Збірна U18 за 17 днів до виїзду: Гренобль та хоккей

Місто Гренобль розташоване в регіоні Рона-Альпі, на південному сході Франції. Гренобль розташований у підніжжя французьких Альп та з усіх боків оточений гірськими масивами. Населення міста понад 160 тисяч осіб (16 за кількістю мешканців у Франції).

Не зважаючи на наявність гірських масивів поблизу міста, сам Гренобль розташовується на висоті близько 300 метрів над рівнем моря. Тож глобального перепаду висот у порівнянні з Україною наші хокеїсти відчувати не будуть і часу на адаптацію до нових природніх умов витратять небагато.

Історія заснування міста бере свій початок від ІІІ століття. Змінивши декілька назв, 1349 року Гренобль став столицею провінції Дофіне. Цікаво, що латинська назва провінції – Duaphine – співзвучна з містом у штаті Манітоба, Канада, де проживає найбільша за чисельністю українська діаспора та традиційно проходять українські вечори. Саме там гравці місцевої хокейної команди грають матчі у вишиванках. Хоча дана назва є доволі-таки широковживаною в різних регіонах Франції та Канади.

Гренобль відомий проведенням Х Зимових Олімпійських ігор 1968 року. Хокейний турнір Олімпіади став тріумфом радянської збірної, яка в турнірній таблиці (в ті часи вісім команд змагалися в форматі одноколового турніру), не зважаючи на поразку від Чехословаччини (4:5), випередили чехословаків на 1 очко, а збірну Канади – на 2. Господарі змагання виступали у групі В, де розігрувалися місця з 9 по 14, та посіли останню сходинку. Нагадаємо, що тоді змагання в рамках Олімпійських ігор йшли в залік чемпіонату світу та чемпіонату Європи. Тож збірна СРСР формально здобула відразу три золоті нагороди на одному турнірі.

Нашим співвітчизникам Гренобль відомий як батьківщина відомого французького письменника Марі-Анрі Бейля, більш відомого зі шкільної програми із зарубіжної літератури як Стендаль. Спортивну славу міста продовжує кувати чемпіон світу з футболу 2018 року, нападник лондонського «Челсі» Олів’є Жиру.


Легенда про перевертнів та спалювачів вовків

В середньовіччя взимку та влітку вовки постійно атакували населення регіону Дофіне. Багато історичних записів свідчать про численні жертви серед дітей. Жах місцевих мешканців породив легенду про перевертнів, тобто про людей, які перетворювалися на вовків. Саме із Гренобля ця легенда розповсюдилася по всій Європі.

Втім місцеві мешканці почали організовуватися в великі групи та боротися з хижаками. Вовків заганяли в ліси та оточених спалювали. Тих, кому вдавалося тікати, розстрілювали. Так народився вираз «спалювачі вовків». З цього часу мешканців регіону почали називати саме так. В середині ХVІІІ сторіччя відбулася вирішальна битва проти хижаків і популяцію вовків було зменшено до мінімуму. Останнього вовка в околицях Гренобля було вбито після Другої світової війни. Його опудало було виставлене в музеї природної історії.

Вперше гренобльських хокеїстів «спалювачами вовків» назвав відомий журналіст 60-х років Альберт Фонтен. А 1992 року президент ХК «Гренобль» Олів’є Дюран офіційно дав команді таку назву.

 

Відомі хокеїсти

В різні часи у складі «Гренобля» виступало чимало гравців національної збірної команди Франції. Але до культових особистостей французького хокею учасника 12 чемпіонатів світу та 4 Олімпіад, а нині головного тренера національної збірної Франції Філіпа Бозона, який виступав за клуб до та відразу після повернення з НХЛ (нападник провів 160 матчів у складі «Сент-Луїс Блюз»).

Професіональну кар’єру у «Греноблі» розпочав культовий гравець, капітан національної збірної Лоран Меньє, який і в свої 40 років продовжує витупати на високому рівні в чемпіонаті Швейцарії. Неодноразово Меньє грав і проти національної збірної команди України. 2000 року на чемпіонаті світу (2:3 – після шайб Литвиненка, Савицького та Проценка, Меньє закинув одну із двох шайб у відповідь) та 2002 на Зимових Олімпійських іграх у Солт-Лейк-Сіті (2:4 – на шайби Чібірєва, Христича, Шахрайчука та Понікаровського французи відповіли дублем вищезгаданого Бозона).

Але найвідомішою постаттю в історії «Гренобля» та й всього французького хокею є голкіпер Крістобаль Юе. Крістобаль теж грав проти української збірної у вищезгаданих матчах. Тривалий час Юе провів у НХЛ, де 2010 року у складі «Чикаго Блекхоукс» став володарем Кубку Стенлі. 2018 року Крістобаль припинив активні виступи у хокеї і наразі працює із голкіперами швейцарської «Лозанни».

Кілька гравців «спалювачів вовків» виступають у складі національної збірної і зараз.

Один із гравців основи «Гренобля» – Тімоте Куаттрон – є кандидатом на участь у майбутньому чемпіонаті світу серед юніорів. Нападник провів одну гру за основу, переважно виступаючи за молодіжний склад.

 

Південний полюс

Саме так перекладається назва льодової арени, де будуть відбуватися матчі чемпіонату світу U18. Арену було збудовано 2001 року. Об’єкт має у своєму складі два льодових майданчика – основна арена (з трибунами на 3 500 глядацьких місць) та мала арена (розміром 56х26 метрів). На арені регулярно проводяться змагання з фігурного катання (в тому числі й міжнародні).

За 18 років арена приймала 7 матчів національної збірної (проти Норвегії, Данії, Словаччини та Швейцарії).


Розклад матчів

Свої виступи юніорська збірна команда України на чемпіонаті світу розпочне 14 квітня проти господарів змагання – французів. Так що підопічні Олега Тимченка будуть грати не лише проти підопічних Антоні Морта, а й проти кількатисячної армії французьких вболівальників.

Нагадаємо, що підготовку до чемпіонату світу українська збірна розпочне 2 квітня на льодовій арені «Термінал» у Броварах.

Розклад матчів збірної України

№ гри Дата Час Команда А Команда Б
2 14.04.2019 17:00 Україна Франція
4 15.04.2019 13:30 Данія Україна
7 17.04.2019 13:30 Україна Казахстан
10 18.04.2019 13:30 Німеччина Україна
13 20.04.2019 13:30 Норвегія Україна

* – час початку матчів київський


Вас може зацікавити