Гашек в Україні: руїни Салтівки, понівечена Київщина і вечір у дитячій компанії

Сьогодні, 5 червня, до Києва прибув легендарний хокеїст, олімпійський чемпіон Наґано-1998, дворазовий володар Кубка Стенлі Домінік Гашек. Відомий своєю послідовною проукраїнською позицією 58-річний чех в Україну приїхав ще у суботу і спершу відвідав Харків. На Слобожанщині Домінік зустрівся з юними хокеїстами, подивився на стан поруйнованих обстрілами російських окупантів ковзанок «Айс Хол» і Салтівського льоду, був сильно враженим побаченим на Салтівці, найбільш постраждалому від бомбардувань району Харкова.

У Київ Гашек приїхав потягом, о шостій ранку. Трохи перепочивши в готелі, Домінатор в компанії президента ФХУ Георгія Зубка, MVP попереднього чемпіонату України Сергія Бабинця, олімпійського чемпіона Олексія Житника, з яким разом відіграв сім років з «Баффало Сейбрз», харківського хокеїста Романа Мікутіна вирушив у наймоторошніші місцини Київщини – Бородянку, Бучу й Ірпінь.

Голова Бородянської селищної ради Георгій Єрко провів легенді світового хокею екскурсію особисто: показав зруйновані авіабомбами будинки, мурал Бенксі на зруйнованому садочку «Буратіно», на якому хлопчик перемагає дорослого дзюдоїста, прострелений наскрізь бюст Тарасові Шевченку в центрі міста.

У Бучі до делегації долучився ще один олімпійський чемпіон, народний депутат України Жан Беленюк. Голова Бучанської районної військової адміністрації Данило Мавлянов у храмі Святого Апостола Андрія Первозваного показав гостям фотоекспозицію розповів про всі жахи, які відбувалися під час окупації Бучанської громади.

Дорога до наступної локації проходила повз відому на весь світ вулицю Вокзальну, знімки якої в перші дня після деокупації Бучі з десятками одиниць зруйнованої техніки окупантів сколихнули всю світову спільноту. Нині про ту моторошну картину залишилися лише фотоспогади. Завдяки фінансовій підтримці фонду Говарда Баффетта вулицю, автошлях і усі будівлі повністю відновлено.

Кінцевою зупинкою гостей Київщини на чолі з Гашеком став відомий житловий комплекс «Ірпінські липки», який був зруйнований під час окупації міста російськими військами. Домінік Гашек на власні очі побачив жахіття, які відбувалися в містах Бучанського району та виразив сподівання на якнайшвидшу відбудову міст, де люди житимуть у мирі та свободі, а молодь матиме змогу проживати щасливе життя, займатися хокеєм та іншими видами спорту, досягати вершин та ставати новими олімпійськими чемпіонами.

«Дуже хочу, щоб після закінчення війни у цих містах, назви яких нині на устах в усього світу, з’явилися хокейні ковзанки, щоб діти мали змогу займатися нашим видом спорту. Обіцяю приїжджати на відкриття арен і всіляко вас підтримувати», – підсумував Домінік Гашек.

Пообідавши в одному з київських ресторанів, Гашек продовжив своє перебування в нашій столиці відвідинами офісу Федерації хокею України. Там Домінік поспілкувався з представниками ФХУ, з уст Георгія Зубка послухав про те, як виживає наш хокей в умовах війни і які кроки в напрямі повоєнної відбудови гри робляться фондом «Українська хокейна мрія».

«Нам важливо, пане Гашек, що з перших днів війни ви не мовчали, а постійно нагадували світові про українську трагедію. Було б добре, якби ваш приклад перейняли інші світові знаменитості, в спорті і не лише», – говорить пан Зубко.

На знак вдячності про звитяжницьку діяльність Гашека на користь України очільник ФХУ вручив чеському гостеві спеціальну статуетку «Друга українського хокею». Домінік став другим володарем відзнаки після канадського журналіста Ґорда Міллера, який відіграв значну роль в організації і проведенні студентською збірною України Туру Канадою наприкінці попереднього- на початку нинішнього року.

Ще одним подарунком для Гашека стала джерсі збірної України з 39-м ігровим номером. «Домініку, ви тепер – частина нашої команди», – коментує подарунок Георгій Зубко.

Найдушевнішою і найемоційнішою частиною візиту стало відвідання Домінатором тренування за участю вихованців «Сокола» і «Краматорська» на ковзанці Виставкового центру. «Діти, це дуже класно, що в такий непростий для вашої країни час ви маєте змогу грати в хокей і підтримувати здоровий образ життя. Будьте старанними і все у вас вийде!», – звернувся Домінатор до юних гравців.

Автограф- і фотосесія, на яку завітали не лише юні хокеїсти, а зокрема чемпіони України в складі «Сокола» Роман Благий, Всеволод Толстушко, Валентин Алексюк, віце-чемпіони Дмитро Ігнатенко, Святослав Тимченко та Ілля Федоров з «Кременчука» виявилася найтривалішою. Гашек підписав сотні листівок, ключок, джерсі, зробив десятки світлин. Проте не дивлячись на помітне емоційне виснаження в поведінці зірки не було й натяку на бажання швидше завершити цю процедуру. Більше того, з уст Домініка не сходила посмішка. На завершення він підтримав дитяче привітання «Слава Україні – Героям слава».

Фотозвіт про візит Гашека – завтра. Слідкуйте за сторінками ФХУ в Instagram i Facebook

Вас може зацікавити