IIHF запропонувала проводити жіночі чемпіонати світу в роки Олімпійських ігор

У вересні на Піврічному конгресі IIHF 2021 року відбудеться голосування щодо пропозиції грати чемпіонат світу з хокею в елітному дивізіоні серед жінок також у роки проведення Олімпійських ігор, починаючи з 2022-го. Ідея вже була представлена   національним асоціаціям-членам IIHF.

Жіночий хокей на льоду став олімпійським видом спорту у 1998 року. Чемпіонат світу з хокею серед жінок відтоді проводився щороку, за винятком олімпійських років через труднощі для багатьох гравчинь, які в більшості випадків мають денну роботу чи навчання. Їм було складно брати участь у двох заходах найвищого рівня за такий короткий проміжок часу.

Але це може змінитися у 2022 році. Рада IIHF схвалила пропозицію Жіночого комітету IIHF та Комітету з питань конкуренції та координації IIHF проводити жіночі світові форуми найвищого рівня також в олімпійські роки в майбутньому.

Зазвичай жіночі чемпіонати світу планують на березень/квітень, але у 2022 та 2026 їх збираються провести в серпні. Це ознаменує початок нового олімпійського циклу для жіночого хокею.

«Ми знаємо, що після Олімпійських ігор багато гравчинь завершують свою кар’єру, і це дає можливість працювати з новими хокеїстками. Зараз ми говоримо з провідними хокейними країнами щодо змін у календарі вже на наступний рік», – сказала голова Жіночого комітету IIHF Зузанна Колбенхайер.

У IIHF вважають, що окрім ще одного старту для найвищих дивізіонів, такі зміни в календарі налагодять переходи між дивізіонами.

«Ми хочемо надалі підтримувати жіночий хокей і вважаємо, що немає жодної причини, чому жінки не повинні грати в олімпійські роки на найвищому рівні», – сказав Франц Рейндль, голова Комітету з питань конкуренції та координації IIHF.

У вересні на конгресі Міжнародної федерації хокею не лише ухвалять це питання, а й призначать господаря на серпневий турнір 2022 року.

Зазначимо, якщо всі зміни затвердять, то жіночі чемпіонати світу 2022 року відбудуться у серпні, а змагання 2023, 2024 та 2025 гратимуть навесні.

Нагадаємо, що на Піврічному конгресі IIHF також визначиться місто-господар чемпіонату світу в третьому дивізіоні, де грає збірна України.


Вас може зацікавити