрічей став голкіпер Патрік Рибар, котрий відзначився шат-аутом в одній зустрічі, а в протистоянні зі збірною США, двічі пропустивши в ігровий час, не пропустив жодної шайби в серії буллітів. У півфіналі словаки не змогли впоратися з прагматичною збірною Фінляндії.

Поступившись 0:2, наші сусіди в матчі за бронзу протистояли шведам. Це знову був матч Рибара. Голкіпер білоруського «Динамо» з Мінська записав до свого активу другий шат-аут. А попереду знову виблискував 17-річний форвард фінського ТПС Юрай Слафковскі. То була його Олімпіада. В середині матчу за бронзу юнак ефектним кидком з району лівого кола для вкидання влучив під хрестовину воріт суперників і відкрив рахунок. Для Слафковскі то була шоста (а потім буде ще й сьома) шайба у восьми матчах цієї Олімпіади. І вочевидь найголовніша. Оскільки пробити Рибара на цьому турнірі майже неможливо, повівши в рахунку, словаки вже не віддали переваги. Більше того, на старті заключного періоду Самуель Такач, реалізувавши більшість, закинув другу шайбу.

В підсумку Словаччина закинувши двічі зусиллями того ж Слафковскі і Павола Реґеди в порожні ворота, перемогла 4:0 і переписала історію. Сучасникам під керівництвом канадця Ремзі вдалося те, до чого не дотяглися легенди калібру Мирослава Шатана, Зіґмунда Палффі, Петра Бондри, Павола Демітри, Мар’яна Габоріка, Мар’яна Госси, Здено Хари та інших видатних словацьких хокеїстів недалекого минулого.

Пригадується, який великий ажіотаж викликала перемога Словаччини з Шатаном і Палффі у складі на першій для них Олімпіаді-1994 над сусідами чехами. В групі тоді команда Юліуса Шуплера перемогла Канаду і зіграла внічию зі шведами та американцями. Однак у чвертьфіналі цю казкову льодову дружину зупинили росіяни. Лише в серії буллітів. Так само до чвертьфіналу Словаччина дійшла й у Турині-2006. Але тоді команда поступилася 1:3 Чехії. У Ванкувері-2010 словаки вперше в історії дійшли до півфіналу. Там їх зупинила зіркова канадська збірна з Сідні Кросбі, Джо Торнтоном, Патрісом Бержероном, Дені Гітлі та іншими легендарними постатями у складі. Словаки поступилися 2:3, хоча після шайб Любомира Вішновскі і Міхала Гандзуша боролися за сприятливий результат до заключних секунд. У грі за бронзу Словаччина 12 років тому програла 3:5 фінам.

Після того на словацький хокей очікував тривалий спад, котрий загострився зокрема через конфлікт між національною федерацією і клубом КХЛ «Слован» Братислава. За підсумками конфлікту на минулі Ігри до Пхьончхана команда під керівництвом того ж Крейґа Ремзі поїхала без гравців «Слована» у складі. Але не знітилася, навіть обіграла там у стартовому матчі майбутніх чемпіонів, команду без гімну і прапора, а на нинішні Ігри відправилася міцною й згуртованою. Досягши історичного успіху.

Найкращі

Найціннішим гравцем олімпійського хокейного турніру визнаний Юрай Слафковскі (на фото).

Символічна збірна Олімпіади-2022: Патрік Рибар (Словаччина) – Мікко Легтонен (Фінляндія), Єгор Яковлєв (ОКР) – Юрай Слафковскі (Словаччина), Сакарі Маннінен (Фінляндія), Лукас Вальварк (Швеція)

Найкращі бомбардири Олімпіади-2022

7 (7+0) – Юрай Слафковскі (Словаччина)
7 (4+3) – Сакарі Маннінен (Фінляндія)
7 (3+4) – Адам Тамбелліні (Канада)
7 (2+5) – Теему Гартікайнен (Фінляндія)
6 (3+3) – Шейн Фарелл (США)
6 (0+6) – Нікіта Гусєв (ОКР)
5 (5+0) – Лукас Вальмарк (Швеція)
5 (4+1) – Антон Ландер (Швеція)
5 (3+2) – Джордан Вілл (США)
5 (2+3) – Роман Червенка (Чехія)
5 (2+3) – Ерік О’Ділл (Канада)
5 (1+4) – Ренарс Крастенберґс (Латвія)
5 (1+4) – Енцо Корві (Швейцарія)
5 (1+4) – Кент Юнсон (Швеція)
5 (0+5) – Юнатан Пудас (Швеція)
5 (0+5) – Генрік Томмернес (Швеція)
5 (0+5) – Петер Черешняк (Словаччина)

Найтитулованіші

Найчастіше, дев’ять разів золото олімпійських чоловічих хокейних турнірів здобувала збірна Канади. Збірна СССР з урахуванням перемоги Об’єднаної команди в Альбервіллі-1992 здіймалася на вершину вісім разів. По два рази олімпійськими чемпіонами ставали хокеїсти США і Швеції, по разу – Великобританії, Чехії, команда Олімпійських атлетів РФ і Фінляндія.  

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ


Вас може зацікавити