Дві сторони однієї медалі. Суддя – гравчиня – дівчина

Цими вихідними гравчиня Національної жіночої збірної України, а вже і суддя першої категорії – Ангеліна Майфельд, як лінійного судді відсудила стартовий матч Молодіжної хокейної ліги між командами «Крижинка» та «Придніпровськ».

Про те як потрапила в хокей, зважилася стати арбітром і як вдається поєднувати два різних амплуа, читайте докладніше в інтерв’ю.

Розкажи, як зважилася стати арбітром?

Перший тренер – Євген Філіпенко, який взяв мене тренуватися запропонував мені спробувати себе в цій сфері. Я подумала, що це може бути цікаво, оскільки ти отримуєш більше знань про хокей, завжди в курсі нових подій, та й просто цікаво.

Як ти потрапила в хокей?

У хокей потрапила випадково. До мене підійшов тренер Філіпенко Євген і дав думку для роздумів спробувати себе в хокеї. До цього я займалася професійно карате, мене це зацікавило. Тому що хокей – це командний вид спорту ти в команді, це весело. Почуття в команді – це дуже класно, а карате в свою чергу більш індивідуальний вид спорту, який не так сильно запав мені в душу, як хокей.

Ти є гравчинею Національної жіночої збірної України з хокею, але разом з тим вирішила себе спробувати в суддівстві, як вдається це поєднувати? Адже гравець завжди знаходиться поряд з шайбою, а суддя навпаки повинен уникати контакту з шайбою та гравцями.

Це вже все в порядку речей: робота, навчання, тренування, правда іноді бувають такі моменти, коли ти виходиш на лід в якості судді, але задивляєшся на хокей, відволікаєшся на гру і це дуже заважає.

Яке амплуа тобі подобається більше? Гравець або суддя?

Як на мене, ці амплуа не можна порівнювати. Вони абсолютно різні і в кожної є свої плюси і мінуси.

Як гравець ти більш насичено отримуєш емоції перемоги, поразки, хвилювання, страх. Як суддя ти холодніший на грі, тому емоції не так яскраво відчуваються, але це не скасовує того, що ти отримуєш задоволення від гри.

Різні емоції від гри, однак усі абсолютно позитивні.

Як відреагували чоловіки-судді на появу дівчини в їх бригаді? Адже раніше в Україні всі матчі обслуговували тільки чоловіки.

Чоловіки відреагували на це позитивно, вони допомагають і підтримують мене в моїх починаннях. Для них – це в новину, проте завдяки успіхам нашої жіночої збірної України точно не є несподіванкою.

Як налаштовуєшся перед матчем в ролі судді?

Купую собі смаковиту каву і йду з позитивним настроєм на роботу.

В суботу у тебе відбувся перший офіційний матч в якості лінійного-судді, ти судила матч відкриття Молодіжної хокейної ліги «Крижинка – Придніпровськ». Опиши свої відчуття? Чи не страшно було?

На подив було не страшно, мене дуже підтримувала бригада суддів, з якими я працювала на цьому матчі. В принципі гра була не складною, але це не скасовує помилки, які ми допустили під час матчу.

Чи може будь-яка дівчина стати суддею? Що для цього потрібно?

Головне – це бажання. Якщо дійсно щиро цього хочеш, то чому б і ні? Головне, що для цього потрібно – це високий рівень стресостійкості (сміється). Без подачі заявки головному судді Федерації Максиму Урді також не обійтися.

Який шлях потрібно пройти, щоб отримати суддівську категорію?

Головне знати правила гри в хокей, мати хорошу фізичну і спеціальну льодову підготовку, бо під час гри навантаження не менше, ніж у гравців.

Який на твою думку повинен бути ідеальний хокейний арбітр?

Окрім наявності професійних якостей – це гарне почуття гумору.

Хто для тебе приклад серед суддів?

Для мене фаворити – це судді, які судили або судитимуть домашні матчі Ліги Чемпіонів цього сезону. Окремо когось виділити не можу.

Чого очікуєш від цієї професії?

 Як і від будь-якої іншої професії хочеться отримувати задоволення.

Уявляєш себе в професії судді через років 10?

Років через 10, я не знаю ким і де я буду, тому заглядати наперед поки не будемо.


Вас може зацікавити