Драфт НХЛ: історична першість Словаччини і фактор виступів за збірну

Сьогодні, 8 липня, у канадському Монреалі, штат Квебек, стартував драфт Національної хокейної ліги. Кожна з команд вже зробила свій вибір у рамках першого раунду. Під першим номером клуб «Монреаль Канадієнс» обрав 18-річного словацького нападника Юрая Слафковскі, хлопця, який досі виступав за фінський ТПС, а ім’я собі зробив завдяки блискучому виступові на Олімпіаді-2022. В Пекіні Юрай закинув сім шайб у семи матчах, став найкращим бомбардиром і найкориснішим гравцем турніру. Пізніше Слафковскі яскраво провів чемпіонат світу в Фінляндії – 3 голи і 6 передач у восьми матчах. Юрай став першим словаком, обраним під першим номером на драфті НХЛ.

Вибір Слафковскі під першим номером драфту підтверджує значення міжнародних турнірів на рівні збірних. Чи став цей вибір несподіванкою особисто для мене? З одного боку – так, з іншого – ні. На початку нинішнього календарного року, до початку Олімпіади в Пекіні Юрай, за даними різноманітних скаутингових аґенцій, які займаються прогнозуванням вибору на драфті, котирувався в межах шостої-сьомої позицій. З огляду на це нинішній результат виглядає навіть сенсаційним.

Проте Слафковскі чудово проявив себе на Олімпійських іграх, де він зіграв у зрілий дорослий хокей. Найголовніше, що Юрай довів: він здатен грати на найвищому рівні, з дорослими чоловіками, проти команд і гравців, які за нього базово сильніші. Власне, мабуть, саме з огляду на це «Монреаль», який, як очікувалося, мав обрати Шейна Райта, зробив ставку на хокеїста, який здатен допомогти вже й зараз, а не в перспективі.

Звісно, хтось скаже, що Слафковскі – нападник, який залежить від партнерів, гравець, якому потрібні передачі. Однак очевидне інше: «Монреаль» взяв вже готового хокеїста і чітко розуміє, чого від нього можна очікувати вже в найближчому сезоні. На відміну від обраного «Сієттлом» того ж Райта, котрий зовсім не гарантія, що дебютує в НХЛ у наступному чемпіонаті взагалі.

Другим на драфті клубом «Нью-Джерсі Девілз» був обраний ще один словак Шимон Нємєц, який, до слова, в попередньому сезоні виступав за «Нітру», команду, проти якої восени в Континентальному кубку має зіграти київський «Сокіл». Вибір Нємєца – додаткове підтвердження великого значення турнірів на рівні збірних. Шимон вважався талановитим оборонцем, але саме його виступи на Олімпійських іграх і чемпіонаті світу підтвердили, що це гравець, який готовий до серйозних випробувань.

Для України найцікавішим виглядає вибір «Детройтом» під восьмим номером австрійського центрфорварда Марко Каспера. Як відомо, збірна Австрії 2004 року народження цьогоріч виступала на чемпіонаті світу U18 у дивізіоні 1В зі збірною України. І поступилася нашій, очолюваній Олександром Бобкіним команді 4:12. Каспер у тому турнірі участі не брав. Натомість раніше він був задіяний за збірну Австрії U20. Звісно, скаути переглядали Марко зокрема й на міжнародних змаганнях. Вибір Каспера теж демонструє, що значення в кар’єрному зрості гравця має далеко не тільки клубна кар’єра. Всі чемпіонати світу відслідковуються скаутами з особливою ретельністю. Хокеїсти мають розуміти, що окрім честі представляти свою країну, першості планети є для них своєрідним ярмарком, на якому вони можуть продати власні таланти.

Юрій Кириченко

Вас може зацікавити