За престиж. Анонс матчу олімпійської кваліфікації Україна – Словенія

Сьогодні, 1 вересня, починаючи з 13:00 національна команда України проведе заключний поєдинок фінального раунду олімпійського кваліфікаційного турніру. На Арені «Рига» в латвійській столиці наші хокеїсти зустрічатимуться з національною командою Словенії. Для обох суперників це буде матч престижу, адже зустрічі двох стартових турів командам Франції і Латвії команди програли і відповідно втратили шанси поборотися за перших дві позиції. І якщо українцям, як би нам це не було прикро, прогнозували схожий підсумок, то Словенія, яка цьогоріч повернулася у топ-дивізіон чемпіонату світу, розраховувала на більше. Але суперники виявилися банально майстернішими.

Можемо припустити, що на заключний поєдинок наша команда вийде мотивованішою. Для підопічних Дмитра Христича нинішній матч буде ще однією нагодою проявити себе в протистоянні з вищим за класом опонентом, тоді як словенці після стартових невдач можуть на заключну гру належним чином і не налаштуватися. Бо ж ще кілька тижнів генеральний секретар Федерації хокею Словенії Деян Контрец сказав наступне: «Я хотів би, щоб ми, можливо, досягли якогось історичного результату і кваліфікувалися на Олімпійські ігри».

Склад національної команди Словенії на олімпійську кваліфікацію

Воротарі: Ґашпер Крошель («Комета», Чехія), Матія Пінтаріч («Ґренобль», Франція), Жан Ус («Єсеніце»)

Оборонці: Рожле Богінц, Альоша Чрновіч, Ян Кошіч, Блаж Ґреґорц, Біне Машіч, Жіґа Павлін (усі – «Олімпія»), Александар Маґовац («Ам’єн», Франція), Матіч Подліпнік («Кітцбюелер», Австрія)

Нападники: Міха Берічіч, Роберт Саболіч, Блаж Томажевіч (усі – «Олімпія»), Ян Дрозґ («Амур», КХЛ, рашка), Жіґа Єґліч, Ян Урбас, Міха Верліч (усі – «Бремергавен», Німеччина), Жан Єзовшек («Ліндау», Німеччина), Анже Куральт («Фегервар», Угорщина), Рок Макух («Оломоуц», Чехія),  Лука Мавер (без клубу), Рок Тічар («Ґрац 99», Австрія), Матіч Тьорьок («КооКоо», Фінляндія)

Варто зазначити, що очолювана Едом Треґлавом національна команда Словенії цьогоріч навесні посіла на чемпіонаті світу в дивізіоні 1А друге слідом за командою Угорщини місце і пробилася в топ-дивізіон. На світовій першості словенці перемогли 6:1 Румунію, 2:0 Італію, 3:1 Японію і поступилися командам Кореї (2:4) та Угорщини (1:2).

Зібравшись для підготовки до олімпійської кваліфікації, словенці вдома працювали без чотирьох провідних легіонерів Єґліча, Урбаса і Верліча, які виступають за німецький «Бремергавен», а також без Яна Дрозґа, який заробляє гроші в москалів.  Ця четвірка приєдналася до команди безпосередньо в Ризі. Два товариських матчі у Ґраці проти команди Австрії Словенія провела без цих гравців. Обидві зустрічі австрійці виграли по 2:1 (у словенців відзначалися Єзовшек і Макух).

А вже в Ризі сформована на основі «Олімпії» з Любляни, котра виступає в австрійській лізі EBEL, команда Словенії програла обидва матчі, хоча в обох випадках вчинила достойний опір.

Латвія – Словенія – 4:2 (2:1, 2:1, 0:0)

Шайби: 1:0 Балінскіс (Дауґавіньш, Аболс, – більш.), 01:21. 1:1 – Тічар, 02:07. 2:1 – Бальцерс (Аболс, Дауґавіньш, – більш.), 18:55. 3:1 – Робертс Букартс (Дзеркальс, Батна), 25:11. 3:2 – Мавер (Томажевіч), 34:42. 4:2 – Аболс (Дауґавіньш, Еґле, – більш.), 38:33

Франція – Словенія – 5:1 (2:0, 0:1, 3:0)

Шайби: 1:0 – Тексьє (Бертран), 06:18. 2:0 – Тексьє (Да Коста, Крінон), 11:12. 2:1 – Урбас (Єґліч, Греґорц), 35:25. 3:1 – Тексьє (Овіту, Да Коста, – більш.), 45:43. 4:1 – Т. Бозон (Дюбе), 45:15. 5:1 – Т. Бозон (Дюбе), 49:50

В обох матчах словенці грали в однакових поєднаннях, змінювалися лише воротарі: проти Латвії грав Крошель, проти Франції – Пінтаріч.

Словенія: Крошель (Пінтаріч); Ґреґорц – Павлін, Єґліч – Урбас (А) – Верліч; Маґовац – Машіч, Тічар (А) – Тьорьок – Саболіч (К); Подліпнік – Чрновіч, Дрозґ – Куральт – Макух; Берічіч – Мавер – Єзовшек; Кошіч, Томажевіч

Національні команди України і Словенії вперше зустрічалися 25 березня 1994-го в рамках чемпіонату світу в дивізіоні С. Тоді в словацькій Спішці Нова-Вес наші земляки були сильнішими за словенців на голову і виграли 6:1. Дві шайби в складі українців тоді закинув Раміль Юлдашев, по одній – Валентин Олецький, Євген Шастін, Костянтин Буценко і Валерій Ширяєв.

Після того Словенія не могла перемогти Україну ще в шести матчах, щоправда, двічі за цей час зігравши внічию. Одна з тих нічиїх є для українського хокею дуже пам’ятною. Адже ті 2:2 у словенській столиці Любляні в 1998-му ґарантували нашій збірній вихід у топ-дивізіон чемпіонату світу.

В листопаді 2002-го Україна переграла Словенію 5:0 на етапі Єврочелленджу в угорському Секешфегерварі. Хто б тоді подумав, що з того часу наші хокеїсти не зможуть здолати цього суперника понад 20 років? Але такі реалії. Наступного разу команди зустрілися лише через 10 років, у рамках чемпіонату світу-2012 у дивізіоні 1А. Тоді Словенія в рідній Любляні перемогла 3:2 і надалі обігрувала Україну ще сім разів.

2022-й. Дмитро Німенко закидає словенцям на Меморіалі Шаркозі в Будапешті

Після 2020-го команди зустрічалися тричі і кожного разу словенці вигравали мінімально: 3:2 на першому постковідному турнірі в Любляні у 2021-му, 2:1 ОТ в 2022-му і 5:4 в 2023-му – на Меморіалі Шаркозі в Будапешті. Останній з цих поєдинків торік восени заслуговує на особливу увагу, адже українці проводили його під керівництвом нинішнього тренерського штабу. Тоді наша команда відігралася по ходу зустрічі з рахунку 1:3, але за рахунку 4:4 пропустила вирішальну шайбу за півтори хвилини до завершення основного часу. Автор того голу Ян Кошіч є в складі словенців і зараз у Ризі. В команди України ж тоді відзначалися Віктор Захаров, Данило Трахт, Олександр Пересунько і Денис Бородай.

Тож виходить, що з перших семи поєдинків Україна виграла в Словенії п’ять і двічі зіграла внічию. Наступних вісім матчів виграла Словенія. При загальній різниці шайб 42 – 43 не на нашу користь.

Чи перервемо неприємну серію?

Трансляцію матчу Україна – Словенія можна переглянути на Youtube-каналі ФХУ, телеканалі і діджитал-платформі «Суспільне Спорт».

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити