Георгій Зубко: “Коли було складно, справжні чоловіки прийняли рішення, за які їх поважатиме вся країна”

Президент Федерації хокею України підсумував виступ збірної України на Меморіалі Тамаша Шаркозі в Будапешті і події, які його супроводжували. Нагадаємо, що у п’ятницю та суботу, 12 і 13 листопада українці зіграли поєдинки проти команд Італії та Угорщини. Апеннінцям, пропустивши третю шайбу за секунду до завершення основного часу, підопічні Вадима Шахрайчука програли в серії буллітів (3:4). Рівний поєдинок з угорцями завершився перемогою господарів (1:2).

– Останні події показали, що є хлопці, які не хочуть грати за свою країну, – бере слово Георгій Зубко. – Це дуже прикро, але така реальність. Маски скинуті остаточно. Нині вже видно, хто задовольняє власні потреби, хто продається за 3000 доларів, а хто не дивлячись ні на що залишається вірним Батьківщині і прагне бути класним хокеїстом.

На ваш погляд, збірна України у Будапешті в тих реаліях, які маємо, показала свій максимум?

– Мене потішило, що протягом цих двох днів на льоду будапештського спорткомплексу “Тюске” ми бачили Команду, частиною якої бути пишаюся. Так гартуються справжні перемоги. Насправді ми не програли. Ми виграли. Бо коли було складно, справжні чоловіки прийняли рішення, за які їх поважатиме вся країна. У джерсі збірної України в Будапешті виступали люди, для яких честь Батьківщини і прапора не є порожнім звуком.

Не заздрю нашим тренерам, які провели надзвичайно складний з точки зору організації гри період. Під час зборів у Броварах і впродовж двох перших днів у Будапешті готувався один склад, а на лід у матчах проти італійців та угорців вийшов інший. Причому семеро хлопців вийшли на майданчик, щойно прилетівши з Києва. У цьому контексті мушу відзначити професіоналізм тренерського штабу, який знаходить виходи із найскладніших ситуацій.

Вадим Шахрайчук і Костянтин Сімчук — професіонали світового рівня. Не сумніваюся, що вони побудують команду, здатну вирішувати найсерйозніші завдання. Федерація хокею України всіляко тренерам у цьому сприятиме. Ми втішені, що заповнили цю міжнародну паузу невеличким збором і турніром у Будапешті. За моїм глибоким переконанням, збірна повинна збиратися не один раз на рік, за десять днів до чемпіонату світу, а регулярно, за кожної зручної нагоди. Варіанти зі зборами раз на рік відстоюють лише люди, яким вона байдужа чи які бажають нашій національній команді поразки. Це люди, які завжди вболівають проти України.

І травневий збір, який завершився турніром у Словенії, і нинішній, і майбутній грудневий, який вінчає турнір у Польщі, сприяють становленню команди високого рівня. При цьому ми прагнемо проводити спаринги лише з суперниками, які за рейтингом стоять вище за нас. Крізь них ми перевіряємо свої сили, розвиваємося і згуртовуємо команду. Збірна забезпечена всім необхідним. Потрібно працювати, бо суперники розвиваються щораз стрімкіше. Ми зараз змушені наздоганяти, знову звикати до звичних для світового хокею швидкостей.

– Що очікує на людей, причетних до чергового демаршу і спроби зірвати підготовку збірних України?

– Найближчим часом я ініціюю дисциплінарні провадження щодо тих дитячих тренерів, які телефонували хлопцям і забороняли їм виступати за юнацьку та молодіжні збірні, тих менеджерів клубів, які телефонували гравцям з вимогою залишити лави національної команди, тим клубам як юридичним особам, які працюють проти України. Будемо приймати колективне рішення. Воно буде публічним. Такого не було і немає в світі. Мені телефонують представники інших видів спорту, міжнародні партнери. З одним питанням: “Як таке можливо?” В Будапешті люди підходили до нас запитували, чи це не жарт. Вони не можуть збагнути, що власник клубу може особисто телефонувати спортовцям і забороняти їм під загрозою розірвання контрактів покинути лави збірної. Тренер клубної команди чи клубний юрист телефонує і кричить у слухавку, що заборонить хлопцям грати в хокей. Погрози, маніпуляції і шантаж — усьому цьому буде надана жорстка оцінка. Вже з понеділка, коли повернемося з Польщі додому з матчів молодіжних збірних.


Вас може зацікавити