Чемпіонат світу U20: срібні міліметри Фінляндії і тріумф Канади

У канадському Едмонтоні, штат Альберта, фінішував 46-й чемпіонат світу серед молоді, не старшої 20-ти років. 19-й раз в історії найсильнішою молодіжною збірною планети стали господарі, команда Канади. В фіналі підопічні Дейва Камерона в овертаймі перемогли збірну Фінляндії. Суомі втратили унікальну нагоду виграти впродовж року всі три головних турніри світового хокею на рівні збірних. Після перемог національної команди Юкки Ялонена на Олімпійських іграх і чемпіонаті світу молодіжка на своїй першості планети стала другою. При цьому фіни в Едмонтоні були буквально за мить від тріумфу.

Фінал

Канада – Фінляндія – 3:2 ОТ (1:0, 1:0, 0:2, 1:0)

Шайби: 1:0 – Руа (Мактавіш), 11:18. 2:0 – Дафур (Зельвеґер, Мактавіш), 20:41. 2:1 – Геймосалмі, Віро, Мянпяя), 44:09. 2:2 – Кемелл (Ніємела, Ліюкас), 50:46. 3:2 – Кент Джонсон (Станковен), 63:20

Канада: Ґаранд; Себранґо – Зельвеґер, дель Мастро – Корм’є, Сілі – Джек Томпсон, О’Рурк; Джошуа Руа – Мактавіш – Дафур, Кент Джонсон – Станковен – Форстер, Кайлл – Ґочер – Бедард, Отманн – Остапчук – Десноєрс, Кідні. Тренер – Дейв Камерон

Фінляндія: Яткола; Рафкін – Ніємела, Віро – Геймосалмі, Юрмо – Пуутіо, Раяніємі; Гірвонен – Раті – Кемелл, Ярвентіє – Маатта – Сімонтайвал, Ліюкас – О. Капанен – Вайсанен, Мянпяя – Геленіус – Крвінен, Койвунен. Тренер – Антті Пеннанен

Кидки: 33 (10 + 9 + 10 + 4) – 31 (9 + 4 + 17 + 1)
Штраф: 2 (0 + 0 + 2 + 0) – 14 (0 + 10 + 4 + 0)

20 серпня. Едмонтон (Канада). Rogers Place. 13 327 глядачів

Канадці вважалися беззаперечними фаворитами фіналу. Вони виграли всі шість попередніх матчів турніру, закинувши найбільшу кількість шайб – 38. Зокрема «Кленові листки» здолали в матчі за першість у групі А Фінляндію. Переконливо – 6:3.

Перших два періоди фінального поєдинку теж минули за відчутної переваги господарів. Її підопічні Кемерона матеріалізували в шайби представників першої ланки Джошуа Руа і Вільяма Дафура. Проте третя 20-хвилинка перевернула ситуацію на льоду Rogers Place з ніг на голову. Фіни здійснили шалений тиск на ворота Ділана Ґаранда – нанесли 17 кидків, два з яких виявилися влучними.

Більше того, в овертаймі, який команди проводили у форматі «три на три», Суомі були в міліметрах від тріумфу. В прямому розумінні, бо шайба від ключки Топі Ніємели летіла в напівпорожні ворота. Ґаранд зарадити ситуації не міг. І цієї миті якимось неймовірним чином шайбу зупинив ключкою на самісінькій стрічці воріт капітан канадців Мейсон Мактавіш, людина, яка з 17 очками стала найкращим бомбардиром турніру, але найголовніший внесок у чемпіонство Канади зробила неймовірним порятунком в обороні (на фото).

Врешті, доля чемпіонського титулу визначилася в одній з наступних атак канадців. Героєм чемпіонської комбінації став оборонець Лоґан Станковен, який майстерно розібрався з суперником і видав зручну передачу на Кента Джонсона.

Канада виграла чемпіонат світу U20 19-й раз в історії. То – рекорд. Вісім разів такі змагання вигравала збірна СССР, по п’ять – Фінляндія і США. Американці, які були чинними чемпіонами, в Едмонтоні дуже переконливо, з чотирма перемогами в чотирьох матчах, подолали сито групового турніру, а в чвертьфіналі несподівано поступилися з рахунком 2:4 Чехії.

Матч за третє місце

Швеція – Чехія – 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Шайби: 1:0 – Люселл (Ґранс, Стаккестад), 14:22. 1:1 – Ґут (Мисак, Іржічек, – більш.), 33:30. 2:1 – Розен (Нідербах), 35:19. 3:1 – Сьодін (Валліндер), 56:34

Швеція: Вальстедт; Едвінссон – Ґранс, Лооф – Форсфялл, Андрае – Валліндер, Антон Ульссон; Улауссон – Нідербах – Розен, Уґрен – Стаккестад – Люселл, Оскар Маґнуссон – Льюнґман – Леккерімякі, Торґерссон – Стьєрнборґ – Сьодін, Сьоберґ. Тренер – Томас Монтен

Чехія: Суханек; Тіхачек – Іржічек, Свозіл – Шпачек, Гамара – Алеш Чех, Степан Нємєц; Куліх – Шаповалів – Мисак, Штурц – Ґут – Урбан, Кош – Менсік – Рисави, Мехура – Іван – Гаузер, Герчік. Тренер – Радім Ролік

Кидки: 23 (10 + 5 + 8) – 28 (11 + 10 + 7)
Штраф: 6 (0 + 2 + 4) – 2 (2 + 0 + 0)

20 серпня. Едмонтон (Канада). Rogers Place. 3 252 глядачі

«Тре Крунор» виграли бронзу, продемонструвавши в ході турніру не дуже переконливий хокей. Проте нестабільність атакувальних дій компенсувалася надійністю оборони і найперше голкіпера Єспера Вальстедта (на фото), котрий на цьому чемпіонаті мав найкращу серед гравців свого амплуа статистику – 93,98% відбитих кидків (125 зі 133-х) у семи матчах.

Ще більш рвано пройшли турнірний шлях чемпіонату світу чехи. В групі вони в рівній боротьбі перемогли словаків (5:4), програли фінам (3:4), а потім безваріантно поступилися не лише канадцям (1:5), а й латвійцям (2:5). Чехія дозволила Латвії створити сенсацію і вийти в чвертьфінал, а на цій стадії шокувала хокейний світ перемогою над американцями вже сама.

Традиційно за підсумками чемпіонату світу Міжнародна федерація хокею визначила володарів індивідуальних призів. Звання найкориснішого гравця турніру як за версією організаторів, так і на думку акредитованих на чемпіонаті журналістів отримав капітан канадців Мейсон Мактавіш (на фото нижче). 19-річний нападник, який виступає в юніорській Хокейній лізі Онтаріо (там, де українець Артур Чолач) за «Гемілтон Бульдоґз», став справжнім вожаком і найрезультативнішим гравцем у лавах чемпіонів. А його сейв у фіналі увійде до числа найпам’ятніших моментів за всю історію чемпіонатів світу серед молоді.

Велика увага на турнірі була прикута й до іншого нападника канадців, 17-річного Коннора Бедарда, котрому вже зараз пророкують перший вибір на драфті Національної хокейної ліги 2023 року. Він закинув на чемпіонаті чотири ефектних шайби, одна з яких – у ворота фінів на груповій стадії – після кістьового кидка з неймовірною швидкістю 123,8 км/год.

MVP Мейсон Мактавіш (Канада)

Найкращий голкіпер – Єспер Вальстедт (Швеція)

Найкращий оборонець – Каспер Пуутіо (Фінляндія)

Найкращий нападник – Мейсон Мактавіш (Канада)

Символічна збірна чемпіонату (за версією акредитованих ЗМІ): Єспер Вальстедт (Швеція); Олен Зельвеґер (Канада) – Еміл Андрае (Швеція); Мейсон Мактавіш (Канада) – Йоакім Кемелл (Фінляндія) – Ян Мисак (Чехія)

Найкращі бомбардири турніру

17 (8+9) – Мейсон Мактавіш (Канада)
12 (4+8) – Йоакім Кемелл (Фінляндія)
11 (2+9) – Олен Зельвеґер (Канада)
10 (4+6) – Лоґан Станковен (Канада)
10 (3+7) – Аату Раті (Фінляндія)
9 (4+5) – Робі Ярвентіє (Фінляндія)
9 (3+6) – Кент Джонсон (Канада)
8 (5+3) – Ян Мисак (Чехія)
8 (4+4) – Еміл Андрае (Швеція)
8 (4+4) – Коннор Бедард (Канада)
8 (3+5) – Джошуа Руа (Канада)
8 (1+7) – Томас Бордело (США)

Підсумкове становище команд

  1. Канада
    2. Фінляндія
    3. Швеція
    4. Чехія
    5. США
    6. Німеччина
    7. Латвія
    8. Швейцарія
    9. Словаччина
    10. Австрія

За підсумками нинішнього чемпіонату світу в дивізіон 1А не опускається жодна збірна. Як відомо, Австрія й Латвія в нинішньому турнірі замінили команди країн, які вторглися 24 лютого на територію України. Сам чемпіонат світу розпочинався двічі, але змагання на зламі 2021-го і 2022 років були перервані через новий спалах пандемії коронавірусу. У серпні команди розпочали боротьбу з нуля. Результати зимових матчів були анульовані.

47-й чемпіонат світу відбудеться у звичні терміни, починаючи з 26 грудня 2022-го по 5 січня 2023-го в канадських Галіфаксі і Монктоні.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити