Чолач: «Із «Торонто» спілкувався більше, ніж із «Вегасом» – вони слідкували за мною ще в США»

Захисник Артур Чолач став першим українцем за 14 років, якого обрали на драфті НХЛ. Як виявилось, окрім «Вегасу» до українського гравця проявляли інтерес інші два клуби найсильнішої хокейної ліги світу. Як 18-річний гравець планує провести наступний сезон і що йому необхідно зробити для потрапляння в команду з НХЛ – читайте в інтерв’ю з пресслужбою Федерації хокею України.

–       Як дізнався про те, що тебе обрали на драфті «Вегас Голден Найтс»? 

Я намагався слідкувати за драфтом онлайн, але в цей час я їхав у поїзді, і там був дуже поганий зв’язок. Мене вибрали якраз тоді, коли він пропав. Тому про те, що мене задрафтував «Вегас», я спершу дізнався від батьків.

–       Чи проявляли до тебе інтерес представники інших клубів НХЛ?

Я також спілкувався із «Торонто» та «Сан-Хосе». З «Торонто» навіть трохи більше, аніж із «Вегасом», адже його представники слідкували за мною ще відтоді, як я грав у США. 

–       Тебе задрафтував «Вегас», але який алгоритм наступних твоїх дій?

Після драфту усі приїздять до «кемпу новачків». Після цього, думаю, хто має перші номери драфту, може бути одразу запрошений до команди. А от ті, хто перебуває в останніх рядах драфту, як я, їм треба набагато більше працювати та пробиватись із нижчих ліг. Наприклад, багато-хто грає у фарм-клубах у АХЛ перед тим, як потрапити до основної команди. 

–       Як узагалі відбувались твої перегляди? 

Із представниками «Вегасу» я спілкувався увесь сезон 2020/2021, багато комунікував із їхніми скаутами. Перегляди здебільшого проходили на матчах УХЛ – скаути приходили саме туди. 

–       Чи зіграв турнір у Словенії з національною збірною свою роль у подальшому виборі «Вегасу»?

Турнір у Словенії відіграв дуже важливу роль на цьому драфті, адже скаути «Вегасу» також летіли з нами на ці змагання, аби подивитись, як я граю. Вони побачили мій рівень гри проти сильніших команд і старших за віком хокеїстів, тому, думаю, турнір у  Словенії став для мене дуже великим плюсом. Дякую тренерам національної збірної, що дали шанс проявити себе. 

–       У якій лізі плануєш грати в прийдешньому сезоні?

Якщо ти задрафтований, то ти в будь-якому разі маєш грати в одній із найкращих юніорських ліг, аби відповідати рівню бажаної команди з НХЛ та рости професійно як хокеїст. Це може допомогти в майбутньому потрапити в основний склад у клубі.

Щодо наступного сезону, то в мене ще не підписаний контракт із «Беррі Кольтс» – усе поки що в процесі. Хочеться отримати багато нового досвіду, грати в новій команді перші ролі та, авжеж, зрештою поборотись із нею за кубок.

–       Ти брав участь у зборах команди U20 під керівництвом Олександра Бобкіна та Дмитра Панцирєва. Як опишеш робочий процес із цими спеціалістами?

З Олександром Васильовичем я знайомий доволі довго, і працювати з ним – одне задоволення. Дуже хороший спеціаліст і позитивна людина. А от із появою Дмитра Леонідовича в нас змінився підхід до фізичної підготовки гравця – стали більше уваги приділяти роботі в спортзалі, розминці та заминці.

–       Як у цілому оцінюєш тренувальний процес і що робитимеш після повернення додому?

Думаю, збори пройшли на хорошому рівні. Правда, не всі хлопці могли влітку тренуватись на льоду, тож перші дні техніка підводила. Але під кінець усі звикли, втягнулись – почалась зовсім інша робота. Також у нас будуть збори в кінці серпня. Мені здається, що тоді всі приїдуть зі своїх команд більш підготовленими.

Після зборів із командою U20 хочу тиждень побути вдома із сім’єю та відпочити. Надалі ж знову повернусь до тренувань як на льоду, так і в залі.


Вас може зацікавити