Збірна України провела перше тренування в Саскатуні

Студентська збірна України провела перше тренування на арені Merlis Belsher Place в канадському Саскатуні, найбільшому місті провінції Саскачеван. Саме тут найближчої ночі, о 2:00 за київським часом українці зіграють перший поєдинок у рамках туру Канадою «Hockey Can’t Stop Tour» проти команди Університету Саскачевана.

Цікаво, що Саскатун з 1991 року є містом-побратимом українських Чернівців. На цьому тлі налагодилися відносини між Університетом Саскачевана та Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича, зокрема тривалий час діє програма обміну студентами між вузами. Освіту в Чернівцях найчастіше воліли здобувати діти українських еміґрантів, які мали бажання досконало вивчити українську мову.

Також з 1998 року при Коледжі Святого Томаса Мора у Саскачеванському університеті функціонує Центр дослідження української спадщини, який проводить активні дослідження в галузі українських студій та підтримує навчальну програму з українознавства. Хоча загалом Університет Саскачевана зараз більше зосередився на вивченні агрокультур та інженерії.

Серед найвідоміших випускників Університету Саскачевана вистачає етнічних українців. То 24-й генерал-губернатор Канади Роман Гнатишин, економіст Влас Даркович, 12-й прем’єр Саскачевану Рой Романов, котрий, до слова, є почесним професором Чернівецького університету. Є серед колишніх студентів саскатунського вузу й іменитий хокеїст – оборонець клубів НХЛ «Ванкувер Кенакс» і «Торонто Мейпл Ліфз» у 70-ті роки минулого сторіччя Дейв Данн.

Merlis Belsher Place – абсолютно нова, здана в експлуатацію в 2018 році, незадовго до пандемії коронавірусу, арена, на якій практично не проводилося змагань. У весь спорткомплекс входять два льодових майданчики – розрахований на 2700 глядацьких місць і суто тренувальний, – баскетбольне поле, тренажерний зал кросфітного типу, невеличке, розташоване на другому поверсі кафе. Розташований Merlis Belsher Place у майже незабудованій частині Саскатуна. Інших будівель навколо немає. В цей час, окрім хокейного матчу між студентською збірною України й Університетом Саскачевана, проводиться напівпрофесійний Турнір першої нації. Річ у тім, що земля, на якій збудований Університет, вважається територією, де створилася перша нація індіанців.

Українські хокеїсти потренувалися на новому для себе майданчику з великим задоволенням. Усі хлопці здорові, хоча, звісно, трохи втомлені з огляду на тривалий переліт і 20-годинну дорогу з Києва до Варшави. Сталася в дорозі прикрість неспортивного характеру: при перекладанні вантажу пошкодився станок для заточки ковзанів. Потрібні для заміни деталі в Саскатуні виявилося знайти не так просто. Наразі представники нашої делегації пошуки ще продовжують. Сподіваємося, ця неприємність не заважить нашим хокеїстам показати на льоду Merlis Belsher Place те, на що вони здатні.

Трансляція матчу між командою Університету Саскачевана та студентською збірною України буде доступна починаючи з 2:00 31 січня на телеканалі «Спорт 1» і офіційному Youtube-каналі ФХУ.

Вас може зацікавити