5 підсумків туру: VI ігровий тиждень

В шостому ігровому турі тріо лідерів синхронно виграли свої матчі у аутсайдерів чемпіонату. При цьому «Дженералз» та «Донбас» заочно посперечалися за рекорд результативності чемпіонату. Команда Вадима Шахрайчука обіграла «Рапід» (22:1 та 10:0), а «Донбас» легко розібрався з «Юністю» (13:0 та 23:0). Хокейний клуб «Кременчук» поводив себе скромніше. Підопічні Дмитра Підгурського довели перевагу над «Компаньйоном» (11:2 та 14:0).

Боротьба спостерігалася у матчі четвертої та п’ятої команд чемпіонату. «Білий Барс» хоч і не створив сенсацію, проте захистив своє місце у зоні плей-офф. Команда Костянтина Буценка двічі вдома поступилася «Витязю» (3:4 Б та 2:4), але показала при цьому змістовний хокей.

Якщо говорити про індивідуальні досягнення, то гросмейстерський рівень продемонстрували Іван Савченко, Нікіта Буценко і Сергій Бабинець. Але їх 10 очок виявилося замало для рекорду. А от 12 пропущених шайб «Дженералз» за 12 поєдинків – якраз достатньо.

Також кілька команд цього туру перетнули тризначний рубіж. Але якщо одні задоволені цим фактом, то інші навряд. «Донбасу» ж взагалі вдалося виконати цей трюк двічі.

Про це та інше у підсумках шостого ігрового туру чемпіонату України.

 

Рекорд воротарської бригади «Дженералз»

Наприкінці жовтня 2012 року більшість хокейних фахівців сходилася на думці, що прекрасна гра у захисті, яку демонстрував київський «Беркут», на довгі роки стане взірцевим показником. Ще б пак! Підопічні Мілоша Холана в стартових дванадцяти матчах сезону втратили лише шість очок, поступившись в знаменитому «туманному» матчі «Компаньйону», а також не зумівши в основний час перемогти «Леви», «Сокіл» та «Динамо». Запорукою вдалої гри «Беркута» була фантастична гра голкіпера Яна Хована, який п’ять разів за цей короткий проміжок часу залишав свої ворота у недоторканості. Таку ж кількість пропущених шайб після 12 ігор мав і ХК «Київ» у сезоні 2003-2004 років, але команда Анатолія Степанищева на той момент втратила очки лише в одному матчі. Здавалося, що чортова дюжина пропущених шайб за просту дюжину матчів буде вічним рекордом…

Втім рівно через три роки після подвигів «Беркута» інший столичний клуб – «Дженералз» – зумів перевершити його досягнення. За 12 матчів підопічні Вадима Шахрайчука пропустили лише 12 шайб! «Генерали» втратили очки у перших матчах проти «Донбасу» та «Кременчука», вигравши 10 поєдинків, 5 з яких «всуху». Тільки цього разу шатаути між собою розділили Едуард Захарченко (3) та Вадим Селіверстов (2).

Ось і не вір після цього тим спеціалістам, які основною причиною лідерства «Дженералз» називають саме гру воротарів. Інколи здається, що у випадку столичного клубу воротарі – це навіть більше, ніж півкоманди.

А щодо рекорду, то серія «Дженералз» має всі шанси продовжуватись. Якщо поглянути на наступний тур, то ХК «Київ» за 14 поєдинків пропустив 18 шайб, «Беркут» отримав 16 «пробоїн». У команди Вадима Шахрайчука суперник не з найсильніших – «Білий Барс». Недооцінювати підопічних Костянтина Буценка (четверту команду чемпіонату, між іншим) не можна, проте саме атака є ахіллесовою п’ятою білоцерківців цього сезону.

 

«Десятка» Савченка, Буценка та Бабинця

Шостий ігровий тиждень став неординарним і в плані індивідуальної ігрової статистики. Виною тому погроми, які «Дженералз» та «Донбас» вчинили «Рапіду» й «Юності».

Зазвичай, у матчах, які завершуються з величезними рахунками, відзначаються півкоманди. Але цього туру знайшлися двоє виконавців, які явно виділялися на фоні партнерів.

Іван Савченко, окрилений першим у кар’єрі викликом до складу національної збірної, відразу довів небезпідставність вибору Олександра Савицького, набравши у першому поєдинку проти «Рапіда» неймовірні 10 очок за результативність. В тому ж матчі четверо партнерів Івана зробили хет-трики. Рекорд? Ні! 4 лютого 2011 року відразу п’ятеро гравців «Сокола» закинули три і більше шайб у ворота сумських «Воронів».

Минуло лише два дні і подвиг Івана було повторено у другому матчі «Донбас» – «Юність». Причому двічі! Якщо про бомбардирські можливості знову найкращого бомбардира чемпіонату Сергія Бабинця вся Україна знає ще з першого туру, то Нікіта Буценко у клубі суперснайперів новачок. Між іншим Буценко-молодший перевершив своє власне індивідуальне досягнення. Нападаючий, який тоді виступав у складі «Сокола», набрав 9 очок (2+7) у згаданому матчі проти «Воронів».

Саме Нікіту й слід вважати героєм туру. На рахунку 25-річного нападаючого 6 шайб в одному матчі – рекорд сезону. Такої скорострільності від одного гравця національний чемпіонат не бачив з 30 листопада 2008 року, коли Олександр Караульщук сім разів розписався у воротах «Запорізьких Моржів».

Якщо говорити про бомбардирські очки, то останній подвиг глядачі побачили у виконанні Романа Благого. Його 12 очок у матчі проти «Воронів» є рекордом як для «Донбасу», так і всього чемпіонату за останню п’ятирічку.

 

Дебютанти без очок

В чемпіонаті зіграно лише шість турів, а в двох командах вже змінилися наставники. Невтішні результати стали причиною звільнення Олександра Хміля із «Рапіду» та Валерія Пляшешника із «Юності».

Втім нові керманичі київської та харківської команд ще не продемонстрували змін на краще. «Рапід» програв усі чотири поєдинки під керівництвом Олега Ісламова, а про свій тренерський дебют Вадим Радченко воліє забути якомога швидше. Цього туру кияни отримали відчутного ляпаса від «Дженералз» (1:32 за підсумками двох матчів). «Юність» же так і залишилась непоміченою «Донбасом» (0:36 за дві гри).

Наступні матчі «Рапід» проведе у Дружківці, де «Донбас» не знає гіркоти втрати очок. У «Юності» теж суперник не з категорії найприємніших – ХК «Кременчук». Однозначно, не найкращий період для тренерського дебюту.

 

Тур сотень або «Донбас» натякає на рекорд

За один тур в чемпіонаті було розміняно відразу шість сотень. Рубіж у сто закинутих шайб перетнули «Дженералз» (автор сотої шайби – Іван Савченко) та «Донбас» (ювілейний точний кидок на рахунку ще одного героя туру – Нікіти Буценка). По сотій шайбі пропустили «Рапід» (від Валентина Алексюка), «Компаньйон» (від Іллі Коренчука) та «Юність» (від Віктора Захарова).

Але найцікавішою є шоста сотня туру. Наразі саме такою є різниця закинутих та пропущених шайб донецького «Донбасу». Показник за 12 матчів вражаючий. Саме час згадати про рекорди чемпіонатів України.

Рекорд усіх часів належить «Беркуту», який в сезоні 2005-2006 завершив регулярний чемпіонат з показником 226 – 30. І це всього за 20 матчів! Від цього графіку донеччани суттєво відстають. А ось досягнення «Сокола» в сезоні 2007-2008 (173 – 65) чи «АТЕКа» в сезоні 2006-2007 (206 – 52) за 30 матчів команда Анатолія Степанищева має перевершити.

Втім вже зараз зрозуміло, що якщо не трапиться чогось екстраординарного, за підсумками регулярного чемпіонату «Донбас» або «Дженералз», у якого наразі +94, мають встановити національний рекорд.

 

«Юність» продовжує сипатися… в більшості

Після не зовсім вдалого вояжу до Києва гравці донецького «Донбасу» обіцяли в кожному інтерв’ю викластися на 100 відсотків і реабілітуватися за втрату очок у найближчих матчах.

Під гарячу руку найвусатішої команди чемпіонату потрапив головний аутсайдер чемпіонату – харківська «Юність». Команда, яка найгірше грає в захисті при грі у більшості, знову проявила себе зі знаком «мінус». За дві гри проти «Донбасу» «Юність» п’ять разів пропустила в більшості. При цьому харків’яни стабільно провалювались на початку другого періоду. Команда Вадима Радченка примудрилася два рази пропустити двічі за одну більшість!

Цікаво, що при цьому «Донбас» закинув шість шайб в більшості із восьми отриманих спроб!


Вас може зацікавити