Боротьба за першість. Анонс матчу збірних Угорщини і України

Сьогодні, 13 листопада, о 16:00 за місцевим і о 17:00 за київським часом у Будапешті, на льоду спорткомплексу «Тюске» в боротьбі за перемогу на Меморіалі Тамаша Шаркозі зійдуться господарі турніру, збірна Угорщини і збірна України. Угорці після перемоги 4:1 у стартовому матчі над італійцями можуть собі дозволити зіграти внічию в основний час, тоді як українці, щоб стати першими, повинні перемагати протягом 60-ти хвилин гри. Хоча, звісно, для одного й іншого суперників перемога в локальних змаганнях не є самоціллю. Команди готуюся до чемпіонатів світу – угорці в дивізіоні 1А, наша команда в ешелоні 1В. Проте саме здатність перемагати в таких матчах може стати позитивним імпульсом до майбутніх звершень. І дасть тренерам підґрунтя в контексті прийняття подальших кадрових рішень.

У стартовому матчі проти представників елітного дивізіону світового хокею італійців українська збірна продемонструвала, що попри всі труднощі не буде в Будапешті хлопчиком для побиття. Наша команда володіла відчутною перевагою протягом усього поєдинку, перевершила суперників за кількістю кидків більше, ніж удвічі (41:17), але до 53-ї хвилини поступалася 0:2. Лише після того, як Андрієві Міхнову нарешті вдалося переграти голкіпера опонентів Давіде Фадані, в грі трапився злам. Настільки значний, що за півтори хвилини до завершення основного часу після шайб Михайла Рибалка і того ж Міхнова Україна вела 3:2, але не втримала перемоги, попустивши гол у відповідь на останній секунді. Врешті, підопічні Вадима Шахрайчука поступилися в серії буллітів. Але показали, що здатні демонструвати хокей хорошого рівня і перемагати.

Суперник

Угорська збірна сповнена бажання посісти одне з перших двох перших місць на чемпіонаті світу-2022 у дивізіоні 1А і повернутися в еліту світового хокею, звідки команда вибула за підсумками першості планети-2016. Власне, наші сусіди розраховували на швидший камбек, але через пандемію коронавірусу чемпіонати світу з хокею у всіх дивізіонах, крім елітного, не проводилися.

Взагалі ж збірна Угорщини виступала на восьми чемпіонатах світу в період 1930-1939 років, у 1937-му навіть стала п’ятою, але після Другої світової війни зовсім зникла з хокейної мапи на ціле 20-річчя. Повернулися угорці в когорту учасників першостей планети лише в 1959 році і посіли в дивізіоні И 14-те місце. Угорщина вважалася аутсайдером світового хокею аж до кінця 90-х років минулого сторіччя, поки не підросло легендарне для цих теренів покоління гравців 1975-1977 років народження. Саме зусиллями Балаша Ладаньї, Віктора Селіґа, Ґабора Очкая, Крістіана Палковіча, Віктора Токайї, Андраша Горвата, Шиларда Шандора і їх сучасників угорці вперше після 60-річної паузи пробилися на чемпіонат світу в елітному дивізіоні. Визначальну роль у сприянні прогресу цих хокеїстів відіграв тодішній президент Федерації хокею Угорщини Тамаш Шаркозі, іменем якого після його смерті торік у лютому організатори й вирішили назвати етап Euro Ice Hockey Challenge у Будапешті.

Загалом у новому тисячолітті угорці  виступали в еліті уже двічі і зараз завдяки державній програмі розвитку хокею, будівництва ковзанок по всій державі постійно прогресують і розвиваються.

Сучасну угорську збірну з 2020 року очолює 61-річний канадський фахівець Шейн Сімпсон. Цей фахівець робив чемпіоном Швейцарії-1998 «Цуґ», у 2000-му вигравав німецьку Бундеслігу з «Мюнхен Баронс», у 2009-му зробив переможцем Ліги чемпіонів швейцарський «Цюріх». Протягом 2010-2014 років Сімпсон тренував збірну Швейцарії, яку несподівано вивів у фінал чемпіонату світу-2013. Після завершення цієї каденції Шейн у 2014-му очолював клуб КХЛ «Локомотив» (Ярославль), потім працював зі швейцарський «Клотеном» і німецьким «Адлером» з Мангайма.

Расмус Кулмала після нокату в Континентальному кубку

На Меморіалі Тамаша Шаркозі Сімпсон зібрав майже всіх найсильніших хокеїстів. Понад те – дебютував за збірну Угорщини 27-рычний фінський нападник Расмус Кулмала, котрий виступає в угорській Ерсте-Лізі з 2017 року. Спершу Расмус грав за скромний клуб «Єдешмедвек», а після двох сезонів перейшов у «Ференцварош», з яким став чемпіоном Угорщини-2020. Кулмала проводить за «Фраді» третій сезон і є найкращим бомбардиром команди – у 104-х офіційних матчах він закинув 62 шайби і віддав 66 передач.

Три тижні тому Кулмала міг зіграти у складі «Ференцвароша» в Континентальному кубку проти київського «Сокола», представництво якого в нинішній національній збірній України налічує 13 гравців. Проте в першому для «Ференцвароша» матчі турніру, на початку третього періоду  велет-оборонець «Вялка» Іван Трошков брутальним силовим прийомом штовхнув Расмуса головою до борта і вивів угорського фіна з ладу на рештку турніру. В наступних двох матчах, зокрема проти «Сокола» він не грав.

У дебютному за збірну Угорщини матчі проти італійців Кулмала відзначився шайбою і асистом. також вдалося зіграли і двоє інших представників «Ференцвароша» в команді Сімпсона: голкіпер Дьордь Арані на пристойному рівні відіграв у воротах, а нападник Дьордь Надь разом із Петером Вінце, Вілмосом Ґалло і Кулмалою закинув по шайбі.

Загалом майже всі хокеїсти, які виступають за Угорщину на Меморіалі Шаркозі, представляють місцевий чемпіонат. Винятки два – нападники Балаш Шебок із фінського «Ільвеса» і Донат Шіта із данського «Рунґстеда», проти якого в Лізі чемпіонів не так давно грав за свій колишній клуб «Донбас» капітан збірної України Віталій Лялька.

У матчі проти італійців склад Угорщини виглядав наступним чином: Арані; Горват – Пошґай, Шираньї – Ґарат, Д. Кісс – Р. Кісс, Д. Тот – Р. Тот; Ердей – Софрон – Д. Надь, Ґалло – Шебок – Кулмала, Вінце – Чаньї – Мадоші, К. Надь – Шіта – Міхай.

Взаємостосунки

Україна і Угорщина провели між собою дев’ять офіційних матчів. Наша команда перемогла в п’яти, Угорщина – в чотирьох. Правда, остання перемога датована ще 21 квітня 2014-го.

21.03.1994. Чемпіонат світу. Дивізіон С1. Нова-Спішска-Вес (Словаччина)

Україна – Угорщина – 8:0

21.03.1995. Чемпіонат світу. дивізіон С1. Софія (Болгарія)

Україна – Угорщина – 9:1

22.03.1996. Чемпіонат світу. Дивізіон С. Блед (Словенія)

Україна – Угорщина – 4:1

19.04.2008. Чемпіонат світу. Перший дивізіон. Саппоро (Японія)

Україна – Угорщина – 2:4

08.02.2009. Чемпіонат світу. Олімпійська кваліфікація. Рига (Латвія)

Угорщина – Україна – 3:4 Б

16.04.2012. Чемпіонат світу. Дивізіон 1А. Любляна (Словенія)

Угорщина – Україна – 3:1

21.04.2014. Чемпіонат світу. Дивізіон 1А. Коян (Корея)

Угорщина – Україна – 0:3

23.04.2015. Чемпіонат світу. Дивізіон 1А. Краків (Польща)

Україна – Угорщина – 2:4

22.04.2017. Чемпіонат світу. Дивізіон 1А. Київ

Україна – Угорщина – 3:5

Трансляція поєдинку на Україну доступна на телеканалі «Спорт 1» і Youtube-каналі ФХУ – https://youtu.be/KfQCyCOfz3Q

VBET Ukraine  — Титульний партнер національної збірної команди України з хокею


Вас може зацікавити