«Динамо» з Харкова на World Police&Fire Games: бронза і футболки з «русскім воєнним кораблем»

23-30 липня українська хокейна команда «Динамо» з Харкова в нідерландському Роттердамі виступала на Всесвітніх іграх поліцейських і пожежників. Хокей був одним з 63-х видів спорту, котрі увійшли в розлогу змагальну програму Ігор, відкриття яких відбулося на стадіоні «Де Кюйп», 50-тисячній футбольній арені місцевого «Феєноорда». World Police&Fire Games відбуваються раз на два роки і вперше були проведені на території Європи.

Загалом українці здобули на цих представницьких змаганнях 14 медалей – по шість золотих і срібних і дві бронзових (одна з яких – хокейна).

Медальний залік World Police&Fire Games-2022

Українці, головною зіркою яких був голова Харківського відокремленого підрозділу Федерації хокею України Павло Легачев, на першому етапі виступали в групі В дивізіону А. Матчі відбувалися на двох льодових аренах: збудованій у 2002 році Silverdome Zoetermeer з трибунами, розрахованими на 3500 глядачів у Роттердамі і в межах овалу для ковзанярського бігу De Vechtsebanen в Утрехті.

Зауважимо, що система хокейних змагань на World Police&Fire Games доволі заплутана. На першому етапі команди розділені на дві групи по сім команд. По три найкращих виходять у головний фінал і боряться там за перемогу. Колективи, які посіли місця з четвертого по сьоме, теж з медальних перегонів не випадають і ведуть боротьбу в дивізіоні ІІ. Загалом медалі отримує дев’ять команд з 14-ти.

Стартовий поєдинок для харків’ян завершився приголомшливою поразкою 0:11 від команди Фінляндії. У наступних три дні наші земляки поступилися канадським колективам: 3:5 хокеїстам-поліцейським з канадського Ванкувера, 4:8 – суперникам з «Альберти Кабс», 1:13 – «Манреаль Файр». Першу перемогу динамівці здобули 27 липня, обігравши 7:6 нідерландську команду «Де Льойвен». Потім була ще одна зустріч і ще одна поразка від канадської команди. Цього разу – 1:11 від опонентів, які представляли провінцію Квебек.

Як наслідок, наша команда випала в дивізіон ІІ і там у медальному протистоянні зійшлася з уже знайомим суперником – нідерландським «Де Льойвеном». Цього разу наші хокеїсти перемогли переконливо – 11:6.

«Ми цього не очікували, але після нагородження організатори ввімкнули гімн України, – розповідає Павло Легачев. – У цю мить на очах у дорослих чоловіків з нашої команди з’явилися сльози. Це було щось особливе. Та й загалом ми були вражені тим, як до нас ставилися в Роттердамі. Все почалося ще з церемонії відкриття. Коли українська команда з’явилася в чаші «Де Кюйп», люди на трибунах супроводжували нашу ходу, підіймаючись з глядацьких місць і аплодуючи. Дехто навіть прихопив з собою наш національний прапор. Організатори зізнавалися, що не очікували, враховуючи воєнний стан у нашій державі, на приїзд команди з України.

Ми ж взяли на себе зокрема й просвітницьку місію. Приємно, що всі суперники підтримали нашу акцію з футболками з «русскім воєнним кораблем». Канадці, фіни і голландці сфотографувалися в цих футболках і отримали їх у подарунок. Вони щиро сміялися, почувши звичний для нас, але незнайомий для них сенс цієї фрази і цього зображення. Окрім того, ми розповідали іноземцям, що насправді твориться в нашій державі, як виглядає війна з середини. Я показав людям фото і відео, які за ці п’ять місяців стали для українців буденними. Люди ж з-за кордону були шоковані, коли побачили, скажімо, відео з сімома поспіль прильотами ракет у Харкові. Зараз дуже важливо розповідати іноземцям про нашу війну. Бо багато хто вже встиг до неї охолонути. Мовляв, то щось локальне і їх не стосується. Стосується. Люди мають розуміти, в якому жаху ми щодня живемо. Також ми розповідали всім суперникам і організаторам про Фонд «Українська хокейна мрія», метою якого є збір коштів на порятунок і повоєнне відновлення українського хокею. Сподіваюся, наші нові знайомі долучаться до цієї ініціативи Федерації хокею України».

Павла Легачева сильно вразив також суто хокейний рівень турніру.

«Для мене це одкровення, – каже пан Легачев. – Ми приїхали в Роттердам командою, складеною в основному з відставних поліцейських, чоловіків поважного віку. А суперники були вкомплектовані гравцями, більшість з яких молодші за 30 років, намагалися грати в хокей з дитинства і тренуються досі. Приміром, команда Фінляндії тренується тричі на тиждень. Зрозуміло, що протистояти таким суперникам на рівних непросто. Особливо з урахуванням, що графік змагань був дуже щільним – сім матчів за сім днів. Тому приємно, що ми вистояли і змогли здобути один із комплектів медалей».

Додамо, що головний приз хокейного турніру World Police&Fire Games здобули хокеїсти з Ванкувера.

***

Більше світлин і відео з World Police&Fire Games – на офіційних сторінках ФХУ у мережах Facebook, Instagram I Telegram.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити