Жіноча збірна України: календар, склад на ЧС-2023 та максимальні цілі!

З понеділка, 3 квітня, жіноча збірна України з хокею розпочинає свій виступ на довгоочікуваному турнірі – чемпіонаті світу у дивізіоні 3A. Змагання відбудуться у румунському Брашові. Суперницями українок на ЧС-2023 будуть збірні Литви, Румунії, Естонії, Гонконґу та Болгарії. Під керівництвом Євгена Аліпова, Олександра Нікулічева та тренера воротарів Олександра Федорова наша команда побореться за єдину путівку у наступний за силами ешелон світового хокею – дивізіон 2B.

За два дні до старту світового форуму тренерський штаб провів у Брашові двосторонній спаринг, після якого оголосив остаточний склад на турнір з 20-ти хокеїсток (2 воротаря та 18 польових гравчинь), залишивши поза заявкою на турнір воротаря Анну Харківську та нападаючу Аліну Солдатову.

– Можна сказати, що рішення щодо третього «зайвого» воротаря у тренерського штабу сформувалося після нашої «двосторонки», де синьо-зелена команда виявилася сильнішою за жовто-червону у ігровий час (5:2) і в серії булітів (2:1). Юліана Вільгань, яка конкурувала з Анною Харківською за місце у складі, виявила себе краще та на тренерській раді ми зупинили свій вибір саме на Юліані, – коментує склад головний тренер українок Євген Аліпов. – Ну, а серед польових гравчинь вирушає додому дебютантка нашої збірної – Аліна Солдатова, котра виявила старанність, але їй ще треба багато працювати.

– Євгене Леонідовичу, наш перший суперник на ЧС-2023 – збірна Румунії. Вже бачили господарок форуму у справі?

– Ні, але ми маємо інформацію про суперниць… Наша Ангеліна Майфельд, котра  виступає у чемпіонаті Румунії, досить докладно розповіла нам деталі про жіночу збірну, за яку виступає 50 відсотків хокеїсток саме із її команди «ACS Fox Hockey». У румунок є дві рухливі пари захисників з хорошим кидком, тому ми націлюємо своїх нападників на те, щоб вони уважніше і суворіше грали проти суперниць.

Ну, а в Брашові ми поки що бачили тренування професійної чоловічої команди, в якій працює канадський тренер та група іноземних хокеїстів, серед яких і екс-гравець збірної України, а нині хокеїст збірної Румунії – Павло Борисенко. Багато чого повчального можна взяти на озброєння у канадського легіону у Брашові… А Павло Борисенко нам, до речі, допоміг у різноманітних організаційних питаннях. Тож приємно мати своїх людей на місцях (посміхається).

– Що думаєте про суперників на чемпіонаті світу?

– Дуже непросто буде грати з усіма командами, але особливо з Литвою та Румунією, які сильно додали за останні роки та мають більше досвіду виступів на ЧС. Також ми знаємо, що литовки посиляться новими гравцями в порівнянні з нашим лютневим очним матчем на турнірі Baltic Cup. Втім, ми добре підготувалися до турніру, виконали намічену програму та, сподіваюся, добре виступимо. У нас також є свої козирі!

– Цілі – перше місце?

– Саме так! Ми завжди ставимо перед собою найвищі завдання.

В’ячеслав Волков, прес-служба ФХУ

Склад жіночої збірної України

Воротарі: Юліана Вільгань («Айс Дрім Кошице», Словаччина), Вікторія Ткаченко («Мартін», Словаччина).

Оборонці: Софія Гутор, Домініка Лопатіна, Дарина Рожок (всі – «Михайловце», Словаччина), Олександра Машкіна («Амбрі-Піотта», Швейцарія), Ірина Ратушна (L&L,  Латвія), Тетяна Кириченко, Марина Криворучко (обидві – без клубу).

Нападники: Елізабет Аліпова, Елен Аліпова, Поліна Телегіна, Дар’я Цимиренко (всі – «Амбрі-Піотта», Швейцарія), Юлія Добровольська, Ганна Лесь, Вікторія Ценова (усі – без клубу), Христина Загрекова («Хаммарбю», Швеція), Варвара Ізмайлова («Інгольдштад», Німеччина), Ангеліна Майфельд («ACS Fox Hockey», Румунія), Антоніна Роганова («Аоста Гладіаторс», Італія).

Календар матчів жіночої збірної України на чемпіонаті світу в дивізіоні 3A

3 квітня, понеділок. 20:00 Румунія – Україна

4 квітня, вівторок. 16:30 Україна – Гонконґ

6 квітня, четвер. 16:30 Україна – Естонія

7 квітня, п’ятниця. 13:00 Болгарія – Україна

9 квітня, неділя. 16:30 Україна – Литва

Вас може зацікавити