5 підсумків туру: І ігровий уїк-енд

25 вересня у київському Палаці спорту матчами «Рапід» – «Компаньйон» та «Дженералз» – ХК «Кременчук» розпочався XXIV чемпіонат України з хокею. Вже наступного дня хокейну естафету підхопили Дружківка та Харків.

Загалом за перші вісім матчів чемпіонату було закинуто 66 шайб – в середньому 8,25 за гру! Для порівняння – минулого сезону середня результативність матчів склала 7,44 шайби за гру. При цьому обидва поєдинки між «Донбасом» та «Білим Барсом» завершились «сухими» перемогами господарів.

«Компаньйон» заперечив свій статус безумовного аутсайдера, обігравши «Рапід». Призери попереднього чемпіонату – «Дженералз» та ХК «Кременчук» – так і не визначили сильнішого за підсумками двох матчів. І лише у Дружківці та Харкові все завершилось більш-менш прогнозовано.

До вашої уваги п’ять підсумків стартового туру чемпіонату.

 

Хокей повернувся до Палацу спорту

Після двосезонної паузи національний чемпіонат з хокею знову повернувся на лід столичного Палацу спорту. Останні матчі в рамках чемпіонату України тут проводив київський «Беркут» ще на початку сезону 2012-2013 років. Тоді команда Мілоша Холана перемогла «Сокіл» з рахунком 1:0.

Ще задовго до початку нинішнього чемпіонату про свій намір виступати на льоду головної арени країни заявили столичні «Дженералз». Більше того, фарм-клуб киян – «Рапід» – теж заявив Палац спорту у якості домашньої арени.

Якщо на поєдинок між «Рапідом» та «Компаньйоном» прогнозовано прийшло не більше трьох сотень глядачів (матч розпочався о 15:00 в будній день), то на вечірній матч глядачів зібралось чималенько. До офіційного протоколу потрапило число 3000. Поки що не аншлаг, але початок непоганий. Якщо команди будуть демонструвати видовищний хокей, то рекорд відвідуваності матчів нинішнього чемпіонату буде переписаний ще неодноразово.

 

Богдан Дьяченко повторив унікальне досягнення Олександра Соколенка

Коли перед початком сезону хокейний клуб «Донбас» опублікував склад команди на сезон, дещо здивував склад воротарської бригади. Якщо запрошення Євгена Напненка виглядало цілком логічним та очікуваним, то наявність зовсім юного Богдана Дьяченка у якості бекапа викликала масу запитань, відразу породивши масу чуток про продовження пошуків ще одного голкіпера.

Але сезон розпочався, а новий голкіпер в команді так і не з’явився. З одного боку Дьяченко впевнено провів Donbass Open Cup, а з іншого Напненку не звикати грати багато матчів в сезоні. Втім вихід Богдана у повторному матчі проти «Білого Барсу» у стартовому складі все одно здивував. Юний голкіпер не розгубився на дорослому рівні і без проблем впорався із нечисленними загрозами біля своїх воріт, залишивши ворота «Донбасу» на замку.

Таким чином, Богдан Дьяченко повторив унікальне досягнення Олександра Соколенка, який у сезоні 2003/2004 років дебютував у національному чемпіонаті з шат-ауту. Олександр у матчі 5 грудня 2003 року вийшов на останній період поєдинку ХК «Київ» – «Хімік» (Сєверодонецьк), а наступного дня відіграв повний матч. В обох випадках кияни перемогли 16:0.

На момент дебюту Соколенку було 17 років та 290 днів. Дьяченко своє ім’я до історії національних чемпіонатів вписав у віці 16 років та 356 днів.

 

Сергій Бабинець is on fire

Про різницю у класі між «Донбасом» та «Білим Барсом» було відомо заздалегідь. Багато вболівальників очікували двозначної різниці в рахунку у кожному матчі, а деякі взагалі прогнозували передбачали оновлення національного рекорду результативності.

До рекорду справа не дійшла (за два поєдинки «Донбас» не наблизився навіть до клубного рекорду – 25:0 проти «Воронів»), але інші цікаві моменти у протистоянні трапились. Серед них бомбардирські подвиги Сергія Бабинця.

Звісно, що коли твоя команда закидає 24 шайби за дві гри, існує висока вірогідність покращення персональної статистики. Але, мабуть, 11 очок від Сергія Бабинця не чекав ніхто. Асистентський хет-трик у першому матчі, хет-трик та асистентський покер у повторній грі – чим не привід для гордості?

Продовжити результативно грати на такому ж феноменальному рівні наступного уїк-енду Сергієві буде непросто – «Донбас» зустрічатиметься на виїзді з ХК «Кременчук». Втім до матчів проти «барсів» ніхто теж не чекав бомбардирських подвигів від Бабинця.

 

Неділя – день хет-триків

Сергій Бабинець став не єдиним автором хет-трику в перших матчах чемпіонату. Ще одне підкорення цього вагомого індивідуального досягнення трапилося у Харкові. І що найцікавіше – підкорилося воно гравцю не «Витязя», а «Юності»!

Про досягнення Сергія Бабинця ми вже згадували. Він взагалі може претендувати на звання «людина  хет-трик». Від гравців «Юності» подібних досягнень ніхто не чекав.

Кандидат до складу юніорської збірної команди України Максим Одноворченко тричі вразив ворота Олександра Харитонова у повторному харківському дербі. В дебюті Максим відкрив рахунок у грі, наприкінці другого періоду зрівняв рахунок, а на початку заключної 20-хвилинки вивів «Юність» вперед. На цьому, щоправда, подвиги Максима та всієї «Юності» закінчились. Але матч юному хокеїсту запам’ятається на все життя.

Цікаво, що обидва хет-трики були зроблені в неділю. Наступного тижня в неділю матчів не буде. Не буде й хет-триків?

 

Штрафний кидок – це ще не гол

В будь-якому ігровому виді спорту penalty shot – це майже гол. В футболі реалізація пенальті складає трохи більше 70%, в баскетболі близько 75%, в хокеї теж ці цифри не набагато менші.

Але на старті XXIV чемпіонату реалізованих штрафних кидків глядачі так і не побачили. А спроби були, й виконували їх знані майстри. Наприклад, чи не найтехнічніший гравець чемпіонату Денис Кочетков, або ж штатний булітмейстер «Кременчука» Владислав Луговий. Список цей поповнив і Богдан Хіценко, який не зумів переграти Олександра Харитонова.

Цікаво, що всі штрафні кидки були знаковими: неточність Кочеткова не дозволила «Донбасу» розміняти двозначну кількість шайб у першому матчі, Луговий не зміг перевести гру проти «Дженералз» у овертайм, а Хіценко не допоміг «Юності» зачепитися за позитивний результат у першому матчі проти «Витязя».


Вас може зацікавити