Зі спогадами про Солт-Лейк-Сіті. Анонс матчу олімпійської кваліфікації Україна – Франція

Сьогодні, 29 серпня, національна команда України розпочинає виступи в фінальному раунді олімпійської кваліфікації. Починаючи з 16:00 українці на Арені «Рига» зустрінуться з національною командою Франції.

Наша команда зіграє на заключній стадії олімпійського відбору вперше з 2013 року. 11 років тому в данському Воєнсі наші хокеїсти програли всі три матчі командам Данії, білорусі та Словенії з загальним рахунком 1:14. З учасників нинішньої кваліфікації в тих поєдинках брали участь нападники Дмитро Німенко і Роман Благий, котрі тоді діяли в одній трійці нападу, а також ннинішній асистент головного тренера збірної України, а тоді центрфорвард першої ланки Олег Шафаренко, котрий у першому поєдинку проти данців (0:2) на останній секунді другого періоду отримав матч-штраф за те, що штовхнув суддю.

Значно вдалішою була попередня кваліфікація, яка відбувалася якраз у Ризі. Тоді українці перемогли команди Італії (3:2) та Угорщини (4:3 Б), але поступилися у вирішальному поєдинку 2:4 господарям, латвійцям. Той турнір сьогодні ще згадаємо разом з його учасниками в окремому матеріалі, який з’явиться на сайті ФХУ через кілька годин.

А поки перейдемо до реалій сьогоднішнього дня. Зрозуміло, що в протистоянні з латвійцями, французами і словенцями, трьома представниками топ-дивізіону чемпіонату світу, новачок дивізіону 1А команда України виглядає аутсайдером. Однак небагато шансів нашій команді міжнародні експерти й букмекери давали й у передкваліфікаційному олімпійському турнірі, який відбувався в лютому в польському Сосновці. Та тоді українці впоралися з вищими за класом корейцями (4:0), поляками (3:2 Б), а також представниками тоді ще свого дивізіону 1В естонцями (5:3) і пробилися до наступної стадії.

Одну з вирішальних ролей тоді відіграв голкіпер нашої команди Богдан Дьяченко, котрий став героєм буллітної серії матчу проти команди Польщі. Зрештою, визначальним був вклад обох воротарів, адже до того Едуард Захарченко взяв всі 31 кидок у матчі з корейцями і записав до активу шатаут. Зрозуміло, що зараз у Ризі надійність голкіперів матиме для нашої команди визначальне значення. Напередодні тренер воротарів Ігор Карпенко розповів, що розпочинатиме турнір у воротах Богдан Дьяченко.

«Бодя зараз знаходиться в гарному стані, він пройшов гарну передсезонку з «Соколом», – коментує Ігор Васильович. – Едік Захарченко, на жаль, змоги регулярно тренуватися не мав. Зараз у таборі збірної він форсує підготовку. Тренер Олег Задоєнко, який працює з хокеїстами в залі, дуже Едуардом задоволений. Дуже сподіваюся, що емоції, пауер Захарченка принесуть нашій команді на цьому турнірі користь».

Склад національної команди України на олімпійську кваліфікацію

З національною командою Франції українці досі грали 16 разів – шість разів перемогли, в десятьох матчах програли, різниця шайб 47 – 41 на нашу користь. Франція перемагає Україну вже сім поєдинків поспіль. Попередня українська звитяга датована ще 11 лютого 2007-го. Тоді очолювані Олександром Сеукандом наші хокеїсти виграли у господарів товариський матч у Межеві 4:1. Українці першими пропустили, наприкінці першого періоду зусиллями Дмитра Цируля реалізували більшість і вирівняли становище, а наприкінці зустрічі вирвали перемогу. Причому шайбу, яка виявилася переможною, оборонець Денис Ісаєнко закинув на 55-й хвилині в меншості. Французи спробували відповісти, але замість того отримали в свої ворота ще два голи від Олександра Матерухіна.

Попереднього разу команди зустрічалися в грудні 2022 року в Марселі. Тоді впродовж двох днів Франція і Україна провели два матчі: один носив статус товариського, другий був зіграний у рамках турніру Трьох націй. В обох команда Франції перемогла – 2:1, 3:0. Єдину на два матчі українську шайбу тоді закинув Дмитро Німенко. Серед авторів голів французів у нинішньому турнірі не гратиме ніхто. Роком раніше національні команди України і Франції грали в рамках Різдвяного кубка в польському Битомі. Тоді суперники перемогли 2:1. У складі нашої команди шайбу закинув Євген Фадєєв, для якого то був перший гол у складі національної збірної.

Грудень 2022-го. Денис Бородай атакує ворота французів у Марселі

Загалом перевага французів у цих поєдинках була помітною. Наша команда чинила достойний опір, але у потрібні моменти французи додавали і робили перевагу. То за умови, що в тих матчах тодішній тренер Філіп Бозон експериментував зі складом, тоді як у складі українців наставник Вадим Шахрайчук використовував, за невеликими винятками, усіх найсильніших.

Сьогодні ситуація зовсім інша. Французи привезли в Ригу свій найсильніший, з двома представниками Національної хокейної ліги склад і розраховують потрапити на Олімпійські ігри вперше з 2002-го. До слова, тоді в Солт-Лейк-Сіті Франція зустрічалася з Україною, для якої то була єдина досі Олімпіада в історії. Українці той матч виграли 4:2.

На збори новий головний тренер французів Йорік Трейє викликав 25 хокеїстів.

Склад національної команди Франції на олімпійську кваліфікацію

Воротарі: Жюліан Жюнка («Дукла» Міхаловце, Словаччина), Антуан Келлер («Лозанна», Швейцарія), Кентен Папійон («Бордо»)

Оборонці: Йоан Овітю («Вітковіце», Чехія), Ензо Кантаґалло, Флоріан Шакіашвілі (обидва – «Руан»), П’єр Крінон («Гренобль»), Юґо Ґалле («Таппара», Фінляндія), Ензо Ґуебе («Давос»), Венсан Йорка («Анже»), Тома Тірі («Ажуа»)

Нападники: Жюстен Аддамо («Оцелари» Тринець, Чехія), П’єр-Едуар Бельмар («Сієттл Кракен», НХЛ), Шарль Бертран («Інґольштадт», Німеччина), Луї Будон («Нюбро Вікінґз», Швеція), Тім Бозон («Лозанна», Швейцарія), Валентен Клеро («Вітковіце», Чехія), Стефан Да Коста («Автомобіліст», рашка), Флоран Дуай («Амбрі-Піотта», Швейцарія), П’єррік Дюбе («Герші Бірз», АХЛ), Ділан Фабр («Ессет», Фінляндія), Ґійом Леклер, Саша Трейє (обидва – «Ґренобль»), Жордан Перре («Маунтфілд», Чехія), Александр Тексьє («Сент-Луїс Блюз», НХЛ)

На цьогорічному чемпіонаті світу Франція зберегла місце в топ-дивізіоні. Вигравши один матч з семи – лобовий у Польщі (4:2).

В ході підготовки до олімпійської кваліфікації Франція зіграла два товариських матчі з норвежцями. Якщо перший наші майбутні суперники програли в конкурентній боротьбі, 2:3 в овертаймі (відзначалися Валентен Клеро і Ділан Фабр), то другий завершився розгромом 0:9.

«Швидка, потужна команда, – каже, переглянувши тренування французів на Арені «Рига», асистент головного тренера команди України Олег Шафаренко. – Всі хлопці – високі, міцні. Маємо бути максимально зібраними і дисциплінованими, щоб претендувати на сприятливий результат».

Французи уважно стежили за підготовкою збірної України в ході останнього місяця.

«В українців цілісна гра, – сказав за підсумками товариського поєдинку нашої команди проти угорців (6:3) асистент головного тренера французів Ерік Бле. – Вони дають велику інтенсивність, але відкривають оборону та залишають простір для контратак. З першого матчу з Україною нам доведеться налаштуватися серйозно, бо це буде непростий пєдинок. Для нас буде важливо, щоб ми поставилися до цього суперника з усією серйозністю, не давали йому ні на що сподіватися. Ми можемо отримати впевненість у цьому протистоянні, якщо проведемо гарний матч. Не варто легковажити, всі курсори повинні бути підняті. Не варто приїжджати з думкою, що Україна буде найлегшим суперником із трьох, я в це не вірю. Усі зустрічі на турнірі будуть конкурентними, з різницею в одну-дві шайби. Маємо бути максимально зосередженими».

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити