Євген Аліпов: «Остання двосторонка дала уявлення про поєднання ланок у жіночій збірній»

30 жовтня – 4 листопада жіноча збірна України на льоду броварської арени «Термінал» проводила тренувальний збір. Він став черговим етапом підготовки до чемпіонату світу в третьому дивізіоні, котрий стартує 4 квітня 2022 року в болгарській столиці Софії. Після завершення збору наставник нашої команди Євген Аліпов поділився враженнями від проведеної роботи з прес-службою ФХУ.

– Мене тішить, що всі 24 хокеїстки підвищили фізичний стан і завершили тренувальний цикл без травм, – бере слово Євген Леонідович. – Також позитивним є той факт, що в команді з’являються молоді дівчата, завдяки яким зростає рівень конкуренції в середині команди. Фізична готовність дівчат нині турбує дуже сильно, адже починаючи з минулого року, тобто з часу, відколи почали діяти пандемійні обмеження, змоги тренуватися регулярно мої підопічні не мають. Тому ми дуже вдячні Федерації хокею України за ці збори. Крізь них дівчата можуть не просто не втрачати технічних навичок, а вдосконалювати їх.

Також впродовж збору ми почали роботу над тактичними аспектами. Не є таємницею, що навіть наша чоловіча збірна відчуває серйозні проблеми під час гри в нерівних складах. Тому вже зараз ми почали відпрацьовувати дії в більшості й меншості, щоб дівчата розуміли, хто й де має розташовуватися, хто куди вкочується. Не буду кривити душею, процес навчання нелегкий, але після кількох днів роботи щось почало виходити.

– Власне, оскільки клубний сезон ще не стартував, виникає питання, наскільки розтренованими підійшли хокеїстки до цих зборів?

– Для національної збірної ці збори вже треті. Але проблема в тому, що у 80-ти відсотків дівчат після повернення додому немає змоги повноцінно тренуватися. Тобто вони підтримують фізичну форму, але льодової підготовки здебільшого бракує катастрофічно. Тому приїжджаючи в табір збірної, дівчата протягом перших дня чи двох лише входять у форму. Лише після того починається поступове підвищення кондицій. Це зараз. А під час перших двох зборів спостерігався також слабкий фізичний стан більшості хокеїсток. Зараз дівчата вже увійшли в форму. Поки внутрішній чемпіонат не стартував, представниці наших клубів мають змогу тренуватися раз чи двічі на тиждень.

– Нинішній збір вже традиційно завершився двосторонньою грою.

– Так, знову розділили дівчат на «синіх» і «жовтих». При цьому поділ був рівноцінним. Ця гра дала мені певне розуміння стосовно оптимальних поєднань трійок нападу і пар захисниць. Озвучувати їх поки не буду, щоб дівчата не прочитали і не надумували собі нічого зайвого. «Жовті» перемогли 4:3. У переможниць шайби закинули Олександра Машкіна, Аліка Гадлія, Дарина Рожок і Вікторія Ценова. В «синіх» два голи на рахунку Елен Аліпової, а ще одну шайбу провела Марина Криворучко.   

– Двосторонки – добре. Але команда вочевидь потребує повноцінних спарингів з іншими національними збірними.

– Вони плануються. До чемпіонату світу в нас заплановані ще три збори. Перший з них відбудеться наприкінці листопада. Після трьох днів тренувань удома вперше в історії нашої жіночої збірної відправимося на товариські матчі у Литву, де зіграємо три матчі з місцевою і естонською збірними. Команда Литви виступає в нашому дивізіоні, естонки – теж, але в нижчій групі. Це буде гарна нагода перевірити свій рівень на тлі європейських збірних. Під час цих матчів визначимося, над чим треба працювати надалі.


Вас може зацікавити