5 підсумків туру: V ігровий тиждень

Особливістю п’ятого ігрового туру чемпіонату України став той факт, що в усіх чотирьох парах зустрічалися сусіди по турнірній таблиці. Найбільшу увагу, звичайно, привернули поєдинки лідерів змагання, в яких «Дженералз» здобув більше очок за «Донбас» (1:2 Б та 3:1). У Харкові ХК «Кременчук» продемонстрував різницю між трійкою лідерів та рештою команд, двічі перегравши «Витязь» (5:2 та 9:1). «Білий Барс» завдяки перемогам над «Рапідом» (6:4 та 5:2) піднявся на четверте місце в турнірній таблиці. А в розбірках аутсайдерів «Юність» здобула перші очки в чемпіонаті, обмінявшись перемогами з «Компаньйоном» (4:5 Б та 5:4 ОТ).

При цьому вперше в чемпіонаті глядачі стали свідками додаткового часу та серії кидків для визначення переможця гри. Обидві ці події трапилися у першому матчі «Дженералз» – «Донбас». У цьому ж поєдинку перервалася рекордна «суха» серія Едуарда Захарченка.

Найкращі бомбардири чемпіонату провели свої далеко не найкращі матчі. Зате проявили себе гравці «другої хвилі». А представники «Юності» та «Компаньйона» продемонстрували як слід діяти в нерівних складах.

Про це та інше в підсумках п’ятого туру чемпіонату України.

 

Зміни нагорі, стабільність внизу

Враховуючи очне протистояння двох найсильніших команд чемпіонату, вболівальники очікували по завершенні туру отримати одноосібного лідера змагання. Деякі фахівці навіть прогнозували втрату очок «Кременчуком» у Харкові і, як результат, відрив «Донбасу» і «Дженералз» від найближчого переслідувача.

На справі ж усі три провідні команди за підсумками ігрового уїк-енду змінили свої позиції у турнірній таблиці. «Дженералз» піднявся на одну сходинку і очолив гонку, ХК «Кременчук» перемістився з третього на друге місце, а «Донбас» втратив дві позиції.

З дуже великою долею вірогідності команди залишаться на своїх позиціях і за підсумками наступного туру. Справа в тім, що «Дженералз» прийматимуть екзамен у «Рапіда», «Кременчук» перевірить на міцність «Компаньйон», а «Донбас» спробує оновити рекорд результативності чемпіонату у матчах з «Юністю».

Єдині матчі наступного туру, які можуть реально вплинути на розташування команд в турнірній таблиці, це поєдинки між «Білим Барсом» та «Витязем». Несподівано для багатьох «барси» наразі утримують четверту позицію, випереджаючи харківський колектив на шість очок. Чим не шанс зачепитися за зону плей-офф?

А ось у підвалинах турнірної таблиці все спокійно. «Компаньйон» та «Юність» поділили очки й залишилися при своїх позиціях. Для «Юності» матчі проти команди Олександра Сеуканда взагалі стали особливими: у першому поєдинку харків’яни здобули перше очко, а у повторному матчі виграли перший поєдинок у сезоні.

 

Уїк-енд воротарів: рекорд Захарченка, досягнення Харитонова і розпач Царегородцева

Загальновідомо, що воротар – це половина команди. А у матчі проти принципового суперника – і того більше. Ось і у центральних матчах п’ятого туру дії воротарів вийшли на перший план. До трьох наших героїв в плані гри претензій жодних бути не може, проте неприємний осад у них самих залишився.

Едуард Захарченко допоміг «Дженералз» здобути чотири очка у матчі проти «Донбасу». Голкіпер національної збірної обидва матчі провів на одному рівні, пропустивши лише дві шайби з гри.

Неприємний момент для Захарченка – завершення його рекордної «сухої» серії. 210 хвилин та 55 секунд – саме таким наразі є взірець для інших голкіперів. Серія розпочалася у матчі проти «Витязя» (37 хвилин і 15 секунд), продовжилась двома шатаутами у матчах проти «Компаньйона» і завершилась після точноо кидка Павла Тарана наприкінці першого матчу з «Донбасом». А могла б серія бути й довшою, якби Вадим Шахрайчук довірив Захарченку місце у воротах в матчах проти «Юності». Захарченку вдалося перевершити попередній рекорд Яна Хована, який в сезоні 2012-2013 років тричі поспіль залишив свої ворота у недоторканості, протимавши свої ворота на замку 195 хвилин та 32 секунди.

Не менш солідний перформанс демонструє нинішнього сезону Олександр Харитонов із харківського «Витязя». В матчі проти ХК «Кременчук» досвідчений голкіпер відбив вже третій штрафний кидок нинішнього сезону, вигравши дуель у найкращого бомбардира кременчужан Севастьяна Карпенка.

А ось Євген Царегородцев у повторному матчі проти «Дженералз» відзначився зі знаком «мінус», заробивши 10-хвилинний штраф за неспортивну поведінку. Царегородцев занадто емоційно себе поводив після пропущеної шайби від Ігоря Шаманського. Після епізоду 33-й номер гостей демонстративно поїхав на лаву запасних. Свого часу Євген вже був покараний за свою поведінку за те, що влаштував сутичку у передсезонному матчі «Донбасу» проти словацької «Нітри». Тоді голкіпера донеччан було відсторонено на шість матчів чемпіонату ВХЛ.

Цікаво, що 2012 року інший голкіпер «Донбасу» – Степан Горячевських – був покараний великим та дисциплінарним до кінця гри штрафом за те, що після пропущеної шайби від Андрія Кручініна з центра майданчика викинув ключку на трибуни.

 

«Компаньйон» та «Юність» мають своїх героїв

Де слід шукати найкращих бомбардирів в нішових категоріях? Звичайно, що у складі провідних команд, – відповісте ви. Й помилитеся.

Неймовірно, але факт: найкращим снайпером чемпіонату при грі у більшості є нападаючий «Юності» (найгіршої команди чемпіонату, між іншим) Сергій Алексанян-Петрович. Він п’ять разів карав суперників за порушення правил! Ось і у матчі проти «Компаньйона» гравець молодіжної збірної команди України двічі продемонстрував свої навички.

Втім у «Компаньйона» є й свій герой. Єгор Янович, якого вболівальники запам’ятали стрибком під кидок гравця «Рапіда» у матчі першого туру, в матчах проти «Юності» показав себе як наслідник справи Антті Пільстрема та Тайлера Тоффолі. Двічі молодому форвардові киян вдавалося у меншості втекти від опонентів і вразити ворота Микити Хмеля. Ось вам і очне протистояння найкращих бомбардирів чемпіонату за грою у більшості та меншості!

Найцікавіше, що в інших ігрових ситуаціях Єгор Янович цього сезону ще не відзначався.

 

Бомбардири з низів

П’ятого туру найкращі індивідуальні показники були продемонстровані представниками команд з нижньої половини турнірної таблиці. Єдиним виключенням став нападаючий ХК «Кременчук» Юрій Петранговський (щоправда, наразі форвард виходить лише в четвертій ланці колективу з Полтавщини), який відзначився хет-триком у матчі проти «Витязя». Також на рахунку 63-го номера дві результативні передачі.

Найрезультативнішим гравцем туру став Олексій Мадера, який в кожному з матчів проти «Білого Барсу» відзначився дублем. Втім у «барсів» знайшовся гідний аргумент у вигляді Андрія Денискіна, на персональному рахунку якого три шайби та дві результативні передачі.

У матчах «Компаньйона» та «Юності» люб’язностями обмінялися Єгор Шах та Сергій Алексанян-Петрович. На рахунку обох хокеїстів по дві шайби та дві передачі.

 

Кубок як стимул до перемоги

Перед початком другого матчу між «Дженералз» та «Донбасом» на льоду київського Палацу спорту глядачам було продемонстровано головний трофей сезону – чемпіонський Кубок.

«Донбас» тричі вигравав цей трофей, проте лише одиниці (Напненко, Варламов, Бабинець, Буценко та Оксененко) пам’ятають чемпіонські часи донеччан на внутрішній арені.

«Дженералз» лише в попередньому сезоні вперше завоювали бронзові медалі національного чемпіонату. Лише деякі гравці столичного колективу у складі «Сокола», «Донбасу», «Компаньйона» чи «АТЕКа» завойовували почесний трофей.

Поява головного трофею чемпіонату стимулювала команди до класної гри, тож в результаті глядачі залишились задоволеними побаченим.


Вас може зацікавити