Знайомимося і підлаштовуємося до відключень світла. Юнацька збірна України розпочала збір у Богуславі

У четвер, 18 липня, юнацька збірна України (U18) розпочала перший тренувальний збір, який проводиться на базі ковзанки «Льодограй» у Богуславі на Київщині. В ньому беруть участь здебільшого гравці українських клубів, а також ті хокеїсти, які виступають за кордоном, але влітку повернулися додому, щоб побачити рідних.

Склад збірної України U18 на зборі в Богуславі

Воротарі: Михайло Шаповал («Сокіл»), Єгор Святненко (MHC Prievidza U20, Словаччина), Артем Степаненко («Тризуб»)

Оборонці: Владислав Онищенко, Іван Ніколаєнко (обидва – КОСФК «Зміна-Білий Барс»), Кирило Шульга («Сокіл»), Ярослав Філіпов (Київ Кепіталз»), Рустам Кубець (HCT Young Lions U20, Швейцарія), Денис Коваленко «Богуславські Шершні»), Артем Романов (Pittsburgh Penguins Elite 16U, США), Михайло Ступницький (Atlantic Coast Academy 16U AAA, США)

Нападники: Артем Кальсін, Денис Жеребко, Єгор Шурак (усі – «Сокіл»), Ярослав Козир («Тризуб»), Артем Капуста, Максим Висотенко (обидва – EHC Winterthur U20, Швейцарія), Артем Архипенко (Київ Кепіталз»), Матвій Мазко (Pilsen Wolves U20, Чехія), Святослав Васяк (BK Mlada Boleslav U17, Чехія), Артем Чайка (Kometa Brno U17, Чехія), Данило Скороход (Spišská Nová Ves U20, Чехія), Тимофій Пономарьов (КО СФК «Зміна-Білий Барс»)

Протягом шести днів, 18-23 липня хокеїсти працюватимуть під керівництвом асистента головного тренера юнацької збірної України Руслана Борисенка. Йому допомагає один з підопічних за виступами у херсонському «Дніпрі» зразка минулого сезону і одеському «Штормі» в майбутньому чемпіонаті Дмитро Кобильник, а також тренер воротарів Олександр Федоров. Наставник команди Олександр Бобкін з групою запрошених на збір хокеїстів з європейських клубів приєднається до колективу в Словаччині, де українці зіграють два товариських матчі з національною юнацькою командою цієї країни.

Збір у Богуславі має свою специфіку, адже через тривалі відключення світла існує реальна проблема з заливкою льоду. Відповідно тренування на ковзанах тренерському штабові доводиться планувати, враховуючи графіки відключень, які, як відомо, мають плаваючий, а іноді й непередбачуваний характер. Перше льодове тренування у п’ятницю, 19 липня, команда провела удосвіта, о 6:30 ранку.

«Ми були готові до цих труднощів, – стверджує Руслан Борисенко. – Будемо викручуватися, як викручується наша країна загалом. Директор «Льодограю» стверджує, що найкраще планувати тренування на ранній ранок».

Наразі тренерський штаб планує щодня проводити триразові тренування: зранку – лід і земля, ввечері, якщо дозволятимуть умови, ще одне заняття на ковзанах.

Цим збором юнацька збірна України розпочинає довгий шлях підготовки до чемпіонату світу в дивізіоні 1А, який відбудеться навесні 2025 року. «Традиційно тренерський штаб у процесі роботи прагне переглянути якомога більшу кількість кандидатів, подивитися, хто з них на що здатен і в підсумку відібрати найсильніших, – каже Руслан Борисенко. – Тому й розпочинаємо перший збір так рано. Звісно, основна частина кандидатів виступає в Європі і Північній Америці, тому зараз переглядаємо тих, хто знаходиться вдома. Дякуючи Силам Оборони, які стримують ворога у найгарячіших точках України, в нас є змога вперше за тривалий час провести домашні збори. Так, цей збір нетривалий, але він продемонструє, від чого будемо відштовхуватися в подальшій роботі».

Враховуючи, що значна частина хокеїстів потрапила до лав національної збірної вперше, хлопці поки поводяться скуто, приглядаються одне до одного, знайомляться. «Звичне явище, – каже тренер. – Мине якась доба і хокеїсти налагодять комунікацію, почнуть розуміти одне одного як на льоду, так і поза ним. Тим паче, що знайомство відбувається не з нуля. Ці хлопці змалку тренувалися разом і грали одне проти одного в чемпіонатах України та інших всеукраїнських змаганнях».

Перед першим тренуванням Руслан Борисенко зробив наголос на дисципліні: «Це для нас дуже важливо. Якщо ви спілкуєтеся з хлопцями, які виступали за цю команду раніше, то можете знати, що окремі випадали саме через неналежну дисциплінованість. Як на льоду, заробляючи необов’язкові вилучення і не притримуючись тренерської установки, так і поза ним. Приміром, у нас сніданок о 8:00. Ми не змушуємо нікого приходити в їдальню разом, але наполягаємо, що ніхто не повинен спізнюватися».

«Давайте, хлопці, працюємо на позитиві і отримуємо задоволення. Через тиждень маємо поїхати в Словаччину і показати, на що ми здатні», – додав менеджер команди Сергій Бабинець.

Своєрідним підсумком богуславського збору стане товариський поєдинок юнацької збірної України проти чинних чемпіонів держави київського «Сокола». Він запланований на понеділок, 22 липня. Наступного дня тренерський штаб визначиться з хокеїстами, які 25 і 26 липня зіграють два товариських матчі з юнацькою збірною Словаччини. Оборонці Савелій Сухицький та Даніель Скиба, а також нападники Андрій Виставкін, Єгор Стайко та Денис Кучук і Володимир Науменко приєднаються до команди вже за кордоном.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити